اسدالله عسگراولادی رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در تازه ترین اظهارنظر رقم سرمایهگذار ی جذب شده پس از برجام را با وجود رفتوآمد ۱۰۰ هیأت خارجی تنها ۴میلیارد دلار اعلام کرد. در پازل سرمایهگذاری وضعیت بازار سرمایه نیز به عنوان تکه ای از این کل چندان رضایت بخش نیست هرچند هیأتهای خارجی ازجمله آلمان، ایتالیا و فرانسه مهمان تالار شیشهای شدند تا درسایه مذاکرات اتفاقهای خوبی رخ دهد اما به دلیل کنار نرفتن سایه شوم تحریمها و البته وجود مشکلاتی درساختار بازار موفقیتها برای تأمین مالی از دارایی خارجیها چشمگیر نشد. همان دو علتی که مهمانان خارجی اینوکس 2017 نیز بدان تاکید کردند.
پرچمهای نیمه افراشته
درکنار شرکت کنندههای ایرانی 60 شرکت خارجی درقالب هیأتهای بینالمللی مشارکت کننده و بازدید کننده از 23 کشورازجمله آلمان،فرانسه،چین ؛کانادا،آمریکا و غیره در اینوکس 2017 حاضر شدند تا روند سرمایهگذاری به خصوص در بورس را بررسی کرده و البته فرصتهای سرمایهگذاری کشور خود را نیز برشمارند.
تمامی این هزینهها و آمد و رفتها درحالی است که وجود مشکلاتی چون تطبیق قوانین با شریعت که مانع نوسانگیری (Day Trading) میشود، کاستیهای خریدو فروش الکترونیکی، متنوع نبودن ابزارهای معاملاتی،روند و چگونگی پرداخت سود وکمرنگ بودن نقش بازارگردانها بر روی انگیزه سرمایهگذاری خط قرمز میکشد.
جای خالی نوآوری در بورس
دبورا فر مدیرعامل شرکت ETFGI که از لندن در اینوکس 2017 حضور داشت بازار سرمایه ایران را جذاب اما خالی از ابزارهای نوین معاملاتی تحلیل کرده و گفت: بورس ایران پتانسیل زیادی در جذب نو آوریها دارد تا ضمن متنوع شدن روند معاملات حق انتخاب بیشتری به افراد داده شود.
وی که درحیطه صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) فعالیت میکند و یکی از سخنرانان اصلی همایش بازار سرمایه با موضوع کاری خود بود اظهارداشت: درفرصت ایجاد شده که بیشتر مدیران عالی رتبه بازار سرمایه حضور داشتند ضمن فراهم شدن امکان انتقال دانش در مورد صندوقهای قابل معامله و اقدامات انجام شده شناسایی فرصتها ی همکاری نیز با بورس ایران فراهم شد که امیدوارم درآینده نزدیک محقق شود.
نهادهای بازدارنده
استفان کیله مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آسپین که در ایران فعالیت میکند ضمن مشاوره شرکتهای خارجی راغب برای سرمایهگذاری در ایران سعی دارد سرمایه سرمایهگذاران ایرانی را نیز به سمت اروپا سوق دهد.
وی که بیش ازیک دهه سابقه فعالیت در بورسهای آلمان و سوئیس را دارد فاصله بورس ایران با بورسهای جهانی را بسیار عنوان کرده و گفت: علت این شکاف وجود یکسری نهادهای قانونگذاراست که بازار را به شدت کنترل میکنند. در چنین ساختاری اگر شرکت، موسسه وغیره بخواهد ابزارنو آورانه جدیدی را وارد بازار کند با کنترل شدیدی از طرف این نهادها روبهرو میشود برای همین است که روند نو آوری در بازار سرمایه ایران بسیار کند پیش میرود. درحالی که این اتفاق دراروپا به راحتی انجام شده و ممانعتی وجود ندارد. جای انعطاف پذیری به شدت در بورسهای ایران خالی است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آسپین که پیش از این درمصاحبهای خبر از علاقه شدید سرمایهگذاران خارجی برای شناخت بازار ایران و تمایل آنها به حضور در این بازاررا داده بود، گفت: درحال حاضر ارزیابی حضور خارجیها بسیار سخت شده است چرا که با توجه به صحبتهای ترامپ تمام سرمایهگذاران دست نگه داشتهاند. باید ببینیم کنگره آمریکا چه تصمیمی خواهد گرفت و آیا ترامپ این تصمیمات را قبول خواهد کرد یا نه. بعد ازآن واکنش شرکتهای اروپایی، روسیه و چین نسبت به این قضیه روشن میشود اینکه میخواهند سرمایهگذاری کنندیا نه.
فراهم شدن دید و بازدید در اینوکس 2017 برای استفان کیله نقطه قوت آن بود، «در این نمایشگاه امکان دیدار با مدیران و فعالان بازار سرمایه فراهم شد که فرصت خوبی بود چرا که درروزهای دیگر یا نمیتوان با آنها به خصوص مدیران دیدار داشت و یا بسیار سخت این امکان فراهم میشود.»
فرصتی برای دید و بازدید
ژوهانس انگلس مسئول ارشد سیاستگذاری موسسه بافین دیگر تحلیلگر بورس ایران، هرچند بازارپول و سرمایه را مثبت ارزیابی کرده و ساختار بازار را جذاب عنوان کرد اما خالی از مشکل هم ندانست.
وی که نظارت بر موسسات بانکی و بورسی آلمان را برعهده دارد گفت: ایران کشوری با اقتصادتوسعه یافته است که آینده روشنی در زمینه اقتصادی دارد. نقطه اتصال مجموعه ما با بورس تفاهم نامه ای است که سپتامبرمنعقد کردیم تا خدماتی به بورس تهران که شامل مبارزه با پولشویی، عرضه اولیه و افزایش نظارت بر تخلفات و جرائم سازمان یافته بورسی میشود را ارائه دهیم. دید و بازدید مهمترین مزیت اینوکس برای مهمان آلمانی بود؛» نمایشگاه بستری فراهم کرد تا از نزدیک گفتمان و تبادل نظر داشته باشیم. همچنین برای من فرصتی شد تا درخصوص تفاهم نامه توضیحات بیشتری عنوان کنم.»
ریزش سرمایهگذاران بورسی
یوخانهایم مدیرعامل یک بانک خصوصی درفرانکفورت، ایجاد همکاری میان سرمایهگذاران ایرانی وطرفهای اروپای را علت حضور خود در نمایشگاه اعلام کرد. وی درتحلیل خود از بورس تهران گفت: بازار سرمایه ایران را در آینده بازار قوی میبینم. با توجه به اینکه بازار نو ظهوری است میتواند رشد خوبی داشته باشد. باید بگویم بعد ازبرجام که زمینه ورود سرمایهگذاران فراهم شد آنها تمایل پیدا کردند که وارد این بازار شوند اما الان با توجه به اقدامات ترامپ دچارتردید شده و دست نگه داشتهاند. باوجود تمامی این اوصاف به عنوان کارآفرین دوست داریم در این بازار نقشی داشته ومتقابلا ایرانیها را به بازارهای بینالمللی واردکنیم.
سرمایهگذاری دراما و اگر
استکلوزن مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره فروش بینالمللی شرکت چند ملیتی گروه مدین که برای بررسی مشکلات سرمایهگذاری بین ایران و آلمان در اینوکس 2017 حضور یافته بود نیز تحریمها را مهمترین مشکل سرمایهگذاری در بورس اعلام کرده و گفت: ارزیابی دقیق بازار سرمایه ایران زمان زیادی میبرد. هرچند بازارجذابی برای مجموعه ماست اما تحریم شرایطی به وجود آورده که دست به عصا باید حرکت کرد. نمیتوان چندان برای آینده برنامه ریزی داشت و حساب شده عمل کرد. میخواهیم همکاری داشته باشیم اما آینده خیلی مهم هست.
دستاوردهای اینوکس 2017
داستان نمایشگاه به این فصل مهم ختم میشود که خوب در میان این همه هزینه و آمد و رفت چه چیزی به دست آمده، اینوکس 2017 برای شرکت کنندگانش کدام نتایج را رقم زده است. در این میان سازمان بورس به عنوان صدر ارکان با هدف پررنگ کردن جنبه بینالمللی نمایشگاه همایش بینالمللی معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه ایران را با حضور 50 مهمان خارجی از 17 کشورازجمله کره جنوبی،روسیه،بلژیک، انگلیس، آلمان،هند،ایالات متحده و ترکیه برگزار کرد که به گفته مدیر روابط عمومی سازمان آثار اقتصادی خوبی به همراه داشته است.
در کنار حضورشخصیتهای مهم وتاثیرگذاردرحوزه مالی دنیا وشکل گیری ارتباطات پرفایده میان فعالان بازر سرمایه ایران و خارجیها، دیدارنهاد ناظربازارسرمایه،مدیران بانکها و بورسهای کره ای با مدیران سازمان بورس، نشست نماینده شرکت بلک راک (BlackRock) با تأمین سرمایههای نوین، مسکن و لوتوس پارسیان وامضای تفاهم نامه بین بورس کالا و بورس هند که به موجب آن خرید قیرازطریق وب سرویس به صورت آنلاین برای تجارهندی مهیا خواهد شد را از جمله دستاوردهای نمایشگاه برای سازمان میتوان برشمرد.
درکنار سازمان شرکت بورس نیز نتایج حاصل شده در این مجموعه را به شرح زیر اعلام کرد:
حضور در همایش بینالمللی بازار سرمایه و سخنرانی مدیر عامل بورس تهران در خصوص معرفی نقاط عطف، ابزارهای معاملاتی، نهادهای مالی، روند شاخص، ترکیب صنایع در ارزش بازار و شرایط ورود سرمایهگذاران خارجی.
ملاقات نمایندگان صندوق Olma Fund با مدیر عامل بورس تهران و گفتوگو در خصوص جذب سرمایهگذاری خارجی از طریق بورس تهران در قالب صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و سایر موارد مرتبط با بورس.
برگزاری نشست مشترک و ملاقات مدیران ارشد بورس و سپردهگذاری کره جنوبی با مدیرعامل بورس تهران.
گفتوگو با مدیر عامل شرکت ETFGI در خصوص آشنایی با صندوقهای قابل معامله در بورس تهران و نحوه انتشار اطلاعات و آمار مربوطه.
مذاکره با رایزن اقتصادی سفارت فرانسه و اعلام آمادگی برای ارتقای سطح تعاملات و برنامهریزی در خصوص حضور کارآفرینان و سرمایهگذاران فرانسوی برای آشنایی با بورس تهران.
مذاکره با نماینده مرکز مالی قزاقستان و آشنایی بیشتر هر دو نهاد با بورس تهران و مرکز مالی آستانه گفتوگو با سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه آلمان وعمان.
مذاکره با مدیر اسبق امور بینالملل بورس نیویورک در خصوص نحوه تأمین مالی از طریق بازارهای بینالمللی.
مذاکره با دستیار ارشد بانک توسعه آسیایی و آشنایی بیشتر هر دو نهاد با بورس تهران و بورس توکیو.
نظر شما