۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۸:۴۶
تجربه مسکن مهر در مقابل مسکن ملی

اگرچه بارها گفته شده که درس آموخته های مسکن مهر، چراغ راه نهضت ملی مسکن است، اما در صورتی که اراضی نزدیک به شهرها برای ساخت واحدهای نهضت ملی تأمین نشود، سرنوشتی مشابه مسکن مهر در انتظار است.

به گزارش صدای بورس، تا کنون بارها مسئولان دستگاه سیاست گذار در حوزه مسکن و همچنین مقامات ارشد دولت سیزدهم، اجرای طرح نهضت ملی مسکن را با رفع ایرادات و اشکالات طرح مسکن مهر یادآور شده‌اند.

این در حالی است که برخی نواقص نهضت ملی مسکن چنانچه برطرف نشوند، ممکن است به سرنوشت ۱۰ تا ۱۵ ساله مسکن مهر دچار شوند.

از واحدهای بدون متقاضی مسکن مهر درس بگیریم / ‬ متقاضی محور بودن نهضت ملی

یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های نهضت ملی مسکن با مسکن مهر چنانچه مسئولان دولتی بخش مسکن تا کنون اعلام کرده‌اند، متقاضی محور بودن نهضت ملی مسکن است.

در این طرح ابتدا از ۲۸ مهر سال گذشته به مدت کمتر از ۶ ماه برای ثبت نام از متقاضیان در شهرهایی که زمین برای ساخت و ساز مسکونی تأمین شده، به تدریج انجام شد.

بر اساس آخرین آمار، ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در سامانه ثمن (سامانه ثبت نام نهضت ملی مسکن) اعلام تقاضا کردند که تا کنون بیش از ۱.۵ میلیون نفر آنها حائز شرایط متقاضی فعال شناخته شده و مدارک خود را بارگذاری کرده‌اند.

این در حالی است که در مسکن مهر، بیش از ۲.۳ میلیون واحد مسکونی احداث شد که طبق آخرین آمارها و علی رغم رشد قیمت مسکن در سال‌های اخیر که به افزایش تقاضای خرید واحدهای مسکن مهر بدون متقاضی انجامید، همچنان بیش از ۱۴ هزار واحد فاقد متقاضی است.


بیشتر بخوانید: ارزش واحدهای نهضت مسکن چقدر است؟


خط اعتباری تورم زای مسکن مهر با اقتصاد کشور چه کرد؟

یکی از متهمان اصلی تورم نیمه دوم دهه ۹۰، خط اعتباری ۵۵ هزار میلیارد تومانی مسکن مهر بود که به گفته کارشناسان اقتصادی، پول پر قدرت محسوب شده و به خلق نقدینگی جدید دامن زد.

این در حالی است که محمود شایان مدیرعامل بانک تخصصی بخش مسکن چندی پیش گفته بود: تسهیلات ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی که در قانون جهش تولید مسکن و همچنین قانون بودجه ۱۴۰۰ برای اجرای نهضت ملی مسکن آمده بود، خلق نقدینگی جدید نیست که تورم زا باشد؛ بلکه قرار است ۲۰ درصد از تسهیلاتی که بانک‌ها در هر سال می‌دهند، به بخش تولید مسکن داده شود.

هر چند که تا کنون بانک‌ها علی رغم ابلاغ آئین نامه اجرایی تسهیلات نهضت ملی مسکن از سوی بانک مرکزی، به بهانه اجرای دستورالعمل وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه در خصوص جلوگیری از خلق نقدینگی یا به بهانه کاهش سهم صنعت از کل تسهیلات، اقدام به پرداخت تسهیلات ذیل قانون جهش تولید مسکن نکرده‌اند.

این در حالی است که علی رغم بخشنامه سازمان برنامه و وزارت اقتصاد، از نیمه دول سال گذشته تا کنون بیش از ۳ هزار هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی داده شده است اما سهم تسهیلات جهش تولید مسکن کمتر از نیم درصد بوده است.

همچنین به گفته فعالان بخش ساخت و ساز، بیش از ۷۰ درصد سازه‌های مسکونی را بخش‌های صنعتی و مصالح ساختمانی تشکیل می‌دهند که به راه افتادن نهضت خانه سازی، به افزایش تولید بخش‌های صنعتی و افزایش فروش آنها می‌انجامد و دیگر نیازی نیست تا بانک‌ها به بخش‌های صنعتی تسهیلات سرمایه در گردش پرداخت کنند.

نرخ ثابت برای ساخت و ساز یا نرخ شناور؟

در مسکن مهر، هزینه ثابتی برای اجرای طرح در نظر گرفته شد که پس از وارد شدن تورم به بخش ساخت مسکن در سال‌های بعدی اجرای آن، پیمانکاران دیگر حاضر به اجرای پروژه‌ها با نرخ‌های قبلی نبودند.

نتیجه این شد که وزارت راه و شهرسازی دولت دوازدهم مجبور شد تا با ترفندهایی از جمله فروش عرصه‌های مسکن مهر و تزریق منابع آن به تکمیل واحدهای باقی مانده یا افزودن متمم ۱۰ میلیون تومانی به تسهیلات واحدهایی که پیش از این وام ۴۰ میلیون تومانی مسکن مهر را گرفته بودند، یا فروش اراضی در اختیار وزارت راه و شهرسازی و اختصاص درآمدهای آن به تکمیل مساکن مهر ناقص مانده و سایر روش‌ها، واحدهای باقی مانده را تکمیل کنند.

اتفاقی که سبب شد تا نهضت ملی مسکن از ابتدای ساخت و ساز، مشمول قانون پروژه‌های عمرانی تابع سازمان برنامه و بودجه و همچنین نرخ‌های اعلامی برای ساخت و ساز و تعدیل‌های بعدی آنها شود.

معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در سال نخست اجرای طرح، نرخ متری ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان را به دستگاه‌های متولی اجرای نهضت ملی مسکن شامل بنیاد مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، شرکت بازآفرینی شهری، سازمان ملی زمین و مسکن، ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها، سازمان‌های نظام مهندسی ساختمان استان‌ها و… ابلاغ کرد اما گفته می‌شود با تعدیل‌هایی که هر ۳ ماه یک بار از سوی سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شده، تا کنون به متری ۷ میلیون تومان رسیده است.

همچنین قرار است با تکمیل واحدها خصوصاً از نظر انشعابات و نصبیها خصوصاً آسانسور و پکیج، نرخ نهایی پس از کسر آورده‌های واریزی متقاضیان و تسهیلات فعلاً ۴۵۰ میلیون تومانی نهضت ملی مسکن (تهران)، در صورتی که نیاز به تکمیل وجه باشد، متقاضی اقدام به واریز باقی مانده وجوه کند.

جانمایی واحدهای‬ مسکونی‬ نهضت ملی؛ در محدوده شهرها / ‬ از متروی مسکن مهری‌های شهرهای جدید چه خبر؟

یکی از ایرادات بزرگ مسکن مهر، فاصله زیاد پروژه‌های مسکن مهر در بسیاری از شهرها با مرکز شهر است که به کاهش ارائه خدمات شهری از سوی مدیریت شهری به محله‌های مسکن مهر شده است.

همچنین دوری از محدوده یا حریم شهر سبب شده بود تا برخی زیرساخت‌های آبر، برق، فاضلاب و گاز به سختی به محل احداث پروژه‌های مسکن مهر برسد. از سوی دیگر، یکی از دلایل بالا بودن تعداد واحدهای مسکن مهر فاقد متقاضی، دور بودن پروژه‌های مسکن مهر از مرکز شهر و نبود حمل و نقل عمومی درون شهری متناسب با جمعیت ساکن در این شهرهاست.

ساخت متروی شهر جدید پرند گفته می‌شود که ۱۵ سال پس از آغاز اجرای مسکن مهر تا دهه فجر امسال به اتمام می‌رسد؛ احداث متروی شهر جدید پردیس نیز هنوز علی رغم بارها کلنگ زنی و امضای تفاهم میان شرکت عمران شهرهای جدید و قرارگاه سازندگی خاتم، آغاز نشده است. با این حال قرار است تا آخر سال جاری یا اوایل سال آتی، متروی شهر جدید بهارستان به اصفهان به بهره برداری برسد.

این در حالی است که در نهضت ملی مسکن، اولاً محدوده شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر با سرعت بالایی در شورای عالی شهرسازی به تصویب رسید و توسعه محدوده شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر به شورای برنامه ریزی استان‌ها واگذار شده است تا بازه زمانی افزایش محدوده شهرها افزایش یابد.

این اقدام سبب می‌شود تا هزینه‌های انتقال زیرساخت‌های آب، برق، گاز و فاضلاب به محل اراضی اجرای پروژه به شدت کاهش یابد.

به گزارش مهر ،به گفته علیرضا فخاری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، ۳۳۰۰ هکتار نیز برای ساخت شهرک‌های نزدیک شهرها در راستای اجرای نهضت ملی زمین و مسکن تأمین شده است.

کد خبر 458055

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • در این منطقه تهران آپارتمان نوساز متری ۲۰ میلیون تومان است

    در این منطقه تهران آپارتمان نوساز متری ۲۰ میلیون تومان است

    قیمت تقریبی خرید و فروش آپارتمان در ۲۲ منطقه تهران را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید.

  • پاداش ۲۵۰ میلیارد تومانی مشترکان کم‌مصرف خانگی

    پاداش ۲۵۰ میلیارد تومانی مشترکان کم‌مصرف خانگی

    مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: ۱۱میلیون مشترک خانگی پاداش صرفه جویی در مصرف برق دریافت کرده اند که معادل ۲۵۰ میلیارد تومان است.

  • پول پاشی ۲۰۰ میلیونی برای فرزند سوم آغاز شد

    پول پاشی ۲۰۰ میلیونی برای فرزند سوم آغاز شد

    معاون اعتبارات بانک مرکزی جزئیات نحوه ثبت نام در سامانه جدید تسهیلات فرزندآوری و وام مسکن ۲۰۰ میلیونی برای فرزند سوم را تشریح کرد.

  • اگر توافق نشود تکلیف بخش مسکن چیست؟

    اگر توافق نشود تکلیف بخش مسکن چیست؟

     بازار مسکن به‌عنوان محلی که خانوارها «گران‌ترین و ضروری‌ترین» کالای مصرفی خود را از آنجا تامین می‌کنند، در یک دوراهی قرار گرفته است؛ «حل معادله برجام» یا «تداوم وضعیت فعلی» می‌تواند بیش از هر متغیر (عامل) دیگری جهت این بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد.

  • این افراد می توانند وام ۲۰۰ میلیونی با سود ۴ درصد بگیرند

    این افراد می توانند وام ۲۰۰ میلیونی با سود ۴ درصد بگیرند

    اعلام مسئولان بانک مرکزی حاکی از آغاز پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن برای فرزند سوم است که سرپرست خانوارهای فاقد مسکن که تاکنون تسهیلات مسکن دریافت نکرده‌اند می‌توانند به شش بانک عامل در این زمینه مراجعه کنند.

  • کاهش ۴.۵ واحد درصدی رشد نقدینگی در ۱۲ ماهه گذشته

    کاهش ۴.۵ واحد درصدی رشد نقدینگی در ۱۲ ماهه گذشته

    رشد ۱۲ماهه نقدینگی منتهی به پایان تیر ۱۴۰۱ (با پایه همگن) نسبت به رشد دوره مشابه سال قبل (۳۹.۴ درصد)، معادل ۴.۵ واحد درصد کاهش یافت و به ۳۴.۹ درصد رسید.

  • تاکتیک معاوضه مسکن رواج یافت

    تاکتیک معاوضه مسکن رواج یافت

    رکود ملکی در میانه تابستان، فروشندگان واحدهای مسکونی را به استفاده از دست‌کم دو تاکتیک برای موفقیت در فروش ناگزیر کرده است. در حالی که از ابتدای اردیبهشت تا پایان تیرماه بازار مسکن پایتخت با افزایش نسبی معاملات همراه بود، مرداد ماه وضعیت بازار مسکن تحت‌تاثیر دو عامل دستخوش تغییر شد؛ تغییری که به واسطه آن، فروش در بازار مسکن را در چند هفته اخیر دشوارتر از ماه‌های پیش از آن کرد.

  • آغاز پرداخت ۳۰ هزار میلیارد تومانی بودجه به صندوق مسکن از ماه‌جاری

    آغاز پرداخت ۳۰ هزار میلیارد تومانی بودجه به صندوق مسکن از ماه‌جاری

    معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به میزان ورودی اعتبارات به صندوق ملی مسکن تا پایان امسال، گفت: پایان امسال، ۳۰ هزار میلیارد تومان از محل بودجه، ۱۱ هزار میلیارد تومان از هم مالیات زمین و مستغلات( بدون احتساب مالیات بر خانه‌های خالی)، ۲۳ هزار میلیارد تومان هم از محل فروش اراضی متعلق به وزارت راه‌و شهرسازی و اقساط بازگشت شده از مسکن مهر عدد آن سالانه حداکثر ۵ هزار میلیارد تومان است، باید وارد صندوق ملی مسکن شود.

  • رئیسی دوباره موضوع ساخت هواپیما را مطرح کرد

    رئیسی دوباره موضوع ساخت هواپیما را مطرح کرد

    رئیس جمهور با قدردانی از دستاوردهای گرانسنگ دانشمندان و نخبگان در صنایع دفاعی کشور، خواستار تسری الگوی صنایع دفاعی به سایر عرصه‌ها و صنایع در کشور شد.

  • وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن ابلاغ شد

    وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن ابلاغ شد

    مصوبه هیئت دولت در خصوص افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن روستایی به ۲۰۰ میلیون تومان با نرخ سود ۵ درصد ابلاغ شد.

  •  قیمت مسکن  از اقدسیه تا دولت آباد چند؟

    قیمت مسکن از اقدسیه تا دولت آباد چند؟

    قیمت تقریبی خرید و فروش آپارتمان در ۲۲ منطقه تهران را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید.

  • بانک صادرات ایران از اقتصاد و تولید خراسان‌جنوبی با تمام توان حمایت می‌کند

    مدیرعامل بانک صادرات ایران:

    بانک صادرات ایران از اقتصاد و تولید خراسان‌جنوبی با تمام توان حمایت می‌کند

    مدیرعامل بانک صادرات ایران گفت: بانک صادرات ایران از تمامی ظرفیت‌های موجود و قانونی خود برای حمایت از  تولید و سرمایه‌گذاری در استان خراسان‌جنوبی و کمک به اقتصاد مردم این منطقه استفاده خواهد کرد.

  • سود سهام عدالت بیشتر می شود

    سود سهام عدالت بیشتر می شود

    رئیس سازمان خصوصی‌سازی به تشریح آخرین وضعیت شناسایی جاماندگان سهام عدالت، پرداخت سود این سهام، واگذاری سایپا و ایران خودرو و همچنین هلدینگ خلیج فارس و هفت‌تپه پرداخت و با انتقاد از وضعیت قراردادهای سرخابی‌ها با کارگزاران، آینده مدیریت این دو تیم بعد از واگذاری را اعلام کرد.

  •  خرید و فروش کوپن در راه است؟

    خرید و فروش کوپن در راه است؟

    اگرچه پیش‌تر وزیر اقتصاد از آماده نبودن زیرساخت طرح کالابرگ گفته بود، اما حالا معاون وزارت اقتصاد از اجرای این طرح از مهرماه خبر داد. طرحی که قرار بود از شهریور اجرا شود.

  • آغاز تخریب پولی با بمب یارانه

    آغاز تخریب پولی با بمب یارانه

    بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود عامل اصلی تغییرات پایه پولی در تیرماه ۱۴۰۱ نسبت به پایان سال قبل را خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی عنوان کرد که آن هم ناشی از کاهش سپرده‌های دولت نزد بانک مرکزی ناشی از اجرای طرح مردمی‌سازی توزیع عادلانه یارانه‌ها بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مردم IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۳
    0 0
    مسکن مهر میارکلا ساری آماده است پیما نکار و عوامل دوربین گذاشتن تریاک میکشند و به ریش مردم می خندند و نه نامه اقساط و معرفی به بانک را می دهند و نه واحد را تحویل ...مربوط به تعاونی چهار شرکت بساتن ...ما به کی شکایت کنیم