عموما در دنیا پرداخت مالیات در ازای کسب درآمد یا دریافت خدماتی مشخص، انجام میشود. در بازارسرمایه، سرمایهگذار در زمان فروش سهام، فارغ از سود یا زیان معامله، در کنار مالیات بر ارزشافزوده و کارمزدهایی که به ارکان بازارسرمایه و کارگزار پرداخت میکند، مالیات بر فروش نیز از وی دریافت میشود.
طبق مصوبه جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورخ ۱۳۹۷/۴/۱۶،به منظور هدایت نقدینگی به سمت بازارسرمایه، تأمینمالی بخشی از سرمایهگذاریهای جدید و ترغیب سرمایهگذاران به حضور فعالتر در بازار بورس، از طریق کاهش هزینه مبادله سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار، مقرر شد «در سال ۱۳۹۷، نرخ مالیات فروش سهام و حق تقدم سهام، از نیم درصد (۰/۵ درصد) به یک دهم درصد (۰/۱ درصد) ارزش فروش سهام و حق تقدم کاهش یابد.» این مصوبه صرفا مربوط به سال 1397 بود و در سال جاری مجددا مالیات به نیمدرصد برگشت. این مصوبه اثر مثبتی را بر حجم مبادلات بازارسرمایه گذاشت و با افزایش حجم خرید و فروش، عملا درآمد دولت از این محل کاهش نیافت.
در حال حاضر سازمانبورس در تلاش است تا این کاهش مالیات را به قانون تبدیل کرده تا نیازی به بازنگری سالانه آن نداشته باشیم. این اقدام که موافقت ضمنی وزیر اقتصاد را نیز دربرداشته علاوه بر آثار مثبتی که بر حجم معاملات و ترغیب سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بورس دارد،همچنین منجر به ترغیب مضاعف شرکتها برای ورود به بورس شده؛ چراکه انتقال سهام شرکتها در مقایسه با خارج از بورس، صرفهجویی مالیاتی بیشتری را برای شرکتها در بر خواهد داشت.
- علیرضا تاجبر- مدیرعامل کارگزاری تأمینسرمایه نوین
- شماره ۳۰۵ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه ۱۵
نظر شما