به گزارش صدای بورس، بعد از نیمه اول سال ۹۶ که پیش بینی سود شرکتها حذف شد اکنون پس از گذشت سه سال به نظر میرسد این موضوع دوباره عملی خواهد شد و پیشبینی سود شرکتها مجدد مدنظر قرار گرفته است. در سه سال گذشته به خصوص در فراز و نشیبهای سال جاری بازار سرمایه کارشناسان بسیاری نسبت به حذف پیشبینی سود انتقاد داشته و خواهان بازگرداندن این رویه بودند.یکی از دلایل ارائه شده برای حذف پیش بینی سود در دوران ریاست قبلی سازمان بورس، افزایش تحلیل محوری در بازار سرمایه عنوان شده بود. اگر چه این ادعا با توجه به ایراداتی که در محتوای پیشبینیها وجود داشت به طور کلی ادعای درستی محسوب میشد اما تجربه سه سال گذشته نشان داد در شرایطی که قیمت سهام فاصله زیادی از ارزش ذاتی خود میگیرد، پیشبینی سود توسط شرکتها میتواند به عنوان راهنمای سهامداران ایفای نقش کرده و از نوسانات بزرگ بازار تا حدی جلوگیری کند.
یکی از مهمترین مزایای انتشار بودجه توسط شرکتها نقش ابهامزدایی است. در شرایطی که وضعیت آتی سودآوری شرکتها دچار ابهام است هیجانات منفی و مثبت میتواند باعث رفتارهای غیر منطقی و هیجانی از سوی سهامداران مانند صفنشینی و لیدر محوری در بازار شود. بر این اساس انتشار پیش بینی سود توسط مدیران شرکت میتواند تا حدودی از این رفتار غیرمنطقی و هیجانی که باعث اقدامات نامعقول میشود جلوگیری کند. این مسئله به خصوص در شرکتهای بنیادی و کامودیتی محور بازار که قسمت عمدهای از بازار سرمایه را نیز تشکیل میدهند نقش پررنگتری در منطقی شدن روند معاملات آنها خواهد داشت.
از دیگر مزایای انتشار پیشبینی سود کمک به تحلیلگران در راستای شناخت و مدل کردن دقیقتر بهای تمام شده فروش شرکتها خواهد بود. انتشار جزئیات بهای تمام شده و تفکیک عوامل تاثیرگذار در سودآوری شرکت کمک شایانی به تحلیلگران در جهت برآورد و پیشبینی دقیقتر وضعیت سودآوری آتی شرکت خواهد کرد. تجربه انتشار پیش بینی سود در سالهای گذشته نشان میدهد این اقدام ایراداتی نیز داشته که باید در جهت رفع آنها گام برداشته شود. یکی از این ایرادات را باید پیشبینی بدبینانه شرکتها دانست در حقیقت شرکتها عمدتا پیشبینی سود را بسیار محتاطانه و با حداکثر بدبینی منتشر میکنند که خود میتواند باعث گمراه کردن سرمایهگذاران شود. ایراد دیگر این گزارشات نیز این است که انتشار صورتهای مالی شرکت فاصله قابل توجهی با پیش بینی منتشر شده دارد اتفاقی که در سالهای گذشته از آن به نام تعدیل مثبت یا تعدیل منفی یاد میشد که باعث ایجاد شوک قیمتی در جهت مثبت و منفی شرکتها شده و همچنین زمینه فساد و رانت را برای دارندگان اطلاعات نهانی شرکت فراهم میکند.
شقایق قاسمی، کارشناس بازار سرمایه
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۳۸۷
نظر شما