۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۱

ادای دین به بودجه (2)

اثرکاهشی بر بازار ندارد

فشار مالیاتی بر شرکت‌های بورسی و تولیدکنندگان وارد می‌شود؟
اثرکاهشی بر بازار ندارد

محقق شدن درآمدهای مالیاتی مدنظر به افزایش حجم و ارزش معاملات بستگی دارد

درآمدهای حاصل از فروش نفت همواره تکیه‌گاه محکمی برای بودجه دولت محسوب می‌شد که‌ در سال‌های اخیر با توجه به کاهش فروش نفت در پی تحریم‌های اعمال شده،‌ کاهش یافته است. در لایحه بودجه سال آینده پیش‌بینی شده که بیشتر از 60 درصد از درآمدهای نفتی نسبت به بودجه امسال کاهش یابد که این رقم میزان قابل توجهی از قدرت مانور دولت بر درآمدهای نفتی را از آن می‌گیرد. دولت بار سنگین پیشگیری از کسری بودجه سال99 را بر دوش مالیات، فروش و واگذاری اوراق مالی گذاشته است.در این لایحه پیش‌بینی شده که درآمد حاصل از دریافت مالیات نسبت به سال جاری افزایش یابد.از میزان ۴۸۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه عمومی که در لایحه بودجه سال آینده لحاظ شده است، نزدیک به نیمی از آن یعنی حدود ۲۰۸ هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای مالیاتی تأمین خواهد شد.
برخی کارشناسان تاثیر افزایش درآمدهای مالیات بر عایدی و نقل و انتقال سهام که در لایحه بودجه99 پیش‌بینی شده را باعث افزایش فشار مالیاتی بر شرکت‌های بورسی و تولیدکنندگان می‌دانند و تاثیر آن را منفی قلمداد می‌کنند. برخی نیز اثر این افزایش را بسیار ناچیز دانسته و معتقدند خللی در بازار سرمایه ایجاد نخواهد شد. بررسی جزئیات لایحه بودجه سال ۹۹ کل کشور نشان می‌دهد که درآمدهای مالیاتی با رقم ۱۹۸ هزار میلیارد تومان، با رشد 12 درصدی نسبت به سال قبل ۳۵ درصد از کل منابع بودجه را به خود اختصاص داده‌است.همچنین در این روند درآمد مالیات بر نقل و انتقال سهام در سال ۹۹ حدود ۲/۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده که نسبت به سال قبل حدود سه برابر افزایش را نشان می‌دهد.

اثرکاهشی بر بازار ندارد

غلامرضا سلامی، رئیس اسبق انجمن حسابداران در خصوص وضعیت اعمال قانون مالیات عایدی بر سهام در سال آینده گفت:جزییات درآمد مالیاتی حاصل از نقل و انتقال سهام به طور مشخص و واضح در لایحه بودجه آورده نشده است. البته در ارتباط با مالیات عایدی بر سهام مذاکراتی با وزارت اقتصاد و دارایی در حال انجام بوده، همچنین اعمال مالیات بر عایدی سرمایه موافقان و مخالفانی دارد و هنوز قطعی نشده است.البته برخی معتقدند که خرید و فروش املاک و اوراق بهادار هر دو باید مشمول پرداخت مالیات شود.
این حسابدار رسمی در پاسخ به تاثیر افزایش درآمد مالیات نقل و انتقال سهام در لایجه بودجه99 بر بازار سرمایه بیان داشت: تصمیمی که سران سه قوه به منظور رونق بخشیدن بورس گرفتند باعث شد که مالیات بر نقل و انتقال سهام را از 5/0 درصد به 1/0 درصد کاهش دهند و این موضوع در سال 98 درآمدی حدود 800 میلیارد تومان را به همراه داشت.
سلامی گفت: برگشت این نرخ به روال سابق،‌ درآمد مالیاتی را 3تا4برابر افزایش خواهد داد. دولت هم بخواهد بر عایدی سرمایه مالیات اعمال کند،‌ رقم آن بسیار بیشتر از درآمد نقل وانتقال سهام خواهد شد.
البته اگر قرار باشد مالیات بر عایدی سهام اعمال شود بابت حجم معاملاتی که تاکنون در سال98در بازار سرمایه وجود داشته است و با توجه به سود ناشی از عایدی سرمایه در این یک سال،‌ چیزی حدود 100درصد در 10 ماه اخیر سود بازدهی اوراق سهام به دست آمده است، خواهد بود. همچنین اگر تصمیم گرفته شود که بر روی این رقم، مالیات اعمال شود،‌ رقم بسیار بزرگی خواهد بود که بیشتر از رقم پیش بینی شده در لایحه بودجه است.
با احتمال اعمال مالیات بر سپرده ثابت گفت: مالیات در حد معقول هیچ اثر کاهنده‌ای بر معاملات سهام ندارد، چرا که اگر بازار سهام مانند امسال پررونق باشد و با سود 100درصدی همراه شود، فرض بر این که رقمی از این سود به عنوان مالیات دریافت شود،‌ این مالیات نمی‌تواند اثر کاهشی بر بازار داشته باشد.

  • گلشن بابادی- خبرنگار
  • شماره 340 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 4
کد خبر 411413

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =