صحبت های مهم رییس سازمان انرژی اتمی درباره مذاکرات برجام

رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ایران سایت هسته‌ای معرفی نشده ندارد، تاکید کرد: سوالات آژانس قبل از بازگشت همه طرف‌ها به برجام باید حل و فصل شوند در غیر این صورت روز "باز اجرا" یی وجود نخواهد داشت.

به گزارش صدای بورس، رییس سازمان انرژی اتمی از پاسخ به برخی سوالات درباره جزییات پیش نویس احیای برجام با توجه به اینکه مذاکرات هم چنان در حال انجام است و پرداختن به آنها ممکن است به روند کار لطمه بزند، خودداری کرد.

محمد اسلامی با بیان این‌که فن‌آوری هسته‌ای یکی از پیشران‌های اصلی و تعیین کننده در توسعه علم و فن‌آوری است، گفت: حوزه هسته‌ای بر خلاف اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اساساً در انحصار ابرقدرت‌هاست و با ساز و کاری که در محیط بین‌الملل ایجاد کرده‌اند، اجازه نمی‌دهند این فن‌آوری به طور استاندارد در اختیار همه کشورها قرار گیرد و رفتاری مبتنی بر استاندارد دو گانه را در پیش گرفته‌اند. با ایران هم در چارچوب همین رفتارهای دو گانه برخورد می‌کنند و با شیوه‌ها و ابزارهای مختلف سعی کرده‌اند مانع پیشرفت ایران شوند، اما برخلاف میل‌ آنها و با همه مزاحمت‌ها از جمله تهدید به بمباران تاسیسات هسته‌ای کشور، ترور دانشمندان و انواع خرابکاری تلاش برای از بین بردن انگیزه متخصصان‌مان، خوشبختانه ایران از صنعت هسته‌ای پیشرفته‌ای برخوردار شد.

اسلامی درباره عملکرد سازمان انرژی اتمی در یک سال گذشته با اشاره به تکلیف این سازمان برای اجرای قانون اقدام راهبردی مجلس خاطرنشان کرد: در این چارچوب افزایش ظرفیت غنی‌سازی با استفاده از سانتریفیوژهای نسل ۶ که به لحاظ بهره‌وری، تکنولوژی و ظرفیت، راندمان خوبی دارد و نیز افزایش درصد غنی‌سازی با بالاترین سرعت در دستور کار قرار گرفت. روزانه تعداد قابل ملاحظه‌ای نسل جدید سانتریفیوژهای IR-۶ تولید، راه‌اندازی و نصب شد و غنی‌سازی بالای ۵ درصد که هدف‌گذاری قانون بود، به مرحله اجرا در آمد.


بیشتر بخوانید: بگومگوی ایران و آمریکا تا تعیین تکلیف برجام


ظرف یک سال هزار سانتریفیوژ IR-۶ ساختیم

وی ادامه داد: نسبت به محدودیت‌هایی که برای ما در مذاکرات و برجام ایجاد شده بود و در حالی که تصور می‌کردند ما بعد از سال هشتم، دو آبشار میانی ۲۰ و ۳۰ سانتریفیوژ از نوع IR-۶ داشته باشیم، توانستیم ظرف یک سال از هزار دستگاه عبور کنیم و چند برابر تصورات آنها پیشرفت داشته باشیم.

رییس سازمان انرژی اتمی درباره حفظ سانتریفیوژهای IR-۶ در صورت بازگشت به برجام به ویژه که ایران در این بخش از برجام بسیار جلوتر است، گفت: از نظر ما مهم فرایند غنی‌سازی و هدف‌گذاری کمّی آن است که برای راکتورهای تحقیقاتی و قدرت و نیز تهیه تارگت‌هایی که در فرایند پرتودهی و شتاب‌دهنده‌ها مورد استفاده است، انجام شود.

برای بازگشت به برجام، ملاک همان جدول زمان‌ برجام ۲۰۱۵ است

اسلامی درباره پاسخ به این پرسش که اگر بخواهیم به برجام ۲۰۱۵ بازگردیم، تکلیف تعهدات متقابل ایران و ۱+۵ که هر کدام در یک تاریخ متفاوت قرار دارند چه می شود؟ اجرای برخی تعهدات بسیار جلوتر از زمان تعیین شده است و برخی اصلا اجرایی نشده است، تصریح کرد: تاریخ‌های برجام یعنی روز مبدا، روز صفر و روز آغاز هستند؛ هر چقدر از این تاریخ‌ها گذشته، ملاک همان است. آنچه ما همواره در روند مذاکرات بر آن تاکید داشتیم این بوده است که همان جدول زمانی که در برجام ۲۰۱۵ است، باید باقی بماند و ملاک باشد.

وی در پاسخ به اینکه ایران در برنامه خود در سال‌های گذشته اعلام کرده بود که سانتریفیوژهای IR-۶ جایگزین ماشین‌های IR-۱ خواهد شد، آیا این ماشین‌ها قرار است از رده خارج شوند؟ گفت: ما هیچ‌کدام از ماشین‌های نسل‌های گذشته که برچیده می‌شوند را دور نمی‌اندازیم. هرکدام از اینها مزیتی دارند، این طور نیست که دیگر استفاده نداشته باشند. هر کدام در جای خود استفاده می‌شود و آنها را به هیچ وجه از دست نمی‌دهیم.

اسلامی درباره تولید و حفظ تارگت ۶۰ درصد اظهار کرد: ما توانستیم اصلاحاتی را در فرایندهای مربوط به غنی‌سازی انجام دهیم و استفاده از مواد غنی شده را برای بهره‌برداری عملی در زمینه‌هایی به جز تولید سوخت یا ذخیره مواد غنی‌شده آماده کنیم، مثل غنی‌سازی ۲۰ درصد که برای تولید تارگت یا سوخت راکتور تهران مورد استفاده قرار گرفته است. اما تکمیل، ادامه و تولید تارگت ۶۰ درصد که در دنیا کمتر کشوری مبادرت به آن کرده است یک کار تحقیقاتی پیشرفته بود تا ما بتوانیم با بهره‌وری موثر تارگت‌ها را برای تولید رادیودارو استفاده کنیم.

عقب ماندگی در زمان بندی ساخت واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه بوشهر ربطی به برجام ندارد

رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه ساخت دو واحد نیروگاه هزار مگاواتی که در دست اجراست را از دیگر برنامه های در اولویت این سازمان برشمرد و گفت: البته کار ساخت این دو واحد عقب ماندگی سنگینی در حدود ۲۳ درصد دارد. ما سعی داریم روند ساخت این دو نیروگاه را شتاب دهیم و عقب‌ماندگی‌اش را به سرعت جبران کنیم. هم‌چنین ساخت نیروگاه ۳۶۰ مگاواتی ایرانی در دارخوین که به دلیل عدم همکاری خارجی‌ها در سال ۱۳۹۰ تعطیل شده بود را در دستور کار قرار دادیم و دنبال آن هستیم آن را با توان داخلی بسازیم.

وی درباره دلایل این عقب‌ماندگی گفت که به دلایل گوناگون این عقب ماندگی اتفاق افتاده است اما ربطی به برجام نداشت. ما در تلاشیم که این عقب ماندگی بیشتر نشود. از این رو جبهه‌های کاری جدید ایجاد کردیم و به کار ساخت آن سرعت خواهیم داد. قرارداد ساخت و تکمیل واحد دوم و سوم نیروگاه بوشهر "کلید در دست " است و طبق قرارداد باید ۲۰ درصد از نیروی انسانی در روند ساخت و راه‌اندازی، نیروی ایرانی باشد.

اسلامی در پاسخ به این پرسش که برای تامین سوخت واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر بعد از سال دهم چه برنامه‌ای داریم، آیا باز هم روس‌ها تامین‌کننده سوخت هستند؟ اظهار کرد: طبق قرارداد، این اختیار که سوخت نیروگاه تحت لیسانس طرف خارجی تولید و استفاده شود یا از جای دیگر تامین شود به ایران داده شده است، اما این هم در قرارداد دیده شده است که از طرف خارجی طرف قرارداد برای تاییدیه سوخت ساخت ایران کمک گرفته شود. در همین چارچوب کمیته‌ای برای این کار طراحی شده است و در تلاش هستیم که سوخت تولید شده توسط ایران برای استفاده در نیروگاه بوشهر بعد از تکمیل، علاوه بر کسب مجوز مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور از طرف خارجی (روسیه) نیز تأییدیه بگیرد.

رییس سازمان انرژی اتمی هم‌چنین اعلام کرد: امسال بعد از یک رکود چند ساله در مجمع عمومی شرکت راسینگ که در آن سهام‌دار هستیم، شرکت کردیم و دنبال این هستیم از منابع گوناگون مواد اولیه اورانیوم را تامین و خریداری کنیم.

در صورت اجرای برجام ساخت سوخت برای مواردی که در برجام قید شده بلامانع است

اسلامی در پاسخ به این که اگر دوباره برجام اجرایی شود، ساخت سوخت متوقف نمی‌شود؟ گفت: در صورت اجرای برجام ساخت سوخت برای مواردی که در برجام قید شده بلامانع است.

وی در پاسخ به اینکه اگر بنا به ساخت نیروگاه‌های بیشتر در آینده باشد، باز هم اولویت ایران روسیه است؟ اظهار کرد: در طول تاریخ توانمند شدن ما را قدرت‌ها برنتافتند و برای ما مزاحمت ایجاد کردند. نکته مهم این است که در پیشبرد برنامه‌های توسعه‌ای اتاق فرمان و فرمان دست خودمان باشد. ما هیچ قراردادی نمی‌بندیم که اتاق فرمان و فرمان دست دیگران باشد. آنها می‌خواهند ما را در سطح یک اپراتور نگه دارند. اما نگاه ما به صنعت‌ هسته‌ای لجستیکی نیست. ما قدرت خلق، طراحی، مهندسی و ساخت خودمان را حفظ می‌کنیم و افزایش می‌دهیم و از دیگران و کشورهای مختلف در راستای رسیدن به این هدف کمک می‌گیریم، این نکته خیلی کلیدی و مهم است و باید مدنظرمان باشد.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در رابطه با راکتور آب سنگین اراک (خنداب) که در برجام قرار شد با مدیریت مشترک ایران و آمریکا و نیز مشارکت همه اعضای برجام بازطراحی شود، مشکلاتی پیش آمد و در نهایت کار متوقف شد اما متخصصان ما طراحی را ادامه دادند و تجهیزات را به هر طریق فراهم کردند و مراحل کاری که باید با تعهد مشترک ۱+۵ انجام می‌شد با مشارکت نیروی ایرانی ساخته شد. برای نیروگاه ۳۶۰ مگاواتی دارخوین هم همین روند را داریم طی می‌کنیم. ما سعی داریم ظرفیت مهندسی فراگیر ایجاد کنیم تا زبان مشترکی با مهندسی هسته‌ای ایجاد شود و به سمتی برویم که یک ایران هسته‌ای بتواند نیروگاه اتمی هم طراحی، ساخته و راه‌اندازی کند.

سوالات آژانس مبنای پادمانی ندارد

رییس سازمان انرژی اتمی درباره سوالات باقی‌مانده آژانس و اینکه این سوالات از نظر شما جدید و در قالب پادمان است یا ادامه مسائل PMD است؟ گفت: از نظر من، این‌ها همه بهانه سیاسی هستند. مشابه آنچه در PMD بود. مکان‌هایی که از آن نام می‌برند و اتهاماتی که مطرح می‌شود، همان‌هایی است که از حنجره صهیونیست‌ها و منافقین شنیده می‌شود. این‌ها سال‌هاست این حرف‌ها را تکرار می‌کنند.

وی ادامه داد: ۱۶ نهاد اطلاعاتی و امنیتی آمریکا و اخیرا در سال ۲۰۲۲، تعداد زیادی از نهادهای امنیتی آنان به طور غیرمستقیم بر صلح آمیز بودن برنامه ایران صحه گذاشته‌اند. طرح مجدد سوالات با اتهامات بی‌اساس، ابزاری است برای تخریب برنامه هسته‌ای ایران. فلسفه وجودی برجام مولود پاسخ به این اتهامات است. اما می‌بینید از همان حنجره که می‌گوید می‌خواهد صنعت هسته‌ای ما را از بین ببرد و بمباران کند، این اسناد و مدارک جعلی بیان می‌شود. این حنجره که مشخص است، متلعق به دشمن ما است و برای برنامه هسته‌ای ایران خط و نشان می‌کشد، سعی دارد از طریق اسناد جعلی به نحو دیگری به ما فشار آورد، از این رو معتقدم این سوالات ادامه همان PMD است و اصلا مبنای پادمانی ندارد، چون ایران سایت هسته‌ای معرفی نشده ندارد.

اسلامی در پاسخ به این‌که پس چرا قبول کردید که به سوالات آژانس در چارچوب پادمان جامع پاسخ دهید؟ اظهار کرد: در دولت گذشته متاسفانه قبول کردیم که بیایند و این مکان‌ها را ببینند. آمدند و دیدند اما سوالات همچنان ادامه داشت. در دوره ما گفتند اگر این‌ها را پاسخ دهید ما این پرونده را می‌بندیم. این سوالات چهار مورد بود. درباره یک مورد قانع شدند و گفتند که دیگر سوالی نداریم اما در گزارش شورای حکام مجدد همان موردی که بسته بودند را دوباره به شکل دیگری مطرح کردند، خوب اگر حسن نیت بود نباید آن یک مورد را دیگر می‌نوشت.

اگر سوالات آژانس بسته نشود، روز "باز اجرا"یی وجود ندارد

معاون رییس جمهور در پاسخ به این‌که برخی گزارش‌های رسانه ای مدعی هستند ایران از درخواستش برای بسته شدن سوالات پادمانی عبور کرده است؟ اظهار کرد: آنچه ما نوشتیم قاطع است. ما قصد و تاکیدمان این است که اگر برای روز "باز اجرا" این سوالات بسته نشود، یعنی روز "باز اجرا"یی وجود ندارد. عقب‌نشینی هم نکردیم و نمی‌توانیم هم عقب‌نشینی کنیم. ما نمی‌توانیم بنشینیم مردم ایران را به دلایل واهی تحریم کنند.

وی درباره اثر مذاکراتی واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام گفت: واضح است که اقدامات ایران اثر مثبت داشت، آنها همان شب تماس گرفتند و گفتند تصمیم‌شان این است که به برجام برگردند.

کد خبر 458442

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • بازار خودرو به دلار واکنش نشان داد

    بازار خودرو به دلار واکنش نشان داد

    خودروهای گروه ایران خودرو با افزایش قیمت مواجه شدند ولی گروه سایپا تغییری نداشتند.

  • سکه به کانال ۱۴ سلام کرد/بازار ارز چه استدلالی از برجام دارد؟

    سکه به کانال ۱۴ سلام کرد/بازار ارز چه استدلالی از برجام دارد؟

     در روز ابتدایی هفته و با انتشار اخباری مبنی بر تداوم یافتن گفت‌وگوهای برجام به جهت دستیابی به توافقی کامل‌تر، رای دلار نسبت به آینده این نشست‌ها تغییر کرد.

  • آمریکا: پاسخ ایران به پیشنهاد ما برای احیای برجام سازنده نبود

    آمریکا: پاسخ ایران به پیشنهاد ما برای احیای برجام سازنده نبود

    یک مقام وزارت خارجه آمریکا از دریافت پاسخ تهران به پیشنهاد واشنگتن برای احیای توافق هسته‌ای خبر داد.

  • اروپا ۱.۵ میلیون بشکه نفت ایران را می‌بلعد

    اروپا ۱.۵ میلیون بشکه نفت ایران را می‌بلعد

    عضو هیات علمی موسسه مطالعات انرژی با بیان اینکه اگر بتوانیم افزایش تولید را به اروپا بفرستیم نیازی نیست که بخواهیم به امریکا صادرات داشته باشیم، گفت: یک تا یک و نیم میلیون بشکه افزایش تولید و صادرات ایران را اروپا براحتی جذب می‌کند و مشکلی برای این کار وجود ندارد.

  • بگومگوی ایران و آمریکا تا تعیین تکلیف برجام

    بگومگوی ایران و آمریکا تا تعیین تکلیف برجام

    آمریکا بالاخره پس‌ از ۱۰ روز پاسخ خود را به پیش‌نویس ارائه شده از سوی اتحادیه اعلام کرد؛ پاسخی که اکنون در تهران در دست بررسی‌ های کارشناسی است تا در روزهای آینده به سطح تصمیم‌گیری برسد.

  • توییت تهدیدآمیز مشاور تیم مذاکره کننده!

    توییت تهدیدآمیز مشاور تیم مذاکره کننده!

    مشاور تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین تاکید کرد: ایران ابهامات یا خلأهای متن (پیش‌نویس توافق) را نمی‌پذیرد.

  • تاکتیک معاوضه مسکن رواج یافت

    تاکتیک معاوضه مسکن رواج یافت

    رکود ملکی در میانه تابستان، فروشندگان واحدهای مسکونی را به استفاده از دست‌کم دو تاکتیک برای موفقیت در فروش ناگزیر کرده است. در حالی که از ابتدای اردیبهشت تا پایان تیرماه بازار مسکن پایتخت با افزایش نسبی معاملات همراه بود، مرداد ماه وضعیت بازار مسکن تحت‌تاثیر دو عامل دستخوش تغییر شد؛ تغییری که به واسطه آن، فروش در بازار مسکن را در چند هفته اخیر دشوارتر از ماه‌های پیش از آن کرد.

  • پیش بینی قیمت طلا و سکه در هفته پیش رو

    پیش بینی قیمت طلا و سکه در هفته پیش رو

    نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر علت سیر صعودی افزایش قیمت طلا و سکه در آخرین معاملات هفتگی را افزایش قیمت ارز عنوان کرد و در خصوص پیش بینی قیمت طلا و سکه در هفته آینده گفت: باید دید چه اخباری در خصوص برجام در هفته پیش رو منتشر می شود. هر خبری می‌تواند روند بازار را نزولی یا صعودی کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =