پیش بینی رشد ۳ تا ۴ درصدی دراقتصاد۹۷

نشست چشم اندازاقتصاد ایران در سال ۹۷ با محوریت بررسی وضعیت نرخ رشد و تورم به همت کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران عصر۱۶ بهمن برگزار شد. در این جلسه که جمعی از فعالان بازارسرمایه ،مدیرانی از وزارت اقتصاد و اصحاب رسانه حضور داشتند سیدفرشاد فاطمی رئیس پژوهشکده اقتصادی دانشگاه صنعتی شریف ضمن نگاهی به عوامل کاهنده و افزاینده نرخ رشد اقتصادی و تورم در چند سال اخیر به ترسیم آینده این دومولفه مهم اقتصادی بر مبنای تحلیل های فنی و البته پیش بینی ها پرداخت. متغیرهایی که روزهای خوش و سخت شان بیش ازهرعامل دیگری تحت تاثیر نظام بانکی، بودجه وعوامل بین المللی رقم خورده است.

به گزارش سایت خبری بورس آنلاین ؛ وی صحبت های خود را اینگونه شروع کرد که گفتن درخصوص چشم اندازاقتصاد درساختاری که ثبات کافی ندارد ، کاردشواری است.فاطمی با اعلام اینکه در سال های اخیر با تحریم ها شتاب منفی رشد شدت گرفت ،برجام را در رونق اقتصادی بسیارموثر دانسته و افزود: سال 93 کم کم ازرکود خارج و سال 94 دو تا سه فصل رکود و بعد نرخ رشد افزاینده شد که درسال 95 به رقم قابل توجهی رسید که در تمامی این نوسانات  نفت هم نقش به سزایی داشته است.

 فاطمی، تصويب برجام، افزايش صادرات نفت، صادرات پتروشیمی و صادرات خودرو وغیره را از عوامل فزاينده رشد اقتصاد ايران در سال ٩٥ و  مشکلات نظام بانکی و بودجه عمومی را ازعوامل محدودکننده در سال ۹۵ برشمرد.

عوامل افزاینده نرخ رشد

با گذرازآنچه براقتصاد رفته نوبت به گفتن از آینده رسید.رئیس پژوهشکده اقتصادی دانشگاه صنعتی شریف در اشاره به عواملی که پیش بینی می شود موجب افزایش نرخ رشد شوند گفت :اگر با جذب سرمایه گذاری خارجی طرف تقاضای اقتصاد را در کوتاه مدت تحریک کنیم به رشد اقتصادی کمک خواهدشد به خصوص اگراین مهم همراه با رشد صادرات باشد تقاضا برای اقتصاد را دوچندان تحریک کرده ایم .

وی در برشماری سایر متغییرها اظهارداشت : درصورت پایدار ماندن  کاهش نرخ سود ،رونق مسکن و صنایع مرتبط با ساختمان محقق می شود. البته با کاهش نرخ سود و افزایش نرخ ارز ممکن است سرمایه ها از سمت بانک به سمت ارز رود که اگر ارز گرانتر شود می توان انتظار داشت افزایش تقاضا برای کار داخل رخ دهد و رقابت پذیری کالاهای ایران در سطح بین الملل افزایش یابد.

فاطمی کلید اصلی رونق صنایع برونگرا و سرمایه گذاری خارجی را بیرون ازاقتصاد داخلی عنوان کرده و تاکید داشت :درهرحال اینکه ترامپ و کنگره اروپا چه تصمیمی در ماه‌های آینده در رابطه با ایران خواهند گرفت بسیار مهم و تعیین کننده است.

در مرحله بعد صاحب نظر مسائل اقتصادی به تحلیل عوامل کاهنده نرخ رشد پرداخت.  وی اظهار داشت : ازآنجا که مشکلات بانکی تداوم دارند ممکن است تنگنای اعتباری و کاهش سرمایه گذاری همانند سال 95 و 96 ادامه پیدا کندومشکل سرمایه گذاری ثابت از این محل را داشته باشیم. علاوه بر اینکه گروهی می گویند برای کنترل بازارارز بهتر است نرخ سود بانکی افزایش یابد.

مشکلات اشتغال همچنان باقی

 فاطمی افزود:دیگرآنکه اگردولت دربودجه عمومی دچار محدویت شود ،همان نگرانی  که برای بهمن واسفند وجود دارد، دست به انتشار قابل توجهی از اوراق بزند که بر نرخ سود فشار مضاعف وارد خواهد آمد.به این ترتیب تصویری که از رشد اقتصاد 97 داریم این است که اتفاق مهم بیشتر در مسکن و بخش های صادراتی است ، اگر محدودیت های ارزی اذیتشان نکند. به طور نمونه  پتروشیمی ها 15 درصد امکان رشد دارند که با پتانسیل صادرات می‌توانند افزایش فعالیت داشته باشند.   

وی گرفتاری اصلی رشد اقتصادی را مشکلات نظام بانکی و تهدیدهای خارجی اعلام کرده وافزود: پیش بینی رقم رشد بسیاردشواراست. البته به نظر می آید درسال 97 رشد اقتصادی 3 تا 4 درصدی مانند 96 داشته باشیم  که به این ترتیب مشکلات عمده ای به خصوص در بخش اشتغال از کشور حل نخواهد شد.

کاهش شکاف میان نقدینگی وتورم

رئیس پژوهشکده اقتصادی دانشگاه صنعتی شریف پس از ترسیم نرخ رشد به عوامل افزاینده نرخ تورم پرداخت. "ازعوامل افزاینده بالقوه تورم در سال 97 شکاف نقدینگی وتورم است که سالهاست نقدینگی درحدود 25درصد رشد داشته اما به خاطر کم شدن دارای ارزی بانک مرکزی درسال جاری به 17 درصدرسید که به نظر می آید شکاف میان این دو کم کم تخلیه شود."

کد خبر 391172

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =