تأمین مالی یک همتی «ایساتیس‌کراد»  

«گروه مالی و سرمایه‌گذاری پویا بیش از دو دهه سابقه فعالیت دارد و کار خود را از سال ۱۳۸۳ با تأسیس شرکت سرمایه‌گذاری ایساتیس پویا به‌عنوان نهاد بالادستی آغاز کرد که با نماد «ویسا» در بازار پایه فرابورس معامله می‌شود.

به گزارش صدای بورس، «گروه مالی و سرمایه‌گذاری پویا بیش از دو دهه سابقه فعالیت دارد و کار خود را از سال ۱۳۸۳ با تأسیس شرکت سرمایه‌گذاری ایساتیس پویا به‌عنوان نهاد بالادستی آغاز کرد که با نماد «ویسا» در بازار پایه فرابورس معامله می‌شود. این شرکت که به موجب مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار در سال جاری به عنوان شرکت مادر (هلدینگ) شناخته می‌شود و با مالکیت حدود نیمی از سهام شرکت کارگزاری ایساتیس پویا، نیمی از سهام شرکت سبدگردان پویا، ۲۰ درصد سهام شرکت بیمه زندگی ایساتیس، ۴۱ درصد سهام شرکت صنایع مفتول ایساتیس پویا، ۴۳ درصد سهام شرکت عمرانی سفیران پردیسان و ۴۵ درصد سهام شرکت توسعه سرمایه و انرژی نیک، به ثبت رسیده است. شرکت بیمه زندگی ایساتیس اخیرا مجوز فعالیت دریافت کرده و پذیره‌نویسی آن در بازار سرمایه انجام شده است. ضمن اینکه عمده مالکان و مدیران و دفاتر مرکزی گروه در یزد مستقر هستند، اما شرکت سبدگردان پویا به دلیل بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی در جزیره کیش به ثبت رسیده است». تا به اینجا گفته‌های مدیرعامل سبدگردان ایساتیس پویا را خواندید؛ در ادامه گفت‌وگویی با محسن زارعیان آورده شده که در آن به تشریح فعالیت‌های این شرکت در حوزه تأمین مالی جمعی پرداخته ‌است.

* از فعالیت‌های ایساتیس پویا بگویید.
در این گروه شرکت کارگزاری حدود ۳۰ شعبه در سراسر کشور دارد و بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت موفق دارد. در شرکت سبدگردان ایساتیس پویا که از سال ۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده، خدمات متنوعی را در حوزه سرمایه‌گذاری غیر مستقیم ارائه می‌دهیم و در حال حاضر نیز پنج صندوق سرمایه‌گذاری داریم؛ یکی از این صندوق‌ها «مشترک ایساتیس پویا» هست که به صورت صدور و ابطال در سهام معامله می‌شود، صندوق «ترمه» نیز از نوع سهامی قابل معامله (ETF) است. ضمن اینکه صندوق قابل معامله (ETF) درآمد ثابت «خاتم» نیز یکی از مجموعه ابزارهای ایساتیس پویاست که عملکرد بسیار خوبی را در یک سال گذشته به ثبت رسانده و نرخ گذاری هدف فعلی آن، ۳۴ درصد سود موثر سالانه است. البته ما در این مجموعه صندوق بازارارگردانی ایساتیس پویا را نیز داریم که بازارگردانی نمادهایی مانند «خاتم»، «ترمه»، «ویسا» و چند نماد دیگر را انجام می‌دهد. آخرین صندوق ما نیز «خصوصی اکسیر پارسیان» که در حوزه سلامت فعال است؛ نکته قابل توجه در این صندوق اینکه بر خلاف سایر صندوق‌های خصوصی توانسته عملکرد بسیار مطلوبی را به ثبت برساند. البته که دیگر فعالیت‌های این مجموعه، «مجوز سبدگردانی» برای سبدهای اختصاصی مشتریان، «مجوز مشاور سرمایه گذاری»، «مجوز مشاور عرضه» و «مشاور پذیرش» است و فعالیت‌هایی برای مشاوره به شرکت‌هایی که مشتاق ورود به بازار هستند انجام شده؛ در همین راستا و در چند ماه آینده چند شرکت را روانه فرابورس می‌کنیم.

* به جز صندوق‌ها چه ابزاری برای سرمایه‌گذاری دارید؟
قطعا ما در ایساتیس پویا تمام تلاش خود را می‌کنیم و از تمامی مسیرهای ممکن برای رشد این مجموعه و ارائه خدمات و ابزارهای متنوع مالی به بازار سرمایه دریغ نمی‌کنیم و علاوه بر فعالیت در حوزه سبدگردانی، به تأمین مالی جمعی نیز می‌پردازیم. سکوی ایساتیس کراد با اخذ مجوز فعالیت از شرکت فرابورس ایران در مرداد ماه ۱۴۰۳ شروع به کارکرده و اکنون با بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان (یک همت) تأمین مالی برای شرکت‌ها و بخش خصوصی در قالب ۵۳ پروژه موفق به عنوان یکی از تاثیرگذار ترین سکوهای تأمین مالی در میان ۴۵ سکوی دارای مجوز از نگاه مقدار و کیفیت تأمین مالی شناخته شده و به عنوان رهبر این بازار در زمستان ۱۴۰۳ با سهم بازار ۱۵ درصدی و کسب رتبه نخست در سه ماه پیاپی گذشته گام جدیدی در بازار تأمین سرمایه برداشته است.

* شرایط تایید سرمایه‌پذیر در ایساتیس کراد...
در حوزه تأمین مالی جمعی، هدف ما کمک به واحدهای تولیدی و خدماتی، چه در استان یزد و چه خارج از آن، و از سوی دیگر حمایت و اعتمادسازی برای سرمایه‌گذاران از طریق اخذ قراردادهای مؤثر و ضمانت‌نامه‌های معتبر و کافی برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری است. آشنایی ما با اکوسیستم بومی صنعت و خدمات در استان یزد به ما کمک کرده تا با شناخت بیشتری طرح‌ها را بپذیریم و ریسک را کنترل کنیم. رزومه و عقبه هر مجموعه‌ای که به‌عنوان سرمایه‌پذیر به ما مراجعه می‌کند، علاوه بر بررسی‌های معمول مانند شرایط فعلی شرکت و صورت‌های مالی آن، به‌دقت بررسی می‌شود.

* از آنجایی که این مدل از سرمایه‌گذاری پر ریسک تلقی می‌شود؛ توصیه شما به سرمایه‌گذارانی که قصد سرمایه‌گذاری در این بخش دارند، چیست؟
به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنم حتماً گزارش‌های ارزیابی طرح‌ها را که در ابتدای دوره سرمایه‌پذیری منتشر می‌شود مطالعه کنند یا اگر در این زمینه تخصص ندارند، از افراد یا مجموعه‌های دارای مجوز بخواهند این بررسی را برایشان انجام دهند. همچنین به ضمانت‌نامه‌ها توجه کافی داشته باشند، زیرا شرایط ریسک‌پذیری حسب نوع ضمانت‌نامه متفاوت است. ضمانت‌نامه تعهد پرداخت از بانک معتبر کاملاً با ضمانت‌نامه حسن انجام کار، ضمانت‌نامه‌های صندوق‌ها، ضمانت اشخاص ثالث، سفته یا چک متفاوت است و قابل مقایسه نیست و به مراتب از اعتبار بالا و ریسک کمتری برخوردار است. شرایط و قدرت عملیاتی فعلی بانک ضامن نیز می تواند مد نظر قرار گیرد ... ضمن اینکه سرمایه‌گذاران باید سرمایه خود را در طرح‌های مختلف توزیع کنند، زیرا اصل سرمایه تا یک سال قابل برداشت نیست و فقط هر سه ماه سود پرداخت می‌شود. نباید کل سرمایه را در یک یا دو طرح متمرکز کنند، بلکه باید آن را در طرح‌های متنوع پخش کنند.

* برای جلوگیری از این ریسک‌ها چه کاری انجام می‌دهید؟
این طرح‌ها عمدتاً در حوزه‌های صنایع غذایی، تولید و پخش، بازرگانی، معدنی و ساختمانی بوده‌اند. تیمی متشکل از افراد باتجربه، مشاوران کاردان و جوانان پرتلاش داریم که با وجود حجم کاری زیاد، تلاش می‌کنند کنترل‌های کافی، نظارت مناسب و بررسی‌های دقیق را انجام دهندتا حداکثر کنترل ریسک را داشته باشند.

* جایگاه صنعت کرادفاندینگ در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر را چطور ارزیابی می‌کنید؟
تأمین مالی جمعی در دنیا پدیده‌ای نوظهور است و در ایران نیز فقط چند سال سابقه دارد و هنوز به بلوغ کافی نرسیده، چه از نظر زیرساختی و چه از نظر سواد مالی افراد. امیدوارم همه مجموعه‌های فعال در این حوزه با بررسی دقیق طرح‌ها، کنترل ریسک کافی و توجه به کاهش ریسک سرمایه‌گذاران، شرایطی را فراهم کنند که افراد با اطمینان خاطر حداکثری در طرح‌های تأمین مالی جمعی مشارکت کنند. نه اینکه صرف کسب درآمد و کارمزد، بدون توجه به کنترل ریسک، اعتبار و وجهه مجموعه خود را در معرض خطر قرار دهند. اعتمادسازی بلندمدت برای سرمایه‌گذاران ارزش بیشتری دارد و امیدواریم همه در این راستا قدم برداریم.

* با توجه به مذاکرات در جریان بین ایران و آمریکا و احتمال کاهش نرخ بهره در صورت انجام توافق، تاثیر آن بر روی این مدل از تأمین مالی را مثبت تلقی می‌کنید یا خیر؟
باید بگویم در شرایط تحریم، ریسک‌ها بالاتر و هزینه‌ها بیشتر از حد معمول است. در صورت توافق و لغو تحریم‌ها، هزینه‌های مالی، از جمله هزینه پول و سرمایه، کاهش پیدا می‌کند و با کاهش نرخ تورم، بازده بدون ریسک و نرخ سود بانکی نیز روند کاهشی خواهد داشت. در این شرایط، مجموعه‌های سرمایه‌پذیر می‌توانند با هزینه کمتری سرمایه خود را تأمین کنند. با این حال، تأمین مالی جمعی همچنان می‌تواند جذابیت خود را حفظ کند، زیرا حتی با کاهش انتظارات تورمی، نسبت به سایر گزینه‌های سرمایه‌گذاری بازدهی مناسبی خواهد داشت.

* چرا پرداخت سود طرح‌های تأمین مالی جمعی ۳ ماهه است؟ امکان کمتر شدن آن وجود دارد؟
درباره سررسید سه‌ماهه پرداخت سود، این موضوع به‌صورت عرف پذیرفته شده، اما قانون محدودیتی در این زمینه اعمال نکرده و می‌تواند ماهانه یا شش‌ماهه باشد. این بازه زمانی به ماهیت صنعت، شرایط فروش و بازار شرکت‌های سرمایه‌پذیر بستگی دارد که باید توانایی استفاده مناسب از سرمایه و بازپرداخت آن را داشته باشند.

* از چالش‌های کرادفاندینگ بگویید.
چالش‌های تأمین مالی جمعی این است که هنوز به بلوغ کافی نرسیده و در مقایسه با بازار سهام که دهه‌ها سابقه دارد و زیرساخت‌های تست‌شده و توسعه یافته ای در آن وجود دارد، نیاز به بهبود دارد. مکانیزه شدن فرایندها و خارج شدن از حالت دستی، که در مجموعه ایساتیس پویا نیز تلاش ما بر این بوده، به کنترل بیشتر، افزایش کیفیت و سرعت اقدامات کمک می‌کند. چالش دیگر، شناخته‌نبودن این ابزار برای عموم مردم است و مجموعه‌هایی مانند ایساتیس پویا یا رسانه‌ها می‌توانند در افزایش آگاهی و سواد مالی افراد نسبت به تأمین مالی جمعی نقش داشته باشند.

* در پایان، برنامه‌های پیش‌روی ایساتیس‌پویا چیست؟
ارزش دارایی‌های تحت مدیریت پنج صندوق و سبدهای ما بیش از دو هزار میلیارد تومان است و تلاش می‌کنیم از یک شرکت سبدگردان کوچک به شرکتی در مقیاس متوسط ارتقا پیدا کنیم. صندوق خاتم حدود ۵۰۰ میلیارد تومان دارایی دارد و نرخ مؤثر سالانه آن ۳۴ درصد با ذخیره مثبت حدود ۲.۵ درصد است که نرخ محتاطانه‌ای بوده و احتمال افزایش آن در آینده نزدیک وجود دارد. ضمن اینکه اگر بخواهم در یک جمله برای ۲۰۰ هزار سهام‌دار صحبت کنم، می‌گویم هدف اصلی ما توسعه هدفمند و پایدار است. هر مجموعه خصوصی باید به سودآوری و کارمزدها فکر کند، اما در مجموعه پویا، هدف ما کمک به جامعه، مردم، صنعت و بخش خدمات است. ثروت‌آفرینی در کنار هم اتفاق می‌افتد و اطمینان می‌دهم که حداکثر تلاش ما بر ایجاد رونق در بخش تولید و خدمات از طریق تأمین سرمایه و جذب سرمایه‌های خرد افراد برای گام‌های سازنده متمرکز است. تأمین مالی جمعی را نه صرفاً از دیدگاه سودآوری و بازدهی، بلکه از منظر مشارکت در توسعه پایدار ببینید.

  • علی آل بویه - خبـرنــگار

  • شماره ۵۹۰ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 524796

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =