به گزارش صدای بورس، صنعت معدن در ایران همیشه از پربحثترین صنایع بوده و هماکنون نیز صاحبان این صنعت با مشکلات بسیاری مانند قانونگذاری بدون توجه به بخش خصوصی، مالکیت دستوری دولت و آسان نبودن صادرات دست و پنجه نرم میکنند؛ برای اینکه دقیقتر از مشکلات و مزایای این صنعت آگاه بشویم با محمدرضا راغبیان؛ مدیرعامل شرکت معادن منگنز، شرکتی که نزدیک به ۶۰ سال است در حوزه استخراج سنگ منگنز فعالیت میکند و هماکنون بزرگترین استخراج کننده سنگ منگنز در خاورمیانه است، به گفتوگو نشستیم. وی مدعی شد که ۳۵ درصد نیاز کشور توسط این شرکت تامین میشود و مشتری اصلی آن علاوه بر شرکتهای بزرگی مانند میدکو، ذوبآهن و زرند ایرانیان، شرکتهای کوره قوس و مصرفکنندگان فروآلیاژ هستند.
* سهم «کمنگنز» از کل بازار چقدر است؟
در سال ۱۴۰۲، به میزان ۱۱۴ هزار تن تولید داشتیم که این مقدار بسیاری از نیاز منگنز داخل کشور را برطرف میکند اما طبق برنامه موجود در کشور که همه دستگاههای اجرایی و حاکمیتی باید تلاش کنند تا آن را به واقعیت پیوند بزنند، میزان تولید ۵۵ میلیون تنی فولاد در سال ۱۴۰۴ قید شده و اگر میزان تولید فولاد به این مقدار ارتقا پیدا کند به تبع آن تولید منگنز نیز باید رشد داشته باشد. در همین راستا طبق برنامهریزیهای انجام شده قصد داریم تا تولید را در سال آینده به میزان ۱۵۰ هزار تن برسانیم و کارهایی هم در این جهت انجام دادهایم اما برای عملی شدن این عدد و تامین نیاز برای آینده باید از سمت حاکمیت، حمایت انجام شود، در غیراینصورت این اتفاق بسیار دور از دسترس بهنظر میرسد.
* تولید منگنز در کشور چه استفادهای دارد؟
تحلیل و توصیف کاربردهای منگنز ساعتها طول میکشد اما مصرف اصلی این ذخیره معدنی در حوزه صنایع فولادی است چراکه استفاده از آن عامل بهبود خواص فولاد، حذف اکسیژن و گوگرد میشود. در این مورد باید بر این نکته تاکید کرد که در کشور به دلیل وجود گسلها و بلاخیز بودن آن، بهبود خواص فولاد، یکی از ضروریترین و مهمترین موارد برای صنایع است.
* اتمام ذخیره معدن در این صنعت مشکلی همگانی است؛ با این مسئله چه میکنید؟
در سالی که گذشت، در بخش اکتشاف توانستیم به نتایج بسیار مثبتی برسیم به این شکل که در یکی از موارد که معدن پیروز بود؛ با بررسی تخصصی معدن و استفاده از کارشناسان معتبر میزانی نزدیک به ۱۲ میلیون تن را تخمین زدیم. ضمن اینکه فقط همین مورد نیاز ۳۰ سال را تامین کرده و عامل این میشود که به کلی خود کفا شویم.
* نقش دولت در این صنعت چیست؟
باید از معادن در حوزههای مختلف حمایت شود، برای مثال در مورد معدن پیروزی که اشاره شد، میتوان در عرصه منگنز خود کفا شد اما این کار نیازمند حمایتهایی است که از جانب بدنه حاکمیت و قانونگذار کشور انتظار میرود. از مهمترین مسائلی که حاکمیت باید به پیشرفت و توسعه آن کمک کند بهطور قطع پایین آوردن تراز اکتشاف معادن است؛ در حال حاضر این تراز ۲۴۰ تا ۲۹۰ متر است. ضمن اینکه برای پایین آوردن این تراز، خود شرکت نیز برنامههایی در جهت توسعه معادن روباز و زیرزمینی دارد اما حاکمیت باید در مواردی مانند تخصیص ارز، خرید تجهیزات و ماشینآلات، برطرف کردن مشکل ناترازی و بهبود فرآیند استخراج به این صنعت کمک کند تا بتوان به تراز ۳۴۰ تا ۶۵۰ محقق شود و در نتیجه بتوان از تمام ظرفیت معادن استفاده لازم را برد. باید به این نکته اشاره کرد که باتوجه به تاثیر کم «کمنگز» در ناترازی انرژی، نباید تولید و استخراج آن به وسیله ناترازی انرژی تهدید شود؛ کل سوخت مصرفی در این شرکت ماهانه ۸۰ هزار لیتر است که به هیچ عنوان رقم قابل توجهی نیست اما شرکت معادن منگنز ایران برای تامین این میزان نیز دچار مشکل شده است.
* اگر قرار است دولت کارها را انجام دهد، پس نقش معادن چیست؟
اینطور نیست که در این شرکت، منتظر بمانیم تا دولت به کمکمان بیاید و برای تکمیل زنجیره خام فروشی در شرکت اقدام به تاسیس احداث کارخانه فروآلیاژ با تولید متمرکز بر فروسیلیکون منگنز کردیم. برای اجرای این پروژه نیاز به ۱۳۰۰ میلیارد تومان داشتیم و تا این لحظه ۶۰۰ میلیارد از آن را تامین کردیم و ۷۷ درصد پروژه تا این لحظه تکمیل شده است. البته جایی برای ناامیدی نیست وتا ۵ ماه دیگر این بخش تکمیل و فاز ۲ و ۳ نیز باید احداث شود که محل تامینمالی آن نیز از محل افزایش سرمایه در سال آینده خواهد بود که باید به تایید هیات مدیره شرکت برسد؛ آخرین افزایش سرمایه نیز از محل مطالبات و در سال گذشته بود که آورده نقدی برای سهامداران ایجاد نکرد.
* ریزش قیمت منگنز محتمل است؟
مسئلهای که در این مورد باید به آن دقت شود این است که منگنز از ۱۳ عنصر اصلی تشکیل شده و به دلیل کاربردهای بسیار زیادی که دارد در بازارهای جهانی دارای متقاضی بسیار زیادی است، باید توجه داشت که با گذر زمان کاربردهای این عنصر بیشتر میشود و حتی در حوزه باتریسازی و صنایع تجدیدپذیر نیز از آن استفاده میشود؛ بنابراین موارد، قیمت جهانی منگنز دچار نوسان شدیدی نمیشود و تنها درمواردی خاص مانند جنگ اوکراین است که چنین اتفاقی را به خود میبیند. شرایط موجود به هیچ عنوان غیرعادی نیست و متاثر از نزدیکشدن به تعطیلات کریسمس است و همیشه در این دوره مقداری ریزش ایجاد میشود که ۲ تا ۳ ماه دیگر به پایان میرسد. ضمن اینکه با روی کارآمدن ترامپ و تغییر نوع نگاه به رابطه آمریکا و چین نیز بر این ریزش تاثیرگذار بوده است.
* روند چندسال اخیر «کمنگنز» چگونه است؟
کمنگنز در بازار، موقعیت مطلوبی از منظر شفافیت دارد و اطلاعیهها و شفافسازیها را بهصورت فوری در کدال منتشر میکند. همچنین سهم این شرکت از شناوری بالایی به میزان ۴۵ درصد برخوردار است و باید شرایط بازار را هم درنظر گرفت که شرایط هر سهمی را با شرایط بازار میسنجند و نه روند صرف آن که از این نظر نیز کمنگنز نسبت به روند شاخص در این چند وقت، رشد مناسبی داشته است.
-
نجمه آجربندیان - خبـرنــگار
-
شماره ۵۷۰ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما