بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ با ابهامات زیادی همراه بوده است از جمله؛ حجم انتشار اوراق بدهی، افزایش نرخ بازدهی اسناد خزانه، قیمتگذاری دستوری و افزایش نرخ حاملهای انرژی. همچنین بازار با کمبود شدید نقدینگی مواجه بود که به واسطه کسری بودجه دولت و انتشار اوراق بدهی با نرخهای بالاتر افزایش پیدا کرد که همگی ماحصل شرایط تحریم و احیا نشدن برجام بود.
به نظر میرسد با احیای برجام میتوانیم ثبات اقتصادی داشته باشیم، ضمن آنکه قرار بر این است نرخ سود تا ۲۰ درصد تنظیم شود. باوجود جذابیتی که در نرخهای حال حاضر سهام وجود دارد مشکل این است که روند بازار به دلیل کمبود نقدینگی بهبود پیدا نمیکند. به نظر میرسد با احیای برجام نرخ ارز تا پایان سال در نقطه ۲۵ هزار تومان تثبیت شود، بنابراین بازار دیگر دچار ابهام خاصی نیست.
نکته دیگر اینکه انتظار میرود در سال آینده برای سهام عدالت آزاد نشده، برنامه مدون و جامعی به بازار اعلام شود. با این مفروضات تا انتهای تیر ماه ۱۴۰۱ نقدینگی از ۴ محور وارد بازار میشود، محور اول پولهای پارک شده در بازار است که با توجه به اینکه نرخ سود سپرده هم به ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند، سودآوری شرکتها نقاطی جذابی و p/e شرکتهای بزرگ و بنیادی بر روی محور ۴-۵ خواهد بود و پولهای پارک شده در بازار، وارد خود بازار میشود در نتیجه از این محل انتظار ورود نقدینگی داریم. محل دوم اینکه با احیای برجام جذابیت بازارهای موازی از دست میرود و فاقد بازدهی میشوند، با توجه به اصلاحاتی که بازار سرمایه کرده و بازارهای دیگر هیچ اصلاحی نداشتهاند، بخشی از وجوه از بازارهای موازی جذب بازار سرمایه شده و از این محل هم انتظار ورود وجه نقد میتوان داشت. سومین محل با فرض احیای برجام، صادرات نفتی است که شرایط خوبی به خود خواهد گرفت و از همین محل دولت میتواند کسری بودجه را پوشش دهد؛ بنابراین در این حالت صندوقهای بازنشستگی، شرکت بیمه و بانکها هم از فشار خرید اوراق خارج شده و میتوانند بخشی از منابع خود را به بازار سرمایه تخصیص دهند و از این محور هم ورود نقدینگی خواهیم داشت. آخرین محل مربوط به صندوقهای تثبیت است که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بهنظر میرسد تا فصل مجامع بازار به تدریج روند افزایشی داشته باشد و شاخص حتی میتواند حدود یک میلیون و ۶۵۰ هزار واحد افزایش پیدا کند.
- احمد اشتیاقی - کارشناس بازار سرمایه
نظر شما