چرا آینده صنعت مس روشن‌تر از سایر فلزات پایه است؟

کشور ایران با دارا بودن بیش از ۵۳ میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت؛ بدون احتساب نفت و گاز طبیعی؛ دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است و عملیات اکتشافی انجام‌شده، وجود ۶۰ نوع ماده معدنی مختلف را در سطح کشور به اثبات رسانده و ۱۴ نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف است که ازاین‌جهت در کمتر کشوری، چنین تنوع مواد معدنی وجود دارد.

بهروز رحمتی مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با مس پرس درباره نقش و جایگاه اقتصاد معدن در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: در سال‌های گذشته در سطوح بالای حاکمیتی همیشه سیاست‌گذاری‌های جدی برای تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی صورت گرفته است. بدون شک برای تحقق این رویکرد حوزه معدن و صنایع معدنی با توجه به وجود ذخایر چشمگیری  معدنی در کشور و اشتغال‌زایی بالا و تأثیرپذیری کمتر از تحریم‌ها نسبت به سایر صنایع به‌‌ویژه صنعت نفت و پتروشیمی می‌تواند راهگشای تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور باشد.

وی با اشاره به ذخایر معدنی کشور افزود: کشور ایران با دارا بودن بیش از ۵۳ میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت؛ بدون احتساب نفت و گاز طبیعی؛ دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است و عملیات اکتشافی انجام‌شده، وجود ۶۰ نوع ماده معدنی مختلف را در سطح کشور به اثبات رسانده و ۱۴ نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف است که ازاین‌جهت در کمتر کشوری، چنین تنوع مواد معدنی وجود دارد.

رحمتی با بیان این‌که بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، ایران روی یک کمربند مهم معدنی قرارگرفته که حداقل در ۱۰ نوع ماده معدنی به‌عنوان یکی از غنی‌ترین کشورها شناخته‌شده است ادامه داد: صادرات مواد و صنایع معدنی کشور در سال ۱۳۹۵، ۵۷/۷میلیون تن به ارزش ۷میلیارد دلار بوده است که این عدد رقم چشمگیری در اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت مس با اشاره به‌ این‌که در میان صنایع معدنی، صنعت مس، اقتصادی‌ترین صنعت فلزات پایه و صنعت استراتژیک قرن بیست و یکم و بهشت سرمایه‌گذاران معدنی در دنیا و ایران است بیان کرد: مس با تولید جهانی حدود ۲۲/۹میلیون تن در سال ۲۰۱۷، بعد از فولاد و آلومینیم به ترتیب با تولید جهانی حدود ۱۶۹۱ و ۶۳/۴میلیون تن، سومین فلز استراتژیک و پرمصرف دنیا به شمار می‌رود.

او ادامه داد: حجم منابع مس جهان (Resources) در سال ۲۰۱۵ بالغ‌بر ۵/۶میلیارد تن بوده که ذخایر مس محتوی دنیا Reserves در حدود ۷۲۰ میلیون است. همچنین ظرفیت تولید معدنی مس دنیا نیز در حدود ۲۲ میلیون تن است.

رحمتی در ادامه با تأکید بر این‌که وجود این حجم از ذخایر و همچنین اهمیت استراتژیک این فلز در دنیا فرصت‌های سرمایه‌گذاری زیادی پیش روی سرمایه‌گذاران باز کرده است که می‌تواند بازدهی اقتصادی زیادی نصیب آن‌ها کند گفت: مشارکت در حوزه اکتشافات اندیس‌های معدنی مس و یا تکمیل اکتشافات معادن موجود و توسعه ظرفیت واحدهای فراوری، مشارکت در پروژه‌های معدنی و کارخانجات فرآوری معادن کشف‌شده با ذخایر قطعی موجود و آماده توسعه، مشارکت در پروژه‌های حوزه معدنی و فرآوری سایر واحدهای بخش خصوصی به‌منظور توسعه و افزایش ظرفیت تولید تنها نمونه‌هایی از فرصت‌های ارزشمند سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت مس است.

 به گفته مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری شرکت مس همچنین مشارکت در حوزه تولید عناصر جانبی و بازیافت عناصر ارزشمند از سرباره‌ها، انواع غبارهای تولیدی کوره‌های ذوب مس، باطله کارخانجات فرآوری، استحصال عناصر گران‌بها از لجن آندی، تولید محصولات حاوی رنیوم از غبار کوره‌های تشویه مولیبدن و مشارکت در پروژه‌های صنایع پایین‌دستی مس و همچنین ادامه زنجیره تولید اسیدسولفوریک، انواع کودهای شیمیایی و همکاری در حوزه معادن کوچک و متوسط از دیگر فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت مس است که می‌تواند ارزش‌افزوده زیادی برای سرمایه‌گذاران ایجاد کند.

وی با بیان این‌که در حال حاضر شرکت مس بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با ایمیدرو و صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی منعقد کرده است به‌‌جد دنبال فعال کردن معادن کوچک و متوسط است بیان کرد: هم‌اکنون شرکت ملی صنایع مس ایران به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت مادر تخصصی در حوزه صنعت مس آمادگی مشارکت با سایر شرکت‌های صنایع پایین‌دستی مس به‌منظور توسعه پایدار این حوزه و توسعه بازارهای صادراتی صنایع پایین‌دستی مس را دارد. همچنین مشارکت در بومی‌سازی زنجیره تأمین قطعات و مواد مصرفی استراتژیک فرایند تولید (مانند گلوله فولادی، مواد شیمیایی و ...) از دیگر زمینه‌هایی است که شرکت مس از همکاری با سرمایه‌گذاران استقبال می‌کند.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری شرکت مس در پاسخ به این پرسش که چرا سرمایه‌گذاری در صنعت مس از امنیت و پایداری بیشتری نسبت به سایر فلزات پایه برخوردار است و آینده صنعت مس روشن‌تر از سایر فلزات غیر آهنی است گفت: بازدهی بالا و پایدار حوزه معدنی مس مهم‌ترین ویژگی سرمایه‌گذاری در صنعت مس است. بدون شک ده‌ها پتانسیل مشابه معدنی مذکور در کشور وجود دارند که با توسعه مطالعات اکتشافات تکمیلی، می‌توان این برکات غیرقابل‌انکار را نصیب کشور کرد و با استخراج ماده معدنی و ایجاد برکت و همچنین سرمایه‌گذاری مجدد در صنایع پایین‌دستی و همچنین سایر صنایع ‌های تک با ارزش افزوده بیشتر ضمن استفاده بهینه از منابع خدادادی که در دل این خاک برای همه نسل‌ها به ودیعه گذاشته شده است، با سرمایه‌گذاری بخشی از سودهای حاصل، ایجاد اشتغال و برکت را برای نسل‌های بعدی نیز تضمین نمود.

وی تصریح کرد: اما سؤال اساسی این است که چه حوزه‌ای مانند حوزه معدنی مس را می‌توان در کشور سراغ گرفت که تنها با فعال‌سازی یک معدن مس و با سرمایه‌گذاری حدود ۶۰۰ میلیون دلاری، فروش سالیانه حدود ۶۰۰ میلیون دلاری ایجاد نموده و سودآوری ناویژه و برکت سالیانه حدود ۴۰۰ میلیون دلاری نصیب سرمایه‌گذاری سهامدار و کشور نمود و هم‌زمان اشتغال‌زایی پایدار مستقیم بیش از ۳۰۰۰ نفری برای بیش از نیم قرن و اشتغال‌زایی غیرمستقیم ده‌ها هزارنفری و ایجاد برکت برای صدها هزار نفر اعم از شاغلین مستقیم و غیرمستقیم و اعضای خانواده ایشان، سهامداران شرکت و ... در کشور ایجاد کرد؟

وی تأکید کرد: بدون شک چنین حوزه بابرکتی (تضمین سودآوری و اشتغال‌زایی پایدار برای چند دهه) یا در کشور وجود ندارد و یا اگر وجود داشته باشد، تعداد این حوزه‌ها انگشت‌شمار خواهد بود که بتواند تمام مزایای توسعه معدنی به‌ویژه حوزه معدنی مس را یکجا داشته باشد.

وی افزود: در یک‌کلام، سرمایه‌گذاری در حوزه معدنی مس از دیدگاه من یعنی ایجاد برکت یک پایدار برای کشور و به‌عبارت‌دیگر «و ما ارى الا جمیلا».

به گفته مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت مس علاوه بر بازدهی بالا و پایدار حوزه معدنی مس وجود عامل عدم احتمال جایگزینی برای فلز مس یکی دیگر از ویژگی‌های مهم برای سرمایه‌گذاری بلندمدت در صنعت مس است.

رحمتی در تشریح این آیتم گفت: یکی از بزرگ‌ترین مصارف فلزات پایه (مس، آلومینیم، روی، سرب و ...) و همچنین فولاد مصرف در صنایع ساختمانی است. از طرف دیگر مطالعه شدت پایداری بازار آنی مصرف فلزات فوق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این راستا امکان جایگزینی فلزات مختلف مذکور با یکدیگر و سایر مواد محتمل مصرفی، می‌تواند یکی از پارامترهای مهم و تأثیرگذار بر پایداری بازار مصرف این فلزات قلمداد گردد.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت مس گفت: نگاهی به روند جایگزینی فولاد، آلومینیم، چوب و اخیراً UPVC در صنایع ساختمانی، احتمال جایگزینی هریک از مواد مذکور را با دیگر مواد با توجه به شرایط قیمت‌های روز این مواد افزایش می‌دهد که این مهم طی حدود ۴ دهه اخیر بارها و بارها مشاهده ‌شده است.

وی ادامه داد: در طرف مقابل یکی از بزرگ‌ترین مصارف فلز استراتژیک مس، استفاده از خواص هدایت الکتریکی و حرارتی مس است که نزدیک‌ترین فلزات به مس در این حوزه فلزات گران‌بهای نقره و طلا می‌باشند که به‌دلیل اختلاف قیمت فوق‌العاده این فلزات با مس، تقریباً احتمال خطر جایگزینی آتی به حدود صفر درصد محدود می‌گردد.

وی تصریح کرد: در این حوزه البته در حد کمی آلومینیم برای خطوط انتقال قدرت فشارقوی و فیبر نوری برای هدایت امواج مخابراتی جایگزین گردیده‌اند و در طرف مقابل مصارف جدیدی مانند خواص آنتی باکتریال مس و با استفاده از خواص زیبایی مس نیز این موضوع را جبران کرده‌اند.

رحمتی در پایان با تأکید بر این‌که در شرایط خاص کشور یکی از شروط مهم تحقق اقتصاد مقاومتی توسعه بخش معدن و صنایع معدنی است گفت: می‌توان در مدت‌زمان کوتاهی با حسن تدبیر مدیران صنایع معدنی کشور و سرمایه‌گذاری بیشتر در این حوزه با هدف افزایش تولید به‌ویژه صنعت مس شاهد برون‌رفت از اقتصاد تک‌محصولی و کاهش وابستگی به نفت باشیم.

کد خبر 394980

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =