تأسیس دوباره کانون سهامداران

حسین رهجو ؛ هفته نامه اطلاعات بورس / این روزها کلاف سردرگم راه‌اندازی کانون سهامداران حقیقی اندکی بازتر شده است؛ پس از عدم توجه سازمان به این مقوله بسیار پر اهمیتی که می‌توانست این روزها گره بسیاری از مشکلات بازار را گشوده و تا حدی هم کمک حال سازمان باشد، مؤسسین و فعالین حقیقی بازار بر آن شدند که قدم رو به جلویی را بردارند. هیأت مؤسس کانون سهامداران حقیقی در مدت اخیر تصمیم گرفتند که به موازات تلاش برای کسب مجوز از سازمان بورس، جلساتی را برای هماهنگی امور، رصد بازار و بررسی مشکلات و موانع موجود بر سر راه بازار و کانون سهامداران حقیقی برگزار کنند.به همین منظور، برای بررسی آخرین وضعیت تشکیل کانون، به سراغ مجتبی معتمدنیا، عضو هیأت مؤسس کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه رفته و با وی به بحث و گفت‌وگو پرداختیم.

  • در خصوص آخرین وضعیت کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه توضیح دهید؟

اگر بخواهیم برشی از زمان حال داشته باشیم، بعد از اتفاقات سپری شده در این مدت به این نتیجه رسیدیم که با نام کانون سهامداران یا بدون نام، باید زودتر حرکت کنیم، در نتیجه همراه با حدود 80 نفر از فعالان حقیقی بازار سرمایه به این نتیجه رسیدیم که علاقمندان به تأسیس کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه در شرف تأسیس، پیش زمینه‌های تأسیس و آغاز فعالیت رسمی را به سرانجام رساند.

به همین منظور جلسات ماهیانه‌ای را با این افراد و دیگر دوستان علاقمند برگزار کردیم؛ در این جلسات مقرر شده که در خصوص مسائل مختلف بازار سرمایه، معضلاتی که در آن وجود دارد و راهکارهای موجود برای حل و فصل مشکلات، همفکری صورت گیرد. تا به امروز دو جلسه در خصوص این موضوعات برگزار شده و به موازات این جلسات هم پیگیری ثبت کانون را هم انجام می دهیم. چراکه ممکن است این موضوع به زمان بخورد که تاکنون نیز چندین سال خورده است. نتیجتا کارگروهی تخصصی در این خصوص تشکیل شده و کارگروه‌های دیگری نیز در شرف تأسیس هستند؛ این کارگروه‌ها وظایف محوله را انجام و در جلسه بعد به فعالین گزارش خواهند داد.

  •  تا کنون چه کارگرو‌هی تشکیل شده؟

برای شروع، کارگروه ویژه تدوین اساسنامه تشکیل شده که این کارگروه روی بحث اساسنامه و مباحث زیرساختی که به سازمان پیشنهاد شده، فعالیت می‌کنند. همچنین وظیفه ایجاد اصلاحات در خصوص اساسنامه پایه به منظور عدم ایجاد انحصار و امتیاز خاص برای شخص یا گروه خاص و مطالعه و تطبیق با مجموعه‌های هم‌رده در بقیه کشورها را به عهده گرفته و در این خصوص نتیجه را در جلسه آینده به اطلاع اعضای حاضر خواهد رساند.

  •  نکته دیگری که پیش از این هم در خصوص کانون مطرح بود، ایرادات سازمان به برخی از اعضای هیأت مؤسس بود؛ آیا این مسئله حل و فصل شد؟

سال گذشته سازمان مقرر کرد که ما اساسنامه و اسامی اعضای هیأت مؤسس را برایشان بفرستیم. بعد از آن قرار بر این شد که یک جلسه برگزار شود و یک سری افراد به عنوان هیأت مؤسس به سازمان معرفی شوند ، سازمان روی این موضوع اصرار ویژه‌ای داشت که فعالین حقیقی بازار با یکدیگر به یک جمع بندی مشترک در خصوص این موضوعات برسند. بنابراین دو ماه پیش جلسه ای در خصوص همین مسئله برگزار شد. بعد از آن جلسه ما اسامی هیأت مؤسس و موارد مورد بحث را به سمع و نظر فعالان بازار رساندیم و با تایید حاضرین، جهت اقدام بعدی به سازمان ارسال شد، ولی سازمان با وجود وعده داده شده در خصوص پیگیری این موضوع، حرکتی در این خصوص انجام نداد، بعد سپری شدن این زمان به نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم به این صورت پیش برویم، به نتیجه‌ای نمی‌رسیم، در نهایت تصمیم بر آن شد که جلساتی با فعالین حقیقی بازار سرمایه برگزار کنیم.

  •  هر روز که می‌گذرد، نیاز به وجود چنین کانونی در بازار سرمایه کشور حس می‌شود؛ به طور مثال اگر کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه وجود داشت و ساز و کار و نظمی را تدوین کرده و مرجعی برای سهامداران خرد و حقیقی بود، دیگر اتفاقاتی نظیر اعتراض مالباختگان کنتورسازی که در شرکت بورس افتاد، نمی افتاد.

دقیقا همین است؛ ما خودمان هم با سازمان بر سر این موضوع خاص صحبت می کردیم، عنوان کردیم که شما بابت یک سری اعتراضات قانونی، کانال مشخصی را معین نمی‌کنید، در نتیجه نمی‌توانید انتظار داشته باشید که این اتفاقات رخ ندهد، بنابراین به طور قطع می‌توان گفت که در شرایط فعلی، این گونه اتفاقات اجتناب ناپذیر است. البته گفتنی است که شخصا این شیوه اعتراض را کاملا مردود می‌دانم، ولی واقعیت این است که شما یا باید راهی برای انتقال و ارتباط خواسته و مشکلات سهامداران داشته باشید، یا اگر در این خصوص اقدامی نکردید، باید منتظر عواقب این حرکت‌ها هم باشید.

شاید خیلی از موارد با تشریک مساعی بین فعالین بازار قابل حل باشد و نیاز به ارجاع به سازمان نباشد، به بیان ساده تر، بسیاری از مشکلات در عمل با وجود کانون‌های مردم‌نهاد به میزان زیادی کاهش پیدا می‌کند و نوع درخواست‌ها کانالیزه و مستدل‌تر ‌پیگیری خواهد شد.سازمان بورس هم به این نکته اذعان دارد که وجود کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه می‌تواند مشکلات زیادی را حل کند، ولی در برخی موارد نگرانی‌های دارد که این نگرانی‌ها تا حدودی به جاست.

  •  این نگرانی‌ها حول و حوش چه موضوعاتی می‌گردد؟

واقعیت این است اگر افرادی وجود داشته باشند که مشکلاتی دارند و در این هرم قرار بگیرند، به صورت مقطعی شاید بتوانند مشکل ایجاد کنند، اما موضوع اینجاست زمانی که انتخاب این افراد به رای عموم گذاشته می شود و بحث تایید صلاحیت توسط سازمان انجام نشود، اجماع جمع است که تصمیم می‌گیرد که چه کسانی را انتخاب کند. ممکن است آن اجماع اشتباه هم داشته باشد، ولی نکته اصلی این است که نباید سازوکاری را ایجاد کنیم که انحصار آفرین باشد، چراکه این انحصار به ‌هر قسم، فساد آور است، به باور بنده ‌نباید به طور کلی صورت مسئله را پاک کنیم؛ با شرایط خاص عضویت، تایید یا عدم صلاحیت یا موارد این چنینی، انحصار ایجاد می‌شود و اگر این روند وجود داشته باشد، خطرناک است. این که همه افراد در معرض رای عموم قرار بگیرند و در عضو گیری محدودیت خاص ایجاد نکنیم، مشکلات را تا حد زیادی کاهش می‌دهد که گفتنی است، این هدف اصلی ماست.

  •  جلسات فعالین حقیقی بازار سرمایه چند هدف اصلی را تا زمان اخذ مجوز دنبال می‌کند؟

اول ایجاد فضای چند صدایی در جلسات که با دعوت از همه فعالین حقیقی بازار که علاقمند به فعالیت در حوزه باشند، محقق خواهد شد. با این حال ما شروطی را نیز برای حضور در این جلسات در نظر گرفته‌ایم که می‌توان به عدم اشتغال در هیأت مدیره و مدیریت شرکت‌ها و نیز سهامداری نهاد مالی و کارگزاری‌ها اشاره کرد.دوم، فعال کردن اینستاگرام سهامداران حقیقی بازار سرمایه جهت پخش مستقیم جلسات ماهانه برای دوستان در شهرستان و همچنین دوستانی که امکان حضور ندارند، به منظور اطلاع عزیزان از مطالب مطروحه در جلسات است که به امید خدا از جلسه مرداد ماه این اتفاق به وقوع می‌پیوندد.سومین هدف این است که این جلسات بتوانند باعث ایجاد کانال ارتباطی با سهامداران به منظور ارتباط بیشتر، بهتر و پیگیری مشکلات فعالین بازار در حوزه‌های مرتبط باشد. در مجموع امیدواریم با این اقدامات بتوانیم کمک کوچکی به سهامداران حقیقی انجام داده و نتیجه ای درخور توجه عزیزان داشته باشیم.

کد خبر 389277

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =