روند بازار در گروی مذاکرات هسته‌ای

درصورتی که مذاکرات با شکست مواجه شود یعنی دو طرف مذاکره به این نتیجه برسند که امکان توافق حداقل در کوتاه و میان مدت وجود ندارد، رشد نرخ ارز را خواهیم داشت و احتمالا به واسطه آن، رشدی در قیمت اکثر سهام‌ها در بازار اتفاق می‌افتد، این موضوع باعث می‌شود که بازار به دلیل انتظارات تورمی رونق یابد.

به نظر می‌رسد روند بازار سهام در سال ۱۴۰۱ تابع سمت و سویی است که مذاکرات هسته‌ای خواهد داشت. با این پیش فرض سه حالت خواهیم داشت؛ حالت اول به نتیجه رسیدن مذاکرات و امضای توافقی بین طرفین است، حالت دوم اینکه دو طرف مذاکرات را ترک کنند و مذاکرات با شکست مواجه شود، حالت سوم هم شرایط فعلی است که روند حرکتی در ابهام باشد و همچنان مذاکرات ادامه پیدا کند.

بر اساس صحبت‌هایی که از سمت، طرفین آمریکایی و اروپایی مذاکره‌کننده اعلام شده است، به نظر می‌رسد احتمال تداوم مذاکرات خیلی ضعیف بوده و در نهایت این موضوع در آینده نزدیک به نتیجه خواهد رسید و یا شکست خواهد خورد. اگر مذاکرات به همین صورت ادامه پیدا کند، بازار سهام همچنان در سردرگمی خواهد بود و خروج نقدینگی از بازار را داریم و رشد و نوسان خاصی هم در بازار وجود نخواهد داشت.
درصورتی که مذاکرات با شکست مواجه شود یعنی دو طرف مذاکره به این نتیجه برسند که امکان توافق حداقل در کوتاه و میان مدت وجود ندارد، رشد نرخ ارز را خواهیم داشت و احتمالا به واسطه آن، رشدی در قیمت اکثر سهام‌ها در بازار اتفاق می‌افتد، این موضوع باعث می‌شود که بازار به دلیل انتظارات تورمی رونق یابد؛ رونقی که ناشی از رشد نرخ ارز در بازارخواهد بود. اما حالت سوم، اگر مذاکرات هسته‌ای به نتیجه برسد و توافق انجام شود، البته با توجه به اینکه محتوای این توافق چه خواهد بود، به نظر می‌رسد افتی مقطعی و شوکی در نرخ ارز داشته باشیم که به واسطه همین شوک و افت مقطعی، شاهد سکته‌ای هم در بازار سهام خواهیم بود و بعد از آن روند بازار به حالت طبیعی خود برمی‌گردد.
از دید فعالان بازار، در آن شرایط هم شرکت‌های ریالی یعنی شرکت‌هایی که خیلی صادرات محور نیستند با رشد قیمت مواجه خواهند شد و کم کم بعد از هضم و تعدیل قیمت سهام، شرکت‌های صادرات محور و اصطلاحا شرکت‌های دلاری هم رشد قیمت را شاهد خواهند بود. این اصلی‌ترین عامل تأثیرگذار بر روند بازار سرمایه در سال آینده است. البته که به غیر از این موضوع متغیرهای دیگری هم وجود دارد که در بازار تأثیرگذار هستند، مثل بودجه، زیرا در حال حاضر در مقطعی هستیم که هنوز بودجه ۱۴۰۱ تصویب نشده و در حال بررسی و تصویب در مجلس است، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یا تداوم سیاست پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به تعدادی از کالاها و سایر تصمیماتی که ممکن است در بودجه سال آینده اتفاق افتد یا نیفتد. عامل تأثیرگذار دیگر روند قیمت‌های جهانی مواد خام مثل محصولات پتروشیمی، مواد نفتی و فلزات در سال آینده است. در آخر اما از نظر من اصلی‌ترین و مهم‌ترین محرک یا ضد محرک بازار می‌تواند بحث مذاکرات هسته‌ای باشد.

  • علیرضا کدیور - کارشناس بازار سرمایه
کد خبر 448947

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =