افزایش شناوری سهام؛ مزایا و معایب

عده بسیاری معتقدند هرچه شناوری سهام بالاتر رود، امری مطلوب به شمار می‌آید و حتی در برخی بورس‌های بلوغ‌یافته دنیا ممکن است حدود 80 درصد شناوری سهام وجود داشته باشد. اما بورس ایران نوپاست و هنوز جای رشد بسیاری دارد. نکته قابل تامل درمورد خالص خرید حقیقی‌ها در یک ماه گذشته است که به 1200 میلیارد تومان رسید که در مقابل موجب افزایش ریسک‌های نوسان می‌شود.

زمانی که سهامداران تازه‌وارد هنوز با شرایط بازار آشنایی کامل پیدا نکرده‌اند، طبیعی است که ریسک نوسانات بازار افزایش پیدا می‌کند. در پایان سال 96 میزان شناوری سهام 16 درصد بود که این میزان در سال 97 به 18 درصد رسید و در حال حاضر شاخص سهام شناور آزاد بیش از 100 درصد رشد کرده و نشان‌دهنده گرایش شرکت‌ها به سمت عرضه است.
در مدت اخیر بازار شرایط خوبی داشت و به دنبال آن استراتژی مالکان سهام به فروش و عرضه نبوده است. بنابراین نمی‌توان ناشران را اجبار به عرضه کرد؛ به جز الزام قانونی که برای تمام مجموعه‌ها وجود دارد و آنها هم با نظارت سازمان بورس به این موارد پایبند هستند.در برخی موارد زمانی که شناوری سهام مجموعه‌ای بالا باشد، ممکن است این هیجان را ایجاد کند که مدیریت مشخصی بر روی سهم نیست و این کار به سختی انجام می‌شود. بیشتر اوقات در چنین مواردی تشتت آرا در تصمیم‌گیری‌ها به وجود می‌آید؛ در تأمین مالی، سیاست‌گذاری، انتخاب هیأت مدیره، برگزاری مجمع و... ممکن است مشکل ایجاد شود. به این ترتیب از افزایش بیش از حد شناوری سهام در مجموعه‌ها پرهیز می‌شود. با این وجود، شناوری بالای سهم مزایایی از جمله روان شدن سهم، کم شدن صف خرید و فروش، بالا رفتن نقدشوندگی و... را نیز به دنبال دارد که بازار سرمایه هم به سمت افزایش آن گام برداشته و به تعمیق بازار کمک کرده است. شاید راهکار رهایی بازار این باشد که با عرضه‌های جدید به کنترل عطش بازار کمک شود. زمانی که بازار عمق پیدا کند، می‌توان حد نوسان را در آن حذف کرد، سهام شناور را بالا برد و هرچه بازار به سمت کارایی حرکت کند، این اتفاق رخ خواهد داد. باید به این نکته نیز توجه داشت که با رشد هر روزه، تعداد افرادی که کد سهامداری دریافت می‌کنند هم افزایش می‌یابد. این موضوع ممکن است برای فعالان حرفه‌ای ایجاد ترس کند از این منظر که همین سهامداران تازه‌وارد در شرایط حساس و با ایجاد تنش‌ها اقدام به فروش سهام کنند.
با این وجود با توجه به شفافیت و جذابیت بازار، مسئولان و فعالان از ورود افراد و نقدینگی به بازار حمایت می‌کنند و اغلب معتقد هستند که بهترین مکان برای ورود نقدینگی بازار سرمایه است. در طرف مقابل باید از این سرمایه مردمی نیز حمایت صورت گیرد؛ اگر سهام شناور با اجبار افزایش یابد، طبیعتا در زمانی که بازار با افت و کاهش روبه‌رو می‌شود، همین سهامداران تازه‌وارد در صف‌های فروش می‌نشینند. در این شرایط با کمک حقوقی‌های فعال می‌توان از سهامداران خرد و سرمایه آنها حمایت و حفاظت کرد. البته در این روند همگام با زمانی که بازار عمق پیدا می‌کند و ارزش بازار رشد می‌یابد، می‌توان اقدام به افزایش شناوری سهام داشت.

  •  علی جبل عاملی- عضو هیأت مدیره مشاور سرمایه‌گذاری تأمین سرمایه نوین
  • شماره 339 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 5
کد خبر 411289

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =