چرا خصوصی‌سازی موفق نشد؟ /راهکار اجرای صحیح

کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی ضمن تشریح دلایل موفق نبودن خصوصی سازی در کشور ، رفع مشکلات این حوزه را وابسته به اصلاحات ساختاری و نهادی دانست.

وحید شقاقی شهری، در گفت‌وگو با صدای‌بورس گفت: سیاست‌های کلی اصل ۴۴ با هزار امید و آرزو برای تقویت رقابت پذیری اقتصاد ایران و توسعه بخش خصوصی در سال ۱۳۸۴ ابلاغ شد و انگیزشی بزرگ در دل اقتصاددانان و فعالان اقتصادی و عموم مردم ایجاد شد که قرار است دگرگونی عظیم در ساختارها و حکمرانی اقتصاد ایران ایجاد شود.

وی افزود: حتی مقام معظم رهبری از این سیاست‌های مترقی تحت عنوان انقلاب اقتصادی نام بردند و در سال ۱۳۸۶ هم قانون اصل ۴۴ توسط مجلس شورای اسلامی مصوب شد ولی انحراف اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ از همان ابتدا مشخص بود و بخشی از این انحراف در قالب سهام عدالت رخ داد و بخشی دیگر در نگرش صرف درآمدی در قالب رد دیون دولت و ماحصل اجرای این سیاست ها به یک پدیده عجیب و غریب شبه دولتی ها ختم شد که کلاف سردرگمی ایجاد کرده که حل آن خود سخت ترین مسئله است.

کارشناس اقتصادی در رابطه با خصوصی سازی ها گفت: شاید یکی از مهمترین دلایل انحراف این سیاست‌ها عدم پذیرش نهادهای سیاسی و اقتصادی کشور برای پذیرش بخش خصوصی در کشور است. بدیهی است پذیرش بخش خصوصی در کشور نیازمند حذف بسیاری از رانت های دولتی است و پذیرش قواعد رقابت پذیری و نظام قیمت ها و اقتصاد بازار است و طی این سال‌های اخیر نهادهای مختلف کشور نسبت به پذیرش این قواعد طفره رفته و همچنان تداوم اقتصاد رانتی نفتی را بهتر می دانند.

شقاقی شهری اصلاحات ساختاری و نهادی را راهکاری برای حل مسائل بخش خصوصی دانست و افزود: بدیهی است چنانچه کشور بخواهد مسیر خطای خود را اصلاح کند باید اقتصاد سیاسی کشور قواعد خصوصی سازی را بپذیرد و تن به اصلاحات ساختاری و نهادی در جهت اصول رقابت پذیری و اقتصاد بازار دهد. حل این مساله یک اجماع نخبگانی و حکمرانی را می طلبد. در حال حاضر کشور درگیر یک پدیده شوم شبه دولتی شده است که برگرداندن این مسیر نیازمند کاری سترگ است.

وی درپایان گفت: در مجموع آنچه شواهد نشان می‌دهد نتیجه اصل ۴۴ به ۴۰ درصد سهام عدالت، بیش از ۲۵ درصد به نهادهای عمومی، ۲۰ درصد رد دیون و تنها کمتر از ۱۵ درصد بخش خصوصی واقعی بوده است. اصلاح مسیر اشتباه نیازمند کاری بسا سنگین تر برای حل معضل شبه دولتی ها و پذیرش قواعد رقابت پذیری اقتصاد ملی است و فعلا فضای اقتصاد سیاسی و نهادهای کنونی قبول چنین محیطی را نشان نمی دهد.

گفتنی است،همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه هیأت واگذاری اعلام کرد:از مجموع واگذاری‌ها طی ۲۳ سال خصوصی‌سازی در کشور ۱۱ درصد به بخش خصوصی بوده است و ۲۹ درصد از مجموع واگذاری‌ها نیز به نهادهای عمومی تعلق دارد و ۵۶ درصد نیز رد دیون است در واقع می‌توان گفت خصوصی‌سازی در کشور عملاً اتفاق نیفتاده است.

کد خبر 509239

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha