توصیه دلاری به سهامداران

کارشناس بازار سرمایه ، با بیان اینکه در کشورهای در حال توسعه، دارایی‌های مصرفی همچون ارز، خودرو و ملک رقیبی برای بازار سرمایه محسوب می‌شوند، به شرایط حاکم بر بازار دلار و اثر آن بر بورس و سایر بازارهای مالی اشاره کرد.

مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت وگو با صدای بورس، با اشاره به اثر کوتاه‌مدت نوسانات دلاری بر بازار سرمایه، معتقداست در نهایت بورس جاماندگی از سایر بازارها و تورم را جبران خواهد کرد. همچنین سهم‌های دارایی‌محور و بنیادی‌تر را انتخاب مطمئن‌تری برای فعالان بورسی در روزهای رشد قیمت دلار عنوان کرد.

مشروح گفت و گوی صدای بورس با وی را در ادامه بخوانید:

در شرایط فعلی که نوسان ارزی، عملا اصلی‌ترین چالش این روزهای اقتصاد ایران است، بازار سرمایه چه اثری از این نوسان و چالش خواهد گرفت؟

در کشورهای در حال توسعه که معمولا رشد قیمت وتورم بالایی را تجربه می‌کنند، برخی دارایی‌های مصرفی مثل ارز، خودرو، ملک و ... به عنوان دارایی‌هایی برای کسب سود هم درنظر گرفته شده و مورد توجه هستند. به این معنا که بازارها یا ابزارهایی که عمدتا جزو ابزارهای مصرفی هستند، در کشورهای درحال توسعه و درگیر با تورم، می‌توانند به عنوان یک بازار رقیب برای بازارهای اوراق بهادار و بورس نام برده شوند.

به همین دلیل می‌توانیم این بازارها را به عنوان حوزه‌های رقیب برای بازار سرمایه در نظر بگیریم و بسیار طبیعی است که جذابیت‌های ایجاد شده برای یک بازار رقیب، بتواند اثر کاهنده بر جذابیت بازار دوم داشته باشد. به این معنا که اگر ما شاهد رشد قیمت در بازار دلار و طلا باشیم، سرمایه‌گذارهای ریسک‌گریزتر در بازار سرمایه به دلیل تجربه حس ترس از جاماندگی، به صورت هیجانی و با هدف جانماندن از رشد قیمت دلار اقدام به فروش سهام خود در بورس کنند و این اقدام می‌تواند در کوتاه مدت باعث ایجاد و افزایش فشار فروش بر بازارسرمایه شود.به عبارت بهتر طبیعی است که ایجاد جذابیت مالی در یک بازار مثل طلا و دلار بتواند اثر منفی بر بازاری مثل بازار سرمایه و بورس داشته باشد.

این اثر تا چه زمانی می‌تواند وجود داشته باشد و بر بازار سرمایه تاثیر بگذارد؟

به نظر می‌رسد که این اثر کوتاه مدت و هیجانی باشد. اما استمرار آن هم دور از ذهن نیست و با توجه به شرایط فعلی ممکن است تدوام رشد قیمت دلار در بازار آزاد بتواند اثر بلندمدت‌تر منفی روی بازار سرمایه داشته باشد. اما از طرفی به نظر می‌رسد که بانک مرکزی و دولت تصمیم‌هایی را برای جلوگیری از ادامه رشد قیمت دلار اتخاذ کنند و به همین دلیل است که پیش‌بینی می‌شود این نوسان‌های هیجانی مثبت در بازار دلار وهیجان‌های منفی در بازار بورس کوتاه مدت باشد و برای بلندمدت ادامه نداشته باشد.

با توجه به آنچه گفته شد، آیا اصولا ورود سرمایه‌گذارها و مردم به بورس را در شرایط فعلی پیشنهاد می‌کنید؟

فراموش نکنیم که هر نوع دارایی، دارای یک ارزش و یک قیمت است ؛ اگر ما دارایی‌ها را به دو دسته مالی و فیزیکی طبقه‌بندی کنیم در دوره تورمی، قیمت دارایی‌های فیزیکی مثل دلار، خودرو، ملک، طلا و ... افزایش پیدا می‌کند ولی همزمان، ارزش دارایی‌های مالی مثل سهام، صندوق‌های بورسی و ... ممکن است با کاهش‌هایی همراه شود. به همین دلیل است که در اصطلاح عامیانه، ما از بحث «جاماندگی از تورم» برای بازار سرمایه استفاده می‌کنیم. اما چنانچه پس از مدتی شاهد اصلاح قابل توجه در بهای دلار نباشیم، می‌توانیم منتظر افزایش ارزش سهام در بازار بورس به واسطه همین حس جاماندگی نیز باشیم. بنابراین ورود به بازار سرمایه ارتباط مستقیم با برداشت و چشم‌انداز سرمایه‌گذار از آینده اقتصادی ایران دارد. چشم‌انداز مثبت اقتصادی به معنای پتانسیل بیشتر بازار سرمایه برای رشد در مقایسه با سایر بازارهای مالی است و بالعکس.

در صورتی که سرمایه‌گذار با توجه به شرایط موجود پیش‌بینی رشد بازار سرمایه را داشته باشد، از نظر شما، کدام گروه‌های سرمایه‌گذاری در بورس، از نظر میزان بازدهی برای وی ایمن‌تر است؟

چنانچه سهامدار یا سرمایه‌گذار، تصمیم به ورود به بازار سرمایه داشته باشد به واسطه چشم‌انداز مثبت رشد اقتصادی درون کشور با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر اقتصاد جهانی و افزایش احتمال رشد کامودیتی‌ها و همچنین لحاظ تحریم‌هایی که علیه ایران در گروه انرژی اخذ شده به نظر می‌رسد که سهام دارایی محور و بنیادی با نقدشوندگی بالا و دارایی پایه گروه فلزی که فلز پایه آن پتانسیل رشد بیشتری داشته باشد، می‌تواند به عنوان سهام منتخب در نظر گرفته شود.

بنابراین در یک جمع‌بندی می‌توان گفت افزایش قیمت دلار می‌تواند در کوتاه مدت اثر منفی بر بازار سرمایه داشته باشد اما ادامه دار نشدن رشد قیمت دلار می تواند این جاماندگی بازار سرمایه را به زودی جبران کند. از طرف دیگر چنانچه سهامداری قصد ورود به بازار سرمایه را داشته باشد و این کاهش‌ها را فرصت‌ خرید بداند، سهم‌های دارایی‌محور وبنیادی تر، سهام‌ خوب و با پتاسیل بالا هستند که قابلیت رشد وسودآوری قابل توجه در آینده دارند و می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای انتخاب سبد سرمایه محسوب شوند.

کد خبر 517383

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =