ارزش معاملات بورس نسبت به ابتدای هفته تنزل یافت و به 9887 میلیارد ریال رسید.اما در بازار فرابورس، آیفکس 62 گام به جلو برداشت و به عدد 3254 رسید. حجم معاملات 682 میلیون سهم کاسته شده و به 2484 میلیون سهم رسید. ارزش معاملات در فرابورس نیز با افت هزار میلیارد ریالی همراه بود و به 10671 میلیارد ریال رسید.
هفته ای سرخ رنگ
تالار شیشه ای، آغاز هفته سرخ رنگی داشت و شاخص کل با افت 1.4 درصدی عقب نشینی کرد. این ریزش بیشترین میزان از 22 اردیبهشت تا 15 تیر به شمار می رفت.ریسک سیستماتیک، تمرکز بر ارز نیمایی و بسته شدن دست تولید کنندگان و همچنین متزلزل بودن شرایط بازارهای جهانی، از جمله عواملی هستند که توانستند این روزهای بازار را تا حدی کم رمق کنند. خبر توقیف محموله نفتی ایران در تنگه جبل الطارق و همچنین حرکت جو سیاسی به سمت کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران نیز سبب شد تا احتیاط بر معاملات افزایش یابد.
بیشترین ارزش معاملات درساخت و خودرو
با همه این تفاسیر، شنبه روز پر رونقی برای خودرویی ها بود. در گروه خودرو و ساخت قطعات شاهد بیشترین ارزش معاملات بودیم. معاملات این گروه با داد و ستد ۵۳۲ میلیون سهم پایان یافت که ارزشی بالغ بر ۱۰۷ میلیارد تومان را شامل میشد. پس از این گروه نمادهای شیمیایی، فلزات اساسی، مواد دارویی و فرآوردههای نفتی قرار داشتند.
کاهش فشار عرضه
اما یکشنبه، همزمان با اعلام اقدامات عملی ایران در گام دوم برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) بازار سرمایه ایران اقبال خوشی نشان داد و فشار عرضه فروکش کرد.
جو مثبت در میان پالایشی ها
البته جو مثبت در میان پالایشی ها پررنگ تر بود.. انتشار صورت های مالی شتران و اعلام سودی فراتر از انتظار در گزارش حسابرسی شده، از جمله دلایل تحرک این گروه بود. همچنین خبر عرضه بلوک 20 درصدی سهام شرکت پالایش نفت اصفهان نیز در این میان جو گروه پالایشی را داغ تر کرد.
رو آوری به سهم های بزرگ
بازار، سومین روز هفته را در ادامه تحرکات روز قبل، سبز و صعودی دنبال کرد. در بازار ارز شاهد عقب نشینی دلار تا کانال 12 هزار تومانی بودیم. سهامداران پس از افت روز شنبه غالبا به سهم های بزرگتر روی آوردند. این روزها ترافیک مجامع نیز باعث کسری خدمت سهم های بازار شده است.معاملات روز دوشنبه با رشد تقاضا در غول های سنگ آهنی و نمادهای پتروشیمی، همراه شد و شاخص کل را تا 246 هزار واحدی پیش برد.تغییر مالکیت 116 میلیارد تومانی از حقوقی به حقیقی نیز، بر نقش پررنگ سهامداران خرد صحه می گذاشت.
پایان سناریوی نوری
البته اواسط هفته هم پس از ماجراهای مختلف یک سال اخیر و انتشار خبر لغو عرضه نوری در هفته دوم تیرماه ، سرانجام در اقدامی قابل تامل پتروشیمی نوری از خبر عرضه اولیه خود پرده برداشت.بر این اساس قرار است که تعداد ۳۰۰ میلیون سهم معادل ۱۰ درصد از سهام شرکت پتروشیمی نوری روز شنبه ۲۲ تیر ماه، عرضه اولیه شود.
بازار به کام خودرو
سه شنبه گذشته هم غالبا به کام خودرویی ها بود و به نظر می رسد بازار روی خوش خود را فعلا از این شرکتها برندارد.البته مجامع سایپا و ایران خودرو و تعیین تکلیف راجع به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی می تواند مسیر قیمتی این دو شرکت را واضح تر کند.
معاملات سبزپوش در پایان هفته
چهارشنبه هم بازار شروع مثبتی داشت که رفته رفته بهتر نیز شد ولی تقلای شاخص با قله 250 هزار واحدی کاملا محسوس است. در گروه آی تی معاملات کاملا سبزپوشی را شاهد بودیم.بیمه ای ها نیز معاملات سبزپوش و پرحجمی داشتند.
بیمه دی با معاملات 63 میلیونی خود در صدر جای گرفت. خودرویی ها و معدنی ها نیز جو مثبت و پر حجم خود را حفظ کردند.در مجموع تالار شیشه ای، با توجه به ریسک های سیاسی تحت فشار قرار دارد و باعث شده سهامداران کوتاه مدتی تصمیم به خروج از بازار بگیرند. ولی سهامداران بنیادی محور و میان مدتی حضور خود را پررنگ تر کردند و سعی کردند با حضور حداکثری، سبز رنگی بازار را حفظ کنند.
- شهلا حیدری-کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۳۱۳ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه ۲
نظر شما