بالا و پایین بازار در روزهای پایانی سال

بازار پس از یک روز تعطیلی، هفته را ضعیف شروع کرد و اولین روز کاری هفته جانی نداشت، اما رکوردشکنی‌های دلار در بازار آزاد آنچنان بود که در روز دوشنبه شاهد توفانی در بورس بودیم و سهم‌های دلاری با تقاضای زیادی روبه‌رو شد.

میانگین خرید حقیقی رکورد شکست و بالأخره شاهد ورود خالص پول حقیقی در این هفته به بازار سرمایه بودیم. آخر هفته بازار شاهد اخلال در هسته معاملات و مشکلات در ارسال سفارش‌های خرید و فروش بود.
در هفته گذشته رقابت مدیریتی روی وساخت ادامه داشت و با خرید بلوکی توسط بانک اقتصاد نوین در قیمت‌های ۲۵۰ تومان، به نظر وپترو برنده نهایی بازی شده است. از سوی دیگر، مجلس مصوبات جالبی داشت که از جمله حذف عوارض صادرات بود. در شرایطی که کشور کمبود ارز دارد و سرمایه‌گذاری سال‌های اخیر در اقتصاد منفی بوده و در شرایط تحریم امکان صادرات کالاهای برند وجود ندارد، تنها منبع ارزآوری کشور کامودیتی‌هاست و نه تنها نباید محدودیت‌هایی برای صادرات این کالاها وضع کرد، بلکه باید از صادرات آنها نیز حمایت کرد. این روزها بازار همچنان به گروه فلزی و معدنی علاقه‌مند است و فولاد سقف تاریخی را شکست و فسبزوار با صف خرید روبه‌رو شد در این میان، صف خرید سنگین فولاد مبارکه در میانه هفته، جالب توجه بود و بیش از ۳۰ ماه بود که بازار چنین صف‌های خریدی به خود ندیده بود.
قیمت محصولات فولادی باوجود دستورالعمل جدید، همچنان رقابت می‌شود و ذوب آهن شاهد رقابت بیش از ۲۰ درصدی بود و میلگرد این شرکت به مرز ۲۴ هزار تومان رسید، اما در خصوص قیمت بیلت سیاست‌های کنترل قیمتی سبب کاهش به حدود ۲۰ میلیون تومان شده و ورق گالوانیزه به حدود ۴۵ هزار تومان رسیده است که ۱۰ درصد کمتر از هفته قبل است. از سوی دیگر توجهات به سمت پتروشیمی‌ها هم جلب شده است. حذف ارز ۲۸.۵ هزار تومانی، عامل اصلی این امر است. شفاف‌سازی‌هایی نیز از برخی پتروشیمی‌ها در این خصوص منتشر شده است. با این حال، گروه متانولی‌ در این صنعت بیش از دیگر همگروه‌های خود مورد اقبال بازار قرار گرفت و زاگرس، شفن و شخارک رشد خوبی داشتند. برخی پتروشیمی‌های جا مانده و از جمله پتروشیمی جم هم مورد توجه بازار قرار گرفت. در میان هلدینگ‌های پتروشیمی تاپیکو با صف خرید سنگین روبه‌رو بود ولی فارس رشد چندانی نداشت. شاروم از کوچکترین پتروشیمی‌ها شاهد رقابت سنگین بیش از ۱۰۰ درصدی در کریستال ملامین بوده است. گفته می‌شود که واحد کریستال ملامین پتروشیمی خراسان همچنان به دلیل کمبود گاز تعطیل است. محصولات آروماتیک رقابت ۱۰ تا ۲۰ درصدی داشتند و وکیوم باتوم رقابت ۷۰ درصدی را به ثبت رساند.

تحرکات مثبت در دو گروه
در اولین روز کاری هفته (یکشنبه ۳۰ بهمن)، بازار با تقاضای نسبی خوبی شروع شد. تحرکات مثبتی در گروه‌های فلزات و پتروشیمی‌ها دیده می‌شد. افزایش قیمت دلار در بازار آزاد را می‌توان یکی از دلایل این تحرکات دانست. ارزش معاملات در محدوده ۴۰۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت. رشد نرخ شمش فولاد در بورس کالا سبب جذب خریداران و افزایش تقاضا در گروه فلزات و فولادی‌ها شد. نرخ شمش فولاد فخوز در هر تن ۲۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان ثبت شد.
از اخبار مثبت این روز می‌توان به حذف گاز ۷۰۰۰ تومانی توسط کمیسیون تلفیق اشاره کرد. این خبر باعث تشکیل صف خرید در متانولی‌ها شد. در عرضه اولیه انتخاب ۴ درصد از سهام با قیمت میانگین ۱۸۷۱۴ ریال کشف قیمت شد. در نهایت در بازار روز یکشنبه صندوق‌های طلا و فلزی‌ها با ورود پول مواجه شدند و شاخص کل با افزایشی حدود ۰.۵۶ درصدی به رقم یک میلیون و ۵۳۳ هزار واحدی رسید.

اسفند پرتقاضا شروع شد
در دومین روز کاری بازار که مصادف با اولین روز اسفند ماه بود، بازار پرتقاضا و با صف خرید در بسیاری از نمادها شروع شد. فلزی‌ها لیدر بازار و با صف‌های خرید سنگینی همراه شدند. خبر مهم کنار گذاشتن نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی برای صادرکنندگان و شروع به فعالیت مرکز مبادله ارز و طلای ایران، باعث حرکت مثبت قوی در بازار شد.
صندوق‌های با درآمد ثابت خروج پول سنگینی داشتند و در مقابل تمامی گروه‌ها و صنایع با ورود پول همراه شدند و ورود پول حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. خبر معافیت ناشران بورسی از عرضه ارز خود در سامانه نیما، سبب شد که تقاضا در بازار تشدید شود و اکثر گروه‌ها با صف خرید همراه شوند. فلزی‌ها، فرآورده‌های نفتی، صندوق‌های سهامی، شیمیایی‌ها، کانه‌های فلزی و اداره بازارهای مالی به ترتیب بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. در نهایت شاخص کل با افزایش ۳.۹۴ درصدی در رقم یک میلیون و ۵۹۴ هزار واحد ایستاد.

جریان حال خوب در بازار
در سومین روز کاری هفته شاخص کل با مثبت سنگین به اتمام رسید. بازار با عرضه صفوف خرید تقریباً در تمامی نمادهای بزرگ و شاخص‌ساز حجم خوبی خورد. خودرو پس از بازگشایی با صف خرید سنگینی همراه شد که به طور کامل عرضه شد. ارزش معاملات حدود ۱۱۰۰۰ میلیارد تومان ثبت شد که به نسبت هفته‌های پیش رکورد خوبی بود. شاخص کل توانست سد ۱۶۰۰ خود را بشکند و در بالای آن قرار گیرد. در خصوص سامانه جدید ارزی بانک مرکزی گفته می‌شود بر اساس مدل روسیه تدوین شده است.
از اتفاقات مهم دیگر این روز متوقف شدن فروش ارز با کارت ملی بود که باعث کاهش اندک قیمت دلار در بازار آزاد شد. در نهایت شاخص کل با رشد ۴.۰۹ درصدی به رقم یک میلیون و ۶۵۹ هزار واحدی رسید.

فراگیری عرضه
در آخرین روز کاری هفته، با رسیدن نمادها به مقاومت‌ها شاهد عرضه در کلیت بازار بودیم. فشار فروش در کوچکترها بیشتر از نمادهای شاخص‌ساز و بزرگ به چشم می‌خورد. در ساعات پایانی بازار شاهد رنج‌های مثبت و تقویت تقاضا در اکثر گروه‌ها بودیم. گروه خودرویی با فشار عرضه همراه بود و خودرو در منفی‌های کامل خود معامله و سبب شد که فشار عرضه در بازار تشدید شود. از اخبار مهم این روز می‌توان به خبر واگذاری سهام دولت در هلدینگ خلیج فارس و فولاد مبارکه اصفهان در ماه جاری اشاره کرد.
از اتفاقات مهم دیگر این روز به موکول شدن جلسه غیرعلنی ارزی مجلس با دولت به هفته آینده اشاره کرد. حجم و ارزش معاملات نسبت به یک روز قبل کاهش داشت و در محدوده ۷۷۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت. دو نماد فارس و خودرو بیشترین تأثیر منفی را بر بازار داشتند که در نهایت شاخص کل با کاهش ۲۸۰۰ واحدی در سطح یک میلیون و ۶۵۶ هزار واحد قرار گرفت.

بازارهای جهانی
قیمت‌های جهانی شاهد بازگشت مس به بالای ۹ هزار دلار بود و قیمت روی در محدوده ۳ هزار دلار باقی ماند. نفت در اندکی بیش از ۸۰ دلار معامله شد و طلا بالای ۱۸۰۰ دلار را حفظ کرد. همچنین بورس‌های جهانی در اواسط هفته با نزول شدیدی همراه بودند، از جمله داو جونز حدود ۷۰۰ واحد سقوط کرد. افزایش نرخ بهره و انتظار برای افزایش بیشتر در جلسات پیش‌روی فدرال رزرو از جمله دلایل این ریزش بوده است.

  • ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۴۸۴ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 467705

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 4 =