تغییر نگرش و بومی‌سازی توانمندی‌های تامین مالی از بازار سرمایه

دسترسی به سرمایه و منابع مالی همواره چالش اساسی طرح ­ها و پروژه های کلان کشور بوده است که سهم قابل توجهی از بودجه سالانه کشور را در ردیف بودجه­ های عمرانی به خود اختصاص می­ دهد، این موضوع با توجه به شرایط کاهش درآمدهای نفتی همواره دستخوش نوسانات شدیدی برای اتمام پروژه­ ها و طرح های نیمه تمام در دست کار دولت مواجه بوده است.

 سرمایه ای که بخشی از آن در طرح ها قفل شده و باید برای جبران آن نیز هزینه نگهداری و استهلاک در نظر داشت. ورود بازار سرمایه و ایجاد ابزارهای متنوع تامین مالی بصورت خاص برای هر پروژه می­ تواند یکی از راه حل­ های اساسی برای برون رفت از توقف اجرای پروژه های کلان و فرا ملی در کشور باشد که با اولویت بندی و جدیت تیم اقتصادی دولت برای حل مشکلات تامین مالی این گونه طرح ها از طریق بازار سرمایه می‌توان به گردش نقدینگی و هدایت منابع به سمت تولید، کنترل و نظارت بهتر بر آن برنامه ریزی کرد.

حمایت دولت ها از بازارسرمایه همواره نقش تعیین کننده برای رونق و یا عدم رونق در توسعه محصولات و ابزارهای تامین مالی در بازار سرمایه داشته است و به عنوان مثال بسترسازی و زیرساخت‌های توسعه انواع بورس‌ها و بازارهای انرژی، کالایی و سلف را می توان از جمله این اقدامات برشمرد که در سال­های اخیر به توسعه انواع بازارها و زیر ساخت های مورد نیاز پرداخته شده است. یکی از راهکارهای گسترش کارایی بازار سرمایه و ایجاد رقابت حرفه ای بین نهادهای مالی، ایجاد عمق بیشتر در میزان سرمایه و طرح های مورد نظر برای تامین مالی از طریق بازار سرمایه و دیگری افزایش بازیگران اصلی برای رشد گردش منابع و استفاده از ابزارهای متنوع و در دسترس است . با توجه به آمارهای منتشر شده، میزان تامین مالی از بازار سرمایه در ١٠ سال گذشته به بیش از ١٢ برابر افزایش یافته است، به گونه ای که از ۴٢ هزار میلیارد ریال در سال ٨۶ به بیش از ۵٢٢ هزار میلیارد ریال (معادل ١٣ میلیارد دلار) در سال ٩۵ افزایش یافته است.

اطمینان و اعتماد به سرمایه گذاری در بازار سرمایه ، بسیاری از سرمایه گذاران ریسک پذیر با نرخ بازدهی مناسب را به سمت خود می کشاند و این در شرایطی که سایر بازارهای پولی و ارزی، بازارهای خرده فروشی از قبیل  مسکن در شرایط پرنوسان و عدم اطمینان ناشی از ریسک های غیر سیستماتیک قراردارد و نقد شوندگی و اطمینان از شرایط قابل پیش بینی می­تواند سرمایه گذاران را به سمت بازار سرمایه سوق دهد. به تعبیر دیگر با توجه به تغییرات مداوم در شاخص های کلان اقتصادی از قبیل نرخ بهره بدون ریسک، نرخ تورم، سود سپرده بانکی و نرخ رشد اقتصادی باعث می شود سرمایه گذاران در برآورد آینده طرح اقتصادی ارایه شده با ابهامات زیادی روبرو شوند از این رو ثبات اقتصادی و پایبندی به شرایط اعلام شده در طرح اقتصادی بهترین راهکار برای جذب سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در امور مربوط به طرح های تملک دارایی­ های سرمایه­ای دولت است.

چالشی که وجود دارد نرخ بهره بدون ریسک قابل دسترس برای سرمایه گذاران و تعیین آن بر اساس میزان ریسک قابل قبول بازار سرمایه و میزان بازدهی مورد انتظار می باشد که در خیلی موارد منجر به این می شود که تامین مالی از طریق بازار سرمایه دارای توجیه اقتصادی برای طرح های کلان کشور که می بایست توسط دولت حمایت شود، نبوده و اغلب از منظر شاخص های مالی و اقتصادی دارای توجیه نیست. ساختاردهی پروژه های بخش اقتصاد مسکن و ساختمان در قالب ابزارهای نوین تامین مالی از جمله صندوق زمین و ساختمان یکی از این راهکارهای عملیاتی است که تاکنون چند مورد انجام شده است و نواقص آن نیز مرتفع شده است.

علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت http://finco.capital    مراجعه کرده و یا با شماره021- 88013871 تماس حاصل فرمایند.

 

  • سید محسن فاضلیان-مدیرعامل تامین سرمایه بانک مسکن
کد خبر 403612

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 14 =