روزهای ابتدایی دومین ماه پاییز بود که خبر گران شدن نرخ خوراک پتروشیمیها، طوفان سهمگینی را در بازار دلار به راه انداخت. طوفانی که نرخ این ارز را به نزدیکی مرز سه هزار و 630 تومان رساند و موجی از اعتراض و نگرانیها بواسطه تصمیم نابهنگام و بدون پشتوانه فکری برخی سران دولتی بوجود آمد. (دولت همزمان با صدور مصوبهای مبنیبر جایگزینی نرخ ارز آزاد بهجای نرخ ارز مبادلهای در قیمتگذاری ۲۰ فرآورده نفتی، طرح گرانی ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت انواع روغن موتور و قیر در بازار را کلید زد).
همانطور که میدانید افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها، سهام کلیه شرکتهای پتروشیمی را (که بواسطه افزایش هزینهها و کاهش درآمدها سقوط خواهند کرد) کاهش داده و به تدریج تردید و واهمه در دلِ سرمایهگذاران راه یافته و به خروج نقدینگی از این حوزه میانجامد؛ این در حالی است که افزایش نرخ، بخش صادرات کشور را هم تهدید کرده و فضا را برای کشورهای رقیبی همچون عربستان باز میکند.
واضح و مبرهن است که آزادسازی نرخ خوراک پتروشیمیها امری اجتنابناپذیر است اما به نظر میرسد این اقدام عجولانه در شرایطی که بسیاری از مجتمعهای پتروشیمی با کمبود نقدینگی مواجه هستند و کشور در دوران رکود به سر میبرد، صحیح نبوده و نیازمند فرصت بیشتر و برنامه مدون برای شرکتهای پتروشیمی است تا با آمادگی بیشتری منابع مالی موردنیاز خود را تأمین کنند.
درهرصورت اقدام نسنجیده سران دولتی در راستای افزایش نرخ خوراک مایع پتروشیمیها، به سرانجام نرسید و وزیر نفت ایران، دستور به لغو این فرمان داد. این هیاهوی چندروزه نوسانات افزایشی را برای دلار رقمزده است. به نظر میرسد رفتهرفته اصلاح قیمتی برای این ارز به وقوع بپیوندد و باری دیگر در محدوده قیمتی سه هزار و 600 تومان آرام گیرد.
افزایش نرخ دلار در بازار آزاد فشار فروش بر بازار طلای داخل را افزایش میدهد و به نظر میرسد باوجود رشد کوتاهمدتی طلای جهانی در راستای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، روند نزولی این فلز گرانبها در بازه زمانی بلندمدت پابرجا باشد؛ بنابراین تا تعیین تکلیف رویداد بزرگ سیاسی آمریکا، خریداران سکه در بازار میتوانند موقعیتهای کوتاهمدت را در معاملات خود لحاظ کنند.
نظر شما