به گزارش صدای بورس ،«گروه مالی مهرگان در زنجیره ارزش خود انواع مختلفی از صندوقها را تشکیل داده است. ضمن اینکه صندوق سهامی طلوع بامداد، صندوق درآمد ثابت شمیم مهرگان، صندوق بازارگردانی و اخیرا نیز صندوق بخشی پتروشیمی به مجموعه ما اضافه شده است. تیم ما باتوجه به تخصصشان در حوزههای مختلف مالی توانسته بازدهی بالاتر از کل بازار و همچنین شاخص را محقق کند.» اینها بخشی از گفتههای مدیرعامل و نایب رئیس هیأت مدیره گروه مالی مهرگان بود؛ در ادامه گفتوگوی ما با غلامرضا رحیمی درباره وضعیت فعلی این گروه مالی که توسط کارگزاری آرمون بورس در آستانه عرضه قرار گرفته و همچنین فرصتهای سرمایهگذاری در سال اخیر را میخوانید.
* به نظر شما سال جاری میتواند در کدام یک از بخشهای تأمین مالی، سبدگردانی، خدمات سبدگردانی و معامله گری و بیمه سودآورتر باشد؟
در نخستین مرتبه و با توجه به سیاستهای پولی انقباضی که بانک مرکزی در پیش گرفته است؛ بهطور حتم تأمین مالی از بازار سرمایه با شدت بالایی ادامه خواهد داشت و در همین راستا شرکتها و گروههای مالی تمام تلاش خود را خواهند کرد که به بهترین نحو از این اتفاق بهره ببرند. ضمن اینکه در پی چنین رویکردی، سودآوری شرکتها از بخش بسیار قابل توجه خواهد بود. البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که خدمات مدیریت دارایی نیز با رونقی بیش از پیش ادامه خواهد داشت و انتظار میرود سودآوری آن از سنوات گذشته بیشتر باشد. سرمایهگذاری در حوزه بیمه نیز همیشه جذابیتهای خود را داشته با توجه به افزایش ریسکها، افزایش تورم وقیمت داراییهای مادی و معنوی که بهتبع افزایش نرخهای حق بیمه را در پی خواهد داشت، مسلما افزایش ضریب دقت در نگهداری داراییها و پوشش دیگر داراییها را بهدنبال خواهد داشت بنابراین میطلبد در ترکیب پرتفوی و سرمایهگذاری، صنایع پر بازده از جمله گروه بیمهای مدنظر قرار گیرد ...
* در سال پیش رو ارزیابی شما از فرصتهای سرمایهگذاری چیست؟
در سال ۱۴۰۴، فرصتهای سرمایهگذاری در ایران تحت تأثیر عوامل سیاسی و اقتصادی مانند مذاکرات برجام، تورم، نوسانات نرخ ارز و تحولات ژئوپلیتیکی قرار خواهند داشت. بر اساس تحلیلهای موجود، چهار گزینه بسیار جذاب برای سرمایهگذاری وجود دارد. در نخستین مرتبه بازار سرمایه میتواند گزینه بسیار مطلوبی برای سرمایهگذاری باشد چراکه با توجه به احتمال وقوع رخدادهای مطلوب سیاسی صنایعی مانند خودرو و بانک پتروشیمیها و شرکتهای دانش محور و ارزی به لحاظ رفع تحریمهای ظالمانه میتوانند بازدهی بسیار مناسبی برای خریداران فراهم کنند. البته سرمایهگذاری در این بخش وابسته به اخباری است که در آینده و در نتیجه توافقات منتشر میشود که اگر چنین اتفاقی محقق شود سرمایهگذاران میتوانند وزن بیشتری از پرتفوی خود را در این صنایع سرمایهگذاری کنند. بازار بعدی که میتواند گزینهای پایدار برای حفظ ارزش درآمدهای ریالی افراد باشد سرمایهگذاری در بخش صندوقهای بخشی ازجمله املاک و مستغلات باشد. علت انتخاب این مکان برای سرمایهگذاری امنیت سرمایه و تناسب رشد آن با نرخ تورم است با توجه به ثبات نسبی قیمت املاک در یکسال گذشته، سال پیشرو میتواند زمان مناسبی برای سرمایهگذاری باشد. بخش دیگر سرمایهگذاری نیز میتواند در بخش تولید انرژی پاک به لحاظ پتانسیلهای ملی باشد.
* با توجه به تاثیر مثبت مذاکرات ایران و آمریکا و واکنش صعودی بورس، روند پیش روی بازار سهام تا پایان سال را چگونه ارزیابی میکنید؟
بر اساس تحلیلهای اخیر، مذاکرات ایران و آمریکا تأثیر مثبتی بر بازار سهام ایران داشته است. شاخص کل بورس پس از اولین دور مذاکرات در عمان، ۶۳ هزار واحد رشد کرد و وارد کانال ۲.۹ میلیون واحدی شد. همچنین، پس از دور دوم مذاکرات در رم، بورس به روند صعودی خود ادامه داد و با افزایش ۶۵ هزار واحدی به رقم سه میلیون و ۷۷ هزار واحد رسید. کارشناسان معتقدند که سیگنالهای مثبت سیاسی و احتمال کاهش تنشهای بینالمللی باعث بهبود فضای روانی بازار شده و زمینهساز ورود نقدینگی به بورس شده است. گروههای بانکی، خودرویی و پتروشیمی بیشترین تأثیر را بر رشد شاخص داشتهاند، در صورتی که اخبار مثبت از مذاکرات ادامه داشته باشد و فضای اقتصادی داخلی نیز با ثبات بیشتری همراه شود، روند صعودی بورس میتواند تا پایان سال ۱۴۰۴ ادامهدار باشد. با این حال، ریسکهای سیستماتیک و سیاستهای اقتصادی داخلی نیز نقش مهمی در تعیین مسیر بازار خواهند داشت.
* رقیبهای زیادی در بازار دارید، چه برنامهای برای سبقت از آنها دارید؟
حقیقت اینکه گروه مالی مهرگان یک شرکت نوپا و تازه تأسیس نیست که بخواهد تازه کار خود را شروع کند و مدیران مجموعه ما نیز با تجربهای که سالها در بازار کسب کردهاند، توانستهاند جامعه سهامداران و مخاطبان مخصوص به خود را کسب کنند. البته که مجموعه ما نسبت به سایر گروههای مالی و شرکتهای رقیب، مزیتهایی مانند جامعه هدف گسترده جهت ارائه خدمات و ارزش آفرینی، تعاملات گسترده با ارکان لشکری و کشوری، سودآوری پایدار بهدلیل پرتفوی متنوع و وجود شبکهای گسترده از شرکتهای مختلف و هم گروه جهت هم افزایی و توسعه بازار را دارد که همه این موارد میتواند نقطه عطفی در بازار سرمایه ایجاد کند و میتوانیم تا در آیندهای نزدیک شاهد این باشیم که «مهرگان» در میان رقبای خود یکه تازی میکند.
* در حوزه فناوری و اطلاعات چه برنامهای دارید؟
یکی از حوزههای فعالیتهای ما کسب و کارهای نوآورانه است و در همین راستا قصد داریم تا با تأسیس شرکت پردازش اطلاعات مالی این بخش از فعالیتهای خود را قوت بخشیم. البته که فعالیت ما به همین نقطه محدود نمیشود و در حوزه نئوبانک نیز فعالیتهای ویژهای داریم و قصد داریم که به زودی نئوبانکی را تأسیس و تحولی گسترده در این فضا ایجاد کنیم. همچنین در سالهای گذشته نیز گروه مالی مهرگان در صندوق جسورانه ارغوان سرمایهگذاری کرده است. هدف اصلی تشکیل این صندوق، جمع آوری سرمایه از سرمایهگذاران و سرمایهگذاری در شرکتهای در شرف تأسیس یا نوپای دارای پتانسیل رشد زیاد و سریع با هدف کسب بیشترین بازده اقتصادی ممکن در برابر پذیرش ریسک بالاست. در حال حاضر صندوق جسورانه ارغوان در حوزههای زیست فناوری، ریزفناوری، فین تک، پزشکی و سلامت، تجارت الکترونیک و ... سرمایهگذاری کرده است.
* پیشتر بازار ملک را یکی از گزینههای سرمایهگذاری معرفی کردید...
با توجه به ماهیت فعالیت شرکت، تمرکز شرکت بر روی سرمایهگذاری در بازار سهام است اما با توجه به توان و پتانسیل زنجیره ارزش گروه مالی مهرگان، این شرکت آمادگی دارد تا در صورت وجود گزینههای مناسب سرمایهگذاری چه در بازار اولیه و چه بازارسرمایه بررسی لازم انجام و اقدامات عملیاتی در خصوص بازار ملک و بورس، صندوق املاک مستغلات مهرگان را نیز راهی بازار کنیم تا مشتریان ما بتوانند از این ابزار سرمایهگذاری به بهترین نحوه ممکن استفاده کنند.
* برویم سراغ بازار؛ راههای توسعه پایدار بازار سرمایه را چه میدانید؟
سوال بسیار خوبی است؛ چراکه هم بنده و هم تمامی مدیران این مجموعه علاوه بر اینکه دغدغه گروه مالی مهرگان را داریم، دغدغه اصلیمان توسعه پایدار بازار سرمایه است؛ با توجه به تحقیقات گستردهای که تا به امروز در این بخش و توسط تحلیلگران این مجموعه انجام شده، رشد و توسعه بورس در گرو پنج اتفاق اصلی است؛ نخستین موردی که به تازگی تمامی مسئولان اقتصادی نیز بر آن تاکید کردهاند، بحث تأمین مالی و جذب سرمایهگذار داخلی و بهویژه منابع خارجی است که این مورد تنها با ایجاد مشوقهای مالی و کاهش موانع قانونی محقق میشود. مورد بعدی تقویت شفافیت، نظارت و اجرای الزامات حاکمیت شرکتی که اگر بخواهم تنها مواردی از کارهایی که در این بخش اجرایی شود را نام ببرم باید ابتدا به افزایش شفافیت در گزارشهای مالی شرکتها اشاره کنم که «مهرگان» همواره تاکید بر شفافیت تمامی صورتهای مالی داشته است. مورد بعدی در این بخش نیز نظارت دقیق بر عملکرد بازار و تنوعبخشی به ابزارهای مالی یکی دیگر از ارکان توسعه بازار سرمایه است چراکه گسترش و متنوعسازی ابزارهای بازار مانند صندوقهای سرمایهگذاری، اوراق مشتقه و سایر محصولات مالی و توکنایز کردن داراییها میتواند ورود نقدینگی به بازار را بسیار بیشتر از گذشته افزایش دهد و بهبود زیرساختهای فناوری هم میتواند در این راه ما را کمک کند و حتی بستری مناسب برای استفاده از فناوریهای نوین مانند بلاکچین و هوش مصنوعی در تحلیل دادهها و معاملات را نیز فراهم کند. البته نباید فراموش کنیم که یکی از مسائل اصلی که باعث توسعه بازار میشود حمایت از صنایع مولد است چراکه سرمایهگذاری در بخشهای تولیدی و صادراتمحور میتواند به رشد اقتصادی و پایداری بازار سرمایه کمک کند.
* وضعیت کنونی تأمین مالی را چگونه ارزیابی میکنید؟
وضعیت تأمین مالی در ایران با چالشهای متعددی مواجه است. نظام بانکی ایران همچنان نقش اصلی را در تأمین مالی ایفا میکند، اما ناترازی بانکها، تورم بالا و کسری بودجه دولت فشار زیادی بر منابع بانکی وارد کرده است. نسبت کفایت سرمایه بانکها به دلیل تحریمها و سیاستهای مالی کاهش یافته و این امر توان وامدهی بانکها را محدود کرده است. از سوی دیگر، فروش اوراق بدهی توسط دولت برای تأمین کسری بودجه، هزینه تأمین مالی را افزایش داده و فشار بیشتری بر بخش تولید وارد کرده است. سیاستهای بانک مرکزی مانند محدود کردن ترازنامه بانکها، اگرچه به کنترل تورم کمک کردهاند، اما تأمین مالی بخش تولید را با چالش مواجه ساختهاند. برای بهبود وضعیت، توسعه شیوههای تأمین مالی غیرتورمی و هدایت اعتبارات به سمت تولید از جمله راهکارهای پیشنهادی هستند. همچنین، ایجاد بانکهای توسعهای میتواند به هدایت هدفمند سرمایهها کمک کند. توسعه تأمین مالی غیرتورمی در ایران نیازمند مجموعهای از سیاستهای اقتصادی و اصلاحات ساختاری است اما ۴ اقدام اصلی میتواند در این بخش کمک بسیار زیادی به انجام این مهم کند. نخستین مورد در این خصوص نیز هدایت اعتبارات بانکی به بخشهای مولد است که بانک مرکزی نیز در سال جاری برنامههایی برای هدایت منابع مالی به سمت تولید و کاهش وابستگی به تأمین مالی تورمی را تدوین کرده است. ضمن اینکه برای کمک به بخشهایی که نیاز به تأمین منابع دارند باید انتشار اوراق بدهی غیر تورمی افزایش پیدا کند که استفاده از ابزارهایی مانند اوراق گام، اوراق مرابحه ارزی و سایر ابزارهای تأمین مالی زنجیرهای میتواند در این بخش بسیار موثر عمل کند. مورد سوم که ذکر آن بسیار ضرورت دارد اینکه بانکهای توسعهای باید ایجاد و گسترش پیدا کنند و همانطور که همه بر این موضوع واقفند؛ بانک مرکزی بهتازگی مشغول تدوین اساسنامه چنین بانکهایی شده که هدف آن هدایت سرمایهها به سمت پروژههای زیرساختی و تولیدی است. همچنین نظارت دقیق بر تخصیص و مصرف تسهیلات بانکی میتواند از انحراف منابع مالی جلوگیری و تأمین مالی را به سمت بخشهای مولد هدایت کند.
* درباره فعالیتهای زیرمجموعههای مهرگان تأمین پارس در سال گذشته و برنامه آنها در در سال جاری توضیح دهید؟
در سال گذشته این گروه مالی با تحصیل سهام شرکت بیمه کوثر، شرکت نفت و گاز پارسیان و تأسیس انواع صندوقهای سهامی، درآمد ثابت و بخشی، تأسیس شرکت واسپاری توانست زنجیره ارزش خود را توسعه دهد. تسویه تأمین مالی صورت گرفته در سنوات قبل از محل انتشار اوراق اختیار فروش تبعی به مبلغ ۲.۵۰۰ میلیارد تومان در شرکتهای گروه مالی مهرگان و امین مهرگان از دیگر دستاوردهای این مجموعه بوده است. همچنین شرکت امین مهرگان به عنوان یکی از بازوهای سرمایهگذاری این گروه مالی در تابلوی معاملات بازار دوم فرابورس قابل معامله بوده و در سال گذشته با انتشار اوراق اجاره ۵۰۰ میلیارد تومانی موفق به استفاده مجدد از اهرم مالی و کسب بازدهی مناسب در پرتفوی خود گردیده است. از دیگر شرکتهای این گروه مالی میتوان به کارگزاری آرمون بورس اشاره کرد که این کارگزاری با افزایش سهم بازار در سال گذشته مواجه بوده است و برنامه دارد در سال آینده نیز سهم بازار خود را افزایش دهد. همچنین این نکته را نیز تاکید میکنم که در حوزه سبدگردانی برنامه داریم تا تمامی خدمات مورد نیاز سرمایهگذاری جامعه هدف (بازنشستگان نیروهای مسلح) از طریق سبدگردان مهرگان بصورت متمرکز و یکپارچه ارائه شود.
* تغییرات نرخ ارزچه تاثیری بر فعالیتهای شما دارد؟ تک نرخی شدن ارز را چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به پرتفوی شرکت، افزایش نرخ ارز بصورت غیرمستقیم تاثیر مثبتی بر روی سودآوری شرکتهای سرمایهپذیر خواهد داشت. همچنین سیاست تکنرخیسازی ارز در جهت کاهش رانتها، تخصیص بهینه، متناسب سازی هزینه و درآمد بنگاهها بسیار ضروری است و امید میرود فاصله بین نرخ ارز آزاد و بازار رسمی حوالی ۱۵ درصد به ثبات برسد.
* نظر شما درباره عرضههای اولیه در شرایط کنونی چیست؟ آیا به رونق بازار کمک میکند؟
عرضههای اولیه در شرایط کنونی میتوانند تأثیر مثبتی بر رونق بازار سرمایه داشته باشند، اما میزان موفقیت آنها به عوامل مختلفی بستگی دارد. در سال ۱۴۰۴ و تا کنون چندین عرضه اولیه انجام شدهاند، از جمله عرضه اولیه شرکت سرمایهگذاری «وپایا» در فروردین و شرکت «مهر» در اردیبهشت ماه. به طور کلی مزایای این روش از تأمین مالی به سه بخش کلی تقسیم میشود. نخستین فایده این مدل اینکه ورود سرمایهگذاران جدید باعث افزایش حجم معاملات و نقدینگی بازار میشود. دومین مورد نیز مربوط به تنوعبخشی سبد سرمایهگذاری است که عرضههای اولیه فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاران فراهم میکنند. مورد سوم و شاید مهمترین مزیت عرضه اولیه، جلب و افزایش اعتماد عمومی مردم به بازار است.
* چه چالشهایی دارند؟
حقیقت اینکه سالهای سال است که بازار ما اسیر ریسکهای سیستماتیک بسیار زیادی است که مسلما این روند میتواند بر فرایند عرضه و قیمتگذاری سهم اثرگذار باشد. از آن طرف هم اگر قیمتگذاری سهام در عرضه اولیه بیش از حد بالا باشد، ممکن است جذابیت سرمایهگذاری کاهش پیدا کند. اما بهطور کلی، اگر عرضههای اولیه با ارزشگذاری منطقی و حمایت مناسب همراه باشند، میتوانند به رونق بازار کمک کنند.
* شرکت مهرگان تأمین پارس برنامهای برای افزایش سرمایه شرکت و شرکتهای تحت مدیریت دارد؟ چه میزان و از چه محل؟
گروه مالی مهرگان تأمین پارس در آخرین صورتهای مالی مبلغ ۹۳۱ میلیارد تومان در اندوخته سرمایهای ذخیره دارد که برنامه شرکت افزایش سرمایه از این محل است. در سایر شرکتهای زیر مجموعهها نیز با توجه به نوع فعالیت شرکتها، افزایش سرمایه از محلهای گوناگون دیده شده است که در حال ارزیابی است و به محض نهایی شدن به اطلاع عموم فعالان بازار میرسد.
* برنامه تقسیم سود شرکت برای سال مالی جاری چقدر است؟
با توجه به برنامههای سهامدار عمده، تقسیم سود حدود ۹۰-۸۰ درصدی در دستور کار قرار دارد. اما درصورتیکه پروژهای برای انجام وجود داشته باشد این موضوع توسط سهامداران عمده ارزیابی و در سیاست تقسیم سود لحاظ میشود.
* مجمع شرکت قبل از عرضه سهام خواهد بود یا بعد از عرضه سهام؟
در حال حاضر و در صورت مساعد بودن شرایط بازار سرمایه، برنامه شرکت عرضه اولیه قبل از برگزاری مجمع سالانه است. اما در صورتیکه شرایط تغییر کند این وضعیت میتواند دستخوش تغییر شود.
* کسب جایگاه برترین هلدینگ مالی در بازار سرمایه را بهعنوان چشم انداز خود تعریف کردهاید. در این راستا چه اقداماتی انجام دادهاید؟
گروه مالی مهرگان در حال حاضر با توجه به پرتفوی متنوع خود در حوزههای خدمات تأمین مالی، خدمات مدیریت دارایی، خدمات مالی شرکتی، بیمه و کسب و کارهای نوین فعالیت میکند. همچنین این شرکت برنامه دارد تا از طریق تکمیل زنجیره ارزش و فعال کردن شرکتهایی از جمله لیزینگ، انواع صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای بخشی، صرافی، نئوبانک و...، سهم بسزایی در بازار مالی داشته باشد. لازم به ذکر است پتانسیلهای این شرکت بهدلیل وجود جامعه هدف با تعداد بالا و نیز زنجیره سهامداری متنوع میتواند به تأمین منابع مالی جدید کمک کند.
-
ساره صابری - خبــرنگار
- شماره ۵۹۰ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما