در شرایط کنونی همه خواستار پیشرفت ایران و بهبود وضعیت رفاهی مردم هستند اما با این وجود این ابهام همچنان وجود دارد که با کدام برنامه قرار است اقتصاد ایران به سمت رشد و تعالی رهنمود شود. این سئوالی است که باید ابتدا از وزیر اقتصاد دولت تدبیر و امید پرسید و دانست او چه نگاهی دارد. حال با این پیش فرض اگر به سراغ مهمترین سیاست ابلاغی اقتصاد ایران که همانا اقتصاد مقاومتی است برویم، در مییابیم که وزیر اقتصاد باید در این خصوص دیدگاهی جامعتر از دیگران داشته باشد. برای تشریح این موضوع، در این گزارش سعی کردهایم تا دیدگاههای کلان مسعود کرباسیان وزیر کنونی اقتصاد کابینه دوازدهم را بررسی کنیم.
تداوم حرکت با شتاب بیشتر
کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه ماموریت اصلی این وزارتخانه در دولت دوازدهم عملی کردن سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است،گفت: این سیاستها در برنامه ششم توسعه تجلی یافته و راهی جز اصلاح ساختاری در اقتصاد نداریم؛ که این مسیر از دولت یازدهم آغاز شد و باید با شتاب بیشتری ادامه یابد. وزیر اقتصاد و دارایی افزود: شاغل شدن جوانان،بخصوص تحصیل کردگان و افزایش قدرت تولید ملی مولفههای اصلی سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است.اعتقاد دارم این مسئله واکنشی راهبردی و شایسته به اصلی ترین مشکلات اساسی اقتصاد ایران یعنی ضعف بنیه تولیدی رقابت پذیر و بیکاری گسترده است.
اولویتها در اقتصاد مقاومتی روشن است
وزیرامور اقتصادی و دارایی افزود: اولویتهایی هم برای اقتصاد ایران در کار است. بهطور خاص برنامه اقتصادی مقاومتی مشخص کرده که باید نگاهی درونزا و بروننگر داشته باشیم. اقتصاد ایران اگر بخواهد درونزا باشد باید بهشدت به موضوع بهبود مستمر محیط کسب و کار و عمل به فرامین خصوصیسازی پایبند باشد. در اینصورت است که امکان برون نگری هم مهیا میشود.
وی با اشاره به بند ۱۲ سند اقتصاد مقاومتی گفت: در راستای عمل به این بند از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی "استفاده از دیپلماسی برای حمایت از هدفهای اقتصادی"، اقداماتی نظیر تقویت دیپلماسی اقتصادی از طریق ایجاد هماهنگی بین بازوهای بینالمللی دستگاههای اجرایی، پیگیری و تحقق دستاوردهای اقتصادی برجام، بازارگشایی جهانی برای اقتصاد ایران، جذب فعالانه سرمایهگذاری خارجی، زمینهسازی حضور و مشارکت مؤسسات مالی و اعتباری خارجی، زمینهسازی برای انتشار اوراق ارزی بینالمللی و ایجاد بستر برای مشارکت و سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور و سرمایهگذاران خارجی از مهمترین اقدامات خواهد بود. وزیرامور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: البته اقتصاد ایران برای دستیابی به اهداف مشخص شده باید اقدامات سازمان یافته و قاطعانهای مانند مبارزه جدی، اصولی و عملی با فساد و تلاش در جهت افزایش بهرهوری را به انجام برساند که در سند اقتصاد مقاومتی به این موضوع هم اشاره دقیقی شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان داشت: بند ۳ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مسئولیتهایی را برای وزارت اقتصاد در این راستا تعیین کرده است. در این بند مبنی بر "محور قراردادن رشد بهرهوری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید دارد"وزارت امور اقتصادی و دارایی در این خصوص،برای انجام اقداماتی شامل تسهیل دسترسی به تکنولوژی روز، توجه به حفظ نخبگان و دانشمندان، افزایش کیفیت فرآیندها و فرآوردههای تولیدی مبتنی بر استانداردهای پذیرفته شده داخلی و جهانی، افزایش نظارتهای موثر بر هزینه کردهای دولتی و نظارت موثر بر بودجه دولتی و... مشارکت خواهد داشت.
پیگیری 8 ابر پروژه
کرباسیان با تاکید بر اینکه خود را متعهد به اقتصاد مقاومتی میداند گفت: در دوره طیبنیا 8 ابرپروژه طراحی شد که سعی میکنیم، اینها دنبال شود. 4 محور را در مجلس عنوان کردم که برنامههای آن نیز تهیه شده است و امیدوارم رشد اقتصادی استمرار داشته باشد. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: 97 درصد برنامهها منطبق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی بوده، کنار بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه در بحث برنامههای اقتصادی هستیم، هرچند اگر سوالی بپرسند، من باید جواب بدهم. وی افزود: 13 پروژه اولویتدار اقتصاد مقاومتی به وزارت اقتصاد محول شده که در مجموع با دیگر برنامهها، 34 برنامه است.
مشکلات اساسی اقتصاد
کرباسیان تاکید کرد: مشکلات اساسی و دیرینه در چهار مشخصه مهم ساختاری و تاریخی اقتصاد ایران یعنی نفتی بودن، دولتی بودن اقتصاد کشور و رانتی و غیرشفاف بودن و سیاست زدگی جای دارد. وی افزود: اگر بخوهیم شاهد افزایش تولید داخلی و افزایش اشتغال برای جوانان باشیم چارهای نداریم جز اینکه دست به اصلاحات ساختاری برای رفع این مشکلات بزنیم که کاری بزرگ و خطیر است که در دولت یازدهم شروع شده و باید با شتاب بیشتر و قاطعانه ادامه یابد. کرباسیان تاکید کرد: برنامههای مصوب برای گسترش تولید داخلی و کاهش بیکاری را عملیاتی و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه را اجرایی خواهیم کرد.
کرباسیان با اشاره به اینکه سیاستهای کلی برنامه ششم بر مبنای اقتصاد مقاومتی متمرکز شده افزود: همچنین رشد اقتصادی هشت درصدی، سپردهگذاری ارزی، بهبود ضریب جینی، شاخصهای مهم کلان و متغیر کلان، منابع مالی در این سیاستها دیده شده اند. وی با طرح این سوال که چگونه باید به چنین سطحی از سرمایهگذاری و بهرهوری برسیم تا اهداف برنامه ششم محقق شود، گفت:اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی،اصل 44، برنامه ششم توسعه، قانون مالیاتهای مستقیم، رفع موانع تولید رقابت پذیر و بهبود مستمر فضای کسب و کار برخی از این موارد است. کرباسیان بر مردمیسازی اقتصاد تاکید واظهار داشت: اولین محور برای تحقق این موضوع، بهبود محیط کسب و کار و توانمندسازی بخش خصوصی است. همچنین دولت و هرچه بخشی غیرمردمی است باید از عرصه تصدیگری اقتصاد بیرون رود.
- ویژه نامه اقتصاد مقاومتی ماهنامه بازار و سرمایه - مسئولان
نظر شما