قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، به منظور شفافیت در کار نهادهای حکومتی و امکان نظارت شهروندان و رسانهها، در سال ۱۳۸۷ در مجلس، تصویب و در سال ۱۳۸۸ برای اجرایی شدن به رئیسجمهور وقت، ابلاغ شد، اما تدوین آییننامه اجرایی و ابلاغ آن تا سال ۱۳۹۴ طول کشید تا اینکه سرانجام سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، در دولت تدبیر، امید و در تیرماه سال ۱۳۹۶ طی مراسمی، فعالیت خود را آغاز کرد. براساس این قانون هر فرد ایرانی میتواند به همه اطلاعات طبقهبندی نشده دسترسی داشته باشد.
سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات سایتی اینترنتی است که دولت به منظور استفاده تمام شهروندان برای دسترسی آزاد به اطلاعات نهادهای دولتی ایجاد کردهاست. توسط این سامانه اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند درخواست کنند که اطلاعات به خصوص یک نهاد دولتی منتشر شود؛ پس از آن اطلاعات درخواستی در این سامانه برای عموم منتشر خواهد شد، مگر آن که آن اطلاعات، حریم خصوصی افراد را نقض کند.
البته نهتنها نهادهای وابسته به دولت بلکه نهادهای انقلابی، نیروهای مسلح، قوای قضاییه و مقننه و مؤسسات شرکتها، سازمانها، نهادهای وابسته به آنها و بنیادها و مؤسساتی که زیر نظر رهبری اداره میشوند و همچنین هر مؤسسه، شرکت یا نهادی که تمام یا بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به بخشی از حکومت است، نیز باید اطلاعاتشان را منتشر کنند. همچنین موسسات خصوصی ارائهدهنده خدمات عمومی، مانند بانکها هم شامل این قانون میشوند.بر همین اساس هر شخصی حق دارد از هر موسسه عمومی و خصوصی ارائه دهنده خدمات عمومی (موسسات مشمول بند چ و ح و خ ماده 1 آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات) درخواست اطلاعات کرده و پاسخ را دریافت کند. درخواست اشخاص به اجرایی شدن قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات کمک می کند. اطلاعات درخواستی به صورت برخط در سامانه منتشر خواهد شد. در مجموع افرادی که به دنبال دریافت اطلاعات از نهادهای عمومی و دولتی هستند می توانند به آدرس https://foia.iran.gov.ir مراجعه کنند.
- شماره ۳۱۰ هفته نامه اطلاعات بورس-صفحه ۴
نظر شما