در زمینه دست‌کاری قیمت توسط بازارگردان جای هیچ نگرانی نیست

سهامداران دارای بیش از ۲۵ درصد از سهام شرکت، تا سقف ۲ درصد را می‌تواند بدون اخذ مجوز واگذار کنند، اما برای سهامدارانی که ۲ درصد قانونی خود را عرضه کرده‌اند یا سهامدارانی که با کمتر از ۲۵ درصد سهامدار عمده هستند، برای عرضه باید از کمیته عرضه مجوز لازم را دریافت کنند.

به گزارش صدای بورس به نقل از بورس‌نیوز، بهنام محسنی معاون بازار‌های خارج از بورس فرابورس ایران اعلام کرد:در دستورالعمل جدید بازار پایه اساساً فروش سهامداران عمده بالای یک درصد محدود نشده، بلکه فروش معاملات خرد و بلوک آن‌هاست که شرایط معدودی برای آن در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: این گروه از سهامداران به هر صورت سهامدار استراتژیک شرکت محسوب‌ می‌شوند و طبیعتاً‌ می‌توانند در بازار معاملات عمده سهم خود را به خریدار جدید واگذار کنند. اما این گروه از سهامداران اگر بخواهند که سهم خود را خرد کرده و در بازار معاملات عادی یا حتی بلوک به افراد متعددی واگذار کنند نیازمند دریافت مجوز از کمیته درج خواهند بود.

معاون بازار‌های خارج از بورس فرابورس ایران پاسخ افزود: همچنین سهامداران دارای بیش از ۲۵ درصد از سهام شرکت، تا سقف ۲ درصد را می‌تواند بدون اخذ مجوز واگذار کنند، اما برای سهامدارانی که ۲ درصد قانونی خود را عرضه کرده‌اند یا سهامدارانی که با کمتر از ۲۵ درصد سهامدار عمده هستند، برای عرضه باید از کمیته عرضه مجوز لازم را دریافت کنند.

وی تاکید کرد: در آیین‌نامه جدید محدودیت خاص دیگری لحاظ نشده است. به هر ترتیب اینکه اخذ مجوز عنوان‌شده به چه شکل خواهد بود،  به‌صورت کلی‌ می‌توان گفت که مورد به مورد متفاوت بوده و بسته به میزان سهام شناور شرکت، احتمال دست‌کاری قیمت، تعداد سهامداران درگیر با سهم و اصولاً شرایط کلی شرکت متفاوت خواهد بود.

محسنی در پاسخ به سوالاتی در خصوص «چگونگی سقف دامنه‌های ۵درصد» و «حراج‌ها» نیز اظهار کرد: همان‌طور که در دستورالعمل ذکر شده است، سهام شرکت‌هایی که دارای بازارگردان هستند دامنه نوسانی تا ۲برابر دامنه نوسان عادی (بنا به درخواست بازارگردان)  می‌توانند داشته باشند که البته، چون آیین‌نامه سقف نوسان را بازار دوم در نظر گرفته، در حال حاضر‌ نمی‌توانند درصد نوسانی بیشتر از ۵ درصد داشته باشند.

وی اضافه کرد: با این اوصاف سقف نوسان در تابلو قرمز حداکثر ۲ درصد، تابلوی نارنجی حداکثر ۴ درصد و در تابلوی زرد با توجه به قید ذکرشده، حداکثر ۵ درصد خواهد بود. گرچه در آینده اگر سقف نوسان روزانه بازار دوم تغییر کند این موضوع‌ می‌تواند آثار خود را در بازار پایه نیز نشان دهد.

محسنی همچنین تصریح کرد: اما نکته دیگری که وجود دارد این است که دو اختیار به هیات‌مدیره فرابورس تفویض شده است، اختیار اول اینکه هیات‌مدیره با به وجود آمدن شرایطی، بتواند تعداد حراج‌های هفته را افزایش دهد و اختیار دوم اینکه دامنه نوسان را افزایش یا کاهش دهد. با این‌حال این دو مورد نیازمند وضع ضوابطی بوده که باید در هیات‌مدیره فرابورس تصویب شود و متعاقباً در زمان مقتضی به سهامداران اطلاع‌رسانی شود. در این میان ممکن است این ضوابط قبل یا بعد از ۲۵ ام شهریور تصویب شود که تماماً به رفتار بازار در شرایط جدید ارتباط دارد.

او در پاسخ به به این سوال که آیا دامنه ۳ درصدی در طول هفته به جای دامنه روزانه بعد از حراج قیمت، باعث ایجاد صف خرید و فروش مکرر سهام نمی‌شود گفت:این امکان در اختیار هیات‌مدیره فرابورس قرار گرفته که در شرایطی، بسته به ضوابطی که اعلام خواهد شد دامنه نوسان و تعداد حراج‌ها در هر هفته را تغییر دهد و از این طریق گره معاملاتی را باز کند.

معاون بازار‌های خارج از بورس فرابورس ایران پاسخ همچنین در خصوص « بر چه اساس باید بازار گردان قیمت اوپن را مشخص کند و آیا این عمل باعث نوسانگیری از اهالی بازار نمی‌شود؟» نیز اشاره داشت و اظهارکرد: در تصحیح سؤال ابتدا باید به این موضوع اشاره‌کنم که اصولاً قیمت آغازین (Opening Price) با قیمت مرجع (Reference Price) متفاوت است. قیمت آغازین قیمتی است که معاملات در ساعت ۹ صبح شروع‌ می‌شود، اما قیمت مرجع که در دستورالعمل آمده،  قیمتی است که بر اساس آن دامنه نوسان تعیین‌ می‌شود. اگر بازارگردان قیمت مرجع را مشخص کرد آن قیمت لزوماً قیمت معامله‌شده نیست و صرفاً محدوده نوسان قیمت را مشخص‌ می‌کند.

محسنی ادامه داد: اما در رابطه با اعطای اختیار به بازارگردان برای تعیین قیمت مرجع، این امکان با تمامی استاندارد‌های بازارگردانی در دنیا مطابقت داشته و در تمامی کشور‌ها بازارگردان اختیاراتی داراست که چه بسی از حد فعلی تعریف‌شده در دستورالعمل جدید ما نیز بیشتر است.

وی گفت: اما اینکه آیا بازارگردان امکان دست‌کاری قیمتی دارد یا خیر باید گفت که اصولاً بازارگردان نهادی تحت نظارت بوده و سازمان به راحتی مجوز  بازارگردانی  به کسی‌ نمی‌دهد،  به نحوی که در شرایط فعلی تنها صندوق‌های اختصاصی بازارگردانی و نهاد‌های مالی هستند که مجوز بازارگردانی دارند. پس وقتی نهادی تحت نظارت قرار دارد به مراتب بیشتر از افراد عادی بر حرکات او توجه‌ می‌شود. از طرفی او نیز حتماً در چارچوب مشخصی فعالیت‌ می‌کند و اگر مسجل شود که تخلفی انجام داده، رسیدگی خواهد شد و چه بسی از تمامی فعالیت‌هایش جلوگیری شود. پس به سهامداران این اطمینان را‌ می‌دهیم که در زمینه دست‌کاری قیمت توسط بازارگردان جای هیچ نگرانی نیست.

او ادامه داد: در مورد شرکت‌هایی که در بورس‌های دیگر مشغول فعالیت هستند مطالعات گسترده‌ای انجام شده است. اما شاید تکرار این موضوع برای سهامداران بی‌مورد نباشد که اساساً مشابه شرایطی که ما در بازار پایه داریم در هیچ کجای دنیا وجود ندارد.

 در بورس‌های کشور‌های دیگر مفهومی تحت عنوان پذیرش (Listing) داریم که شرکت‌ها طی آن در بورس اصلی یا در بخش فرعی بورس (Alternative Market) پذیرش‌ می‌شوند.  اما دقت داشته باشیم که در این پذیرش اگر شرایط (فارغ از اینکه آن شرایط در بازار مربوطه به چه صورت باشد) از دست رفت لغو پذیرش (Delisting)‌ می‌شوند.

معاون بازار‌های خارج از بورس فرابورس ایران در پایان خاطرنشان کرد: اما ما در بازار پایه مفهومی جدای از پذیرش داریم که به آن درج می‌گوییم. شرایط در بازار پایه کشور ما به گونه‌ای است که لغو پذیرش نداریم و شرکت‌هایی که در بازار پایه قرار دارند به الزام قانون در این تابلو قرارگرفته‌اند. به لحاظ قانونی این امکان برای ما میسر نیست که در صورت عدم رعایت شرایط توسط شرکت، او را از بازار پایه اخراج کنیم.  قانونا اخراج از بازار پایه تعریف‌نشده و شرکت موظف است که در بازار پایه به صورت درج باقی بماند. این موضوع باعث شده که نتوانیم شرکت‌های بازار پایه را با نمونه‌های خارجی مطابقت دهیم و از روش‌های رایج در بازار‌های فرعی یا OTC‌ها در بازار پایه ایران استفاده کنیم.

کد خبر 409485

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =