نشست آسه‌آن در سایه تنش‌های تجاری

نشست تجاری و سرمایه‌گذاری مجمع کشورهای جنوب‌شرق آسیا (آسه‌آن) که از روز پنجشنبه 9 آبان در بانکوک پایتخت تایلند آغاز شده بود، روز شنبه نیز ادامه یافت. این نشست 5 روزه، دوشنبه 13 آبان پایان می‌یابد.

به گزارش صدای بورس به نقل از خبرگزاری رویترز، در یکی از نشست‌های حاشیه‌ای این مجمع که زیر سایه تنش‌های تجاری چین و آمریکا برگزار شد، ماهاتیر محمد رهبر کهنه‌کار مالزی گفت: «در برابر جنگ تجاری که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آغازگر آن بوده است، کشورهای جنوب‌شرق آسیا باید به صورت متحد عمل کنند.» اما با وجود گردهمایی رهبران 10 کشور عضو آسه‌آن، هنوز نشانه‌ای از نهایی شدن تواق تجاری بین این گروه و چین مشاهده نشده است. در صورت انجام این توافق، بزرگترین منطقه تجارت آزاد جهان شکل خواهد گرفت.

نخست وزیر 94 ساله مالزی که در یک نشست جانبی تجاری سخن می‌گفت، افزود: «ما قصد نداریم وارد جنگ تجاری شویم. اما وقتی دیگران با ما بدرفتاری می‌کنند، ما هم مجبوریم از خود بدرفتاری نشان دهیم.» ماهاتیر محمد با اشاره آشکار به ترامپ که با هدف کاهش کسری تجاری آمریکا اقدام به افزایش تعرفه‌های واردات کالاهای چینی کرده است، گفت: «اگر این شخص نبود، شاید تغییری در اوضاع ایجاد می‌شد.»

در پیش‌نویس بیانیه پایانی نشست مجمع کشورهای جنوب‌شرق آسیا که نسخه‌ای از آن به رویترز رسیده است، رهبران این کشورها نگرانی عمیق خود را نسبت به افزایش تنش‌های تجاری، اعمال سیاست‌های حمایت‌گرایانه و اقدامات ضد جهانی شدن ابراز کرده‌اند. به گفته دیپلمات‌ها، مهمترین موضوع این نشست، تجارت است و مسائل قدیمی همچون مشکلات منطقه‌ای با پکن بر سر دریای چین جنوبی و مشکل آوارگان روهینگیایی کمتر مورد بحث قرار خواهند گرفت.

کشورهای جنوب شرق آسیا که به شدت وابسته به صادرات هستند، از جنگ تجاری بین چین و آمریکا آسیب دیده‌اند و انتظار می‌رود که امسال میانگین نرخ رشد اقتصادی این کشورها به کمترین میزان طی 5 سال گذشته کاهش پیدا کند. آنها همچنین نگران گسترش نفوذ چین در این منطقه هستند. جنوب شرق آسیا بیش از 640 میلیون نفر جمعیت دارد که کمتر از نصف جمعیت چین است. آمریکا به عنوان یکی از شرکای تجاری اصلی کشورهای عضو آسه‌آن، یک هیئت نمایندگی به این نشست اعزام کرده است، هرچند سطح اعضای این هیئت نسبت به دوره‌های قبل کاهش نشان می‌دهد.

مجمع کشورهای جنوب‌شرق آسیا (آسه‌آن) متشکل از 10 کشور اندونزی، تایلند، سنگاپور، فیلیپین، مالزی، ویتنام، برونئی، کامبوج، میانمار و لائوس، سازمانی بین‌دولتی است که همکاری بین دولت‌های عضو در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی، نظامی و آموزشی را تسهیل می‌کند. مجموع تولید ناخالص داخلی این سازمان در سال 2018 بیش از 8.5 هزار میلیارد دلار برآورد شده است.

کد خبر 409830

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =