مدیریت اقتصاد کشور  با منابع درون‌زا پیگیری می‌شود

رشد ۸درصدی جزو تعهداتی است که به مقام معظم رهبری داده‌ایم و باید محقق شود

محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه کسی است که می‌تواند در اجرای بهینه اقتصاد مقاومتی نقشی موثر داشته باشد. چرا که او همزمان دو پست کلیدی را در دولت‌های یازدهم و دوازدهم در اختیار دارد و در عمل مغز و زبان اقتصادی دولت است. در سازمان برنامه به عنوان مغز بودجه ریزی و قوه فکری اقتصاد کشور عمل می‌کند و درپست سخنگویی کلام و حرف دولت را منتقل می‌کند. بر همین اساس نگاهی به دیدگاه‌های او در حوزه اقتصاد مقاومتی می‌تواند بینش وعملکرد دولت را بهتر نمایان کند. در ادامه گزیده‌ای از اظهار نظرهای محمد باقر نوبخت را می‌خوانید:

 

توجه به روابط انسانی

نوبخت سخنگوی دولت با اشاره به اینکه مدیریت جهادی همزاد اقتصاد مقاومتی و یک مدیریت علمی است، در خصوص مبانی فکری اقتصاد مقاومتی گفت: اگرما به تحولات نظریه‌های مدیریت نگاه کنیم، خواهیم دید که بعد از انقلاب صنعتی غربی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که برای اداره بنگاه‌های بزرگ تنها با مدیریت علمی می‌توان کار کرد. اما پس از آن نیز به این نتیجه رسیده‌اند که مدیریت علمی برای اداره جامعه به‌تنهایی کفایت نمی‌کند و باید بر روابط انسانی هم توجه کرد. وی ادامه داد: براین اساس غربی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که باید احساس تبعیض بین کارگر و کارفرما از بین برود. در حقیقت آنها از مدیریت علمی به‌سمت روابط انسانی و مدیریت عنصری مهمی به‌نام احساس پیش رفتند. آن عنصری که در جوامع باعث انقلاب می‌شود همین موضوع احساس است که آنها سعی کرده‌اند آن را شناسایی کنند. او مدیریت‌های مشارکتی و اقتضایی را انواع دیگری از نظریه‌های مدیریت دانست و عنوان کرد: در این نوع از مدیریت‌ها همه حاضرند با یکدیگر کار کنند و کسی با دیگری فرقی ندارد و در هر شرایط خاص نوعی از مدیریت لازم است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: بر اساس چشم‌انداز 20ساله باید هر سال رشد اقتصادی 8درصدی داشته باشیم تا در افق 1404 به کشور اول منطقه تبدیل شویم و بتوانیم با استفاده از منابع درون‌زا که در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی آمده، اقتصاد کشور را مدیریت کنیم.

جایگاه نخست منطقه و پرهیز از اقتصاد نفتی

نوبخت ادامه داد: بر همین اساس اگر به‌دنبال اقتصاد نفتی باشیم در چارچوب اقتصاد مقاومتی حرکت نکرده‌ایم زیرا تصریح شده که در اقتصادی مقاومتی سهم نفت کاهش و سهم مالیات افزایش پیدا کند. وی با ابراز این‌که "رشد 8درصدی در اقتصاد جزو تعهداتی است که ما به مقام معظم رهبری داده‌ایم و باید محقق شود"، عنوان کرد: رهبر انقلاب این سیاست‌ها را با توجه به وضع موجود ابلاغ کرده‌اندهمچنین در اقتصاد مقاومتي سهم نفت كاهش و سهم ماليات افزايش پيدا مي كند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان این که از 30 سال گذشته تاکنون ذره‌ای از خصومت قدرت‌های بزرگ که رأس آنها امروز مردی قرار دارد که به عدم تعادل روانی مشهور است کم نشده، گفت: امروز که شرایط ما از عرصه نظامی به اقتصادی برگشته باید با همان نگاه دوران دفاع مقدس عمل کنیم.

نوبخت يادآوري كرد سهم ماليات در بودجه سال آينده ۱۰۵۰ هزار ميليارد ريال تعيين شده است، به اين مبلغ ۲۳۰ هزار ميليارد ريال حقوق گمركي نيز اضافه مي‌شود و با احتساب ۶۶۰ هزار ميليارد ريال ديگر از اين نوع ماليات‌ها، مجموع درآمدها و ماليات‌ كشور ۱۹۴۰ هزار ميليارد ريال مي شود كه كافي نيست و ما بايد بيش از اين مبلغ را بابت حقوق و دستمزد پرداخت كنيم. بنابراين بايد به سراغ منابع درآمدي ديگر برويم كه نفت اولين گزينه است. پيش‌بيني مي شود در سال آينده ۱۰۱۰ هزار ميليارد ريال از منابع نفتي به دست آوريم و حدود ۴۶۰ هزار ميليارد ريال نيز از محل فروش اوراق مشاركت. بنابراين منابع مالي بودجه ۹۷ همراه با ۴۰ هزار ميليارد ريال از سهم پروژه‌هاي نيمه تمام، حدود ۳۴۷۰ هزار ميليارد ريال مي‌شود.

توجه به بهره‌وری

نوبخت با اظهار این‌که در شرایط کنونی جز با یک مدیریت اقتصادی و جهادی نمی‌توان عمل کرد گفت: مدیریت جهادی این نیست که فقط به‌میزان ساعات مشخصی کار کنیم،باید از انواع دانش مدیریت و بهره‌وری نیز استفاده شود. همچنین باید ببینیم امروز در چه موقعیتی هستیم و کشور‌هایی که در گذشته قدرت‌های بزرگ از آنها حمایت می‌کردند چه موقعیتی دارند.

درخواست گزارش از افراد مسئول

نوبخت درباره انتقادها به عملکرد دولت یازدهم در حوزه اقتصاد مقاومتی هم تأکید دارد: اقتصاد مقاومتی زیر نظر یک ستاد فرماندهی است و مرتب روزهای دوشنبه جلسه دارد. اگر کسی می‌خواهد متوجه نتیجه فعالیت‌ها در حوزه اقتصاد مقاومتی شود باید از نماینده ستاد اقتصاد مقاومتی برای طرح گزارش دعوت کند نه فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیا به آن جلسه دعوت شود، این نشان می‌دهد شاید نمی‌خواهند مطلع شوند که چه اتفاقی در حوزه اقتصاد مقاومتی افتاده است. وی ادامه داد: مثل این می‌ماند که اگر مجلس خبرگان رهبری اطلاعاتی بخواهیم و برویم از سخنگوی مجلس شورای اسلامی دعوت کنیم که درباره عملکرد مجلس خبرگان رهبری توضیح دهد. مشخص است شاید سخنگوی مجلس شورای اسلامی مطلع نباشد و بعد هم فکر کنیم اتفاقی نیفتاده و کاری در مجلس خبرگان رهبری صورت نگرفته است. رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی کارهای فراوانی انجام داده و گزارشش را هم حتما ارائه خواهد کرد.

 

  • ویژه نامه اقتصاد مقاومتی ماهنامه بازار و سرمایه - مسئولان
کد خبر 392028

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =