تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۳

مدیرعامل کارگزاری پویش البرز با بیان این‌که قیمت سهام بسیاری از شرکت‌ها، از منظر (P/B) مشابه شرایط ارزشی سال ۱۳۹۴ است، گفت: بازار سهام از نظر ارزش دارایی و دلاری بسیار ارزنده است.

به گزارش صدای بورس،کمال خانزاده گفت: قیمت سهام بسیاری از شرکت‌ها، از منظر نسبت قیمت به ارزش دفتری(P/B) به سطحی رسیده که مشابه سال ۱۳۹۴ است. از آن زمان تاکنون، ارزش دارایی‌های شرکت‌ها به دلیل افزایش نرخ‌ها و تورم قطعاً رشد کرده و از نظر ارزش دلاری، بازار سرمایه بسیار ارزنده است.

او افزود: اگر کل بورس ایران به‌عنوان یک شرکت واحد در نظر گرفته شود، ارزش آن در میان ۱۲۰ تا ۱۳۰ شرکت برتر دنیا قرار می‌گیرد. این موضوع نشان‌دهنده پتانسیل بالای بورس ایران است، به‌ویژه با توجه به تنوع صنایع موجود در آن و درآمد و سود خالص شرکت‌های بورسی.

خانزاده با تاکید بر این‌که ریسک‌های سیستماتیک، به‌ویژه از زمان روی کار آمدن دولت جدید، اعتماد عمومی به بازار سرمایه را کاهش داده است، گفت: این موضوع طبیعی است، چرا که ریسک سیستماتیک در همه جای دنیا وجود دارد، اما در کشور ما شدت بیش‌تری داشته است.

مدیرعامل کارگزاری پویش البرز، در ادامه کاهش فاصله بین نرخ ارز بازار آزاد و توافقی را در شرایط فعلی ضروری خواند و توضیح داد: در حال حاضر، نرخ نیمایی حدود ۷۰ هزار تومان و نرخ بازار آزاد نزدیک به ۵۰ درصد است. این فاصله باعث شده شرکت‌های بورسی که نیمی از محصولاتشان را با نرخ توافقی یا نیمایی به شرکت‌های واردکننده می‌فروشند، درآمدشان تا ۵۰ درصد کاهش یابد. این موضوع تأثیر منفی زیادی بر سودآوری آن‌ها دارد. از این رو، می بایست، اقدامات لازم برای کاهش فاصله این دو نرخ صورت گیرد.

او اضافه کرد: هرچند این اقدام ممکن است تبعاتی مانند افزایش تورم داشته باشد، اما واقعیت این است که قیمت‌گذاری بسیاری از کالاهای (غیر از کالاهای اساسی) در بازار آزاد انجام می‌شود. اگر بانک مرکزی اجازه دهد شرکت‌ها ارز موردنیاز خود را با فاصله ۱۰ تا ۱۵ درصد پایین تر از نرخ بازار آزاد تأمین کنند، درآمد شرکت‌های بورس به‌طور قابل‌توجهی بهبود می‌یابد. این اقدام می‌تواند ارزش بازار بورس، به‌ویژه شرکت‌های پتروشیمی و صادراتی یا وارداتی، را ۵۰ تا ۶۰ درصد و حتی در شرایط مطلوب تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد.

به گفته خان‌زاده، از سوی دیگر، با توجه به ریسک‌های اخیر مانند فعال شدن مکانیزم ماشه و بازگشت تدریجی تحریم‌ها، ریسک‌های سیستماتیک در کشور در حال افزایش است. این موضوع احتمال کاهش نرخ ارز بازار آزاد را کم می‌کند. بنابراین، بانک مرکزی باید روزانه تصمیم‌گیری کند تا نرخ‌های توافقی به بازار آزاد نزدیک‌تر شود و از ضرر شرکت‌های بورس جلوگیری کند.

او در پایان پیشنهاد کرد: در شرایط کنونی، بهتر است برای بهبود وضعیت بازار سرمایه تغییراتی در زیرساختارهای فعلی بازار صورت نگیرد و تمرکز اصلی سازمان بورس و وزرات اقتصاد کاهش سریع فاصله نرخ‌های ارز آزاد و توافقی باشد.

منبع: سنا