صادرات محوری‌ها  مثبت؛ فروش داخلی‌ها مبهم

چشم انداز بازار سرمایه در سال ۱۳۹۸ با توجه به اینکه بخش عمده شرکت‌ها، صادرات محور هستند، بیش از هر عامل دیگر، تحت تاثیر نرخ ارز پیش‌بینی می‌شود. البته در این روند تشدید تحریم‌های ظالمانه از سوی ایالات متحده در عرضه تجارت بین‌الملل در سال‌های جاری و آتی منجر به کاهش صادرات نفت، کسری بودجه دولت، کاهش ذخایر ارزی، در دسترس شده و در نتیجه می‌تواند افزایش نرخ ارز را در پی داشته باشد.

چشم انداز بازار سرمایه در سال 1398 با توجه به اینکه بخش عمده شرکت‌ها، صادرات محور هستند، بیش از هر عامل دیگر، تحت تاثیر نرخ ارز پیش‌بینی می‌شود. البته در این روند تشدید تحریم‌های ظالمانه از سوی ایالات متحده در عرضه تجارت بین‌الملل در سال‌های جاری و آتی منجر به کاهش صادرات نفت، کسری بودجه دولت، کاهش ذخایر ارزی، در دسترس شده و در نتیجه می‌تواند افزایش نرخ ارز را در پی داشته باشد.
 اگر چه افزایش نرخ ارز تاثیر مثبتی بر سود آوری شرکت‌های صادرات محور دارد، اما تشدید تحریم‌های تجاری ریسک شرکت‌ها از جمله عدم امکان صادرات، حمل و نقل دریایی، محدودیت انتقال پول و افزایش هزینه انتقال پول را افزایش می‌دهد که این نااطمینانی‌ها مانعی بر افزایش نرخ سهام تلقی می‌شود. همچنین در عرصه قیمت‌های جهانی بازار کالا به دلیل رویارویی‌های اقتصادی بین چین و ایالات متحده، احتمال رشد چندانی متصور نبوده اما فعالان بازارها به جهت مذاکرات در جریان نسبت به توافقات تجاری و کاهش تعرفه‌های تجاری  دو کشور مذکورخوش‌بین هستند. البته در این روند  افزایش نرخ ارز برای شرکت‌های گروه مواد غذایی با توجه به حذف تخصیص دلار با نرخ 42000 ریال، اثر مثبتی خواهد داشت. لیکن برای شرکت‌های مصرف کننده از جمله شرکت‌های گروه خودرو چالش بزرگی خواهد بود.
از طرف دیگر افزایش چند برابری نرخ دلار در مدت کوتاه و کاهش قدرت خرید پول، سبب کاهش تقاضای کل مردم شده و در نتیجه تعمیق رکود در بازار داخلی را به همراه دارد. این چالش بزرگی برای شرکت‌هایی خواهد بود که فروش داخلی بیشتری دارند.کاهش شدید قدرت خرید، نارضایتی مردم از سیاست‌های دولت را درپی داشته که می‌تواند کشور را با چالش‌های سیاسی و اجتماعی در سال 98 مواجه سازد. همچنین با توجه به انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند98، چالش‌های سیاسی در نیمه دوم سال 98 بیشتر نمایان می‌شود. اما از طرفی پایین بودن P/E بازار، افزایش نرخ ارز نیمایی، افزایش قیمت محصولات در بورس کالا و حجم نقدینگی بالای سرگردان پتانسیل‌های افزایشی قیمت بازار سرمایه را به همراه دارد.
در مجموع چشم انداز سال 1398 علی رغم تشدید چالش‌های سیاسی و اجتماعی داخلی برای شرکت‌های  صادرات محور مثبت و برای شرکت‌های فروش داخلی به جز گروه‌های غذایی و نیاز‌های اساسی مبهم ارزیابی می‌شود.این مسائل در حالی مطرح است که هفته گذشته شاخص کل در حرکتی قابل توجه 7443 واحد رشد داشت که برای بسیاری قابل تامل بود. البته این رشد از ابتدای سال جاری نیز (ایام کاری هفته اول و دوم فروردین ماه) شیب ملایم داشت ودر هفته گذشته رکورد زد. همچنین با توجه به  نظر تحلیلگران،به گونه‌ای مسیر برای حرکت شاخص تا سطح 230 هزار واحد هموار شده است. در مجموع نمی‌توان شرایط پیش رو در مسائل سیاسی و اقتصادی را هم نادیده گرفت.

 

  • مهدی معدنچی زاج-عضو هیأت مدیره شرکت سرمایه نور کوثر ایرانیان
  • شماره ۳۰۰ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه۹
کد خبر 405676

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =