بازار ارز امروز شاهد ادامه‌دار شدن روند صعودی قیمت دلار بود؛ نرخ اسکناس سبز تا لحظه تنظیم این گزارش به ۹۹ هزار تومان رسیده و در آستانه ورود به محدوده‌ای قرار دارد که بسیاری از کارشناسان هفته گذشته از آن به‌عنوان «کف قیمتی نیمه دوم سال» یاد کرده بودند.

به گزاش صدای بورس روند افزایشی نرخ ارز که از ابتدای هفته جاری آغاز شده، امروز نیز ادامه یافت و دلار آزاد به ۹۹ هزار تومان رسید. نوسانی که در بستر فضای پرریسک سیاسی و اقتصادی، به‌ویژه گمانه‌زنی‌ها درباره فعال شدن «مکانیزم ماشه» و محدودیت‌های ناشی از بحران‌های منطقه‌ای، تقویت شده است. اقبال بیشتر مردم به خرید ارز و بی‌اعتمادی نسبت به ثبات اقتصادی، موج تازه‌ای از تقاضای احتیاطی به بازار تزریق کرده است.

نگاهی به تحلیل‌های کارشناسی که حدود یک هفته پیش در گفت‌وگو با صدای بورس منتشر شد، نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از سناریوهای مطرح‌شده اکنون در حال تحقق است. رحمان سعادت، کارشناس مسائل اقتصادی، در آن گفت‌وگو پیش‌بینی کرده بود که از مهرماه به بعد، دلار کمتر از ۱۰۰ هزار تومان بعید است و این سطح حتی در فضای بدون تنش، کف قیمتی بازار خواهد بود. او عامل اصلی این روند را فشار تورمی شش‌ماهه نخست سال، کسری تراز تجاری و احتمال محدودیت در درآمدهای نفتی عنوان کرده و هشدار داده بود در سناریوی تشدید تنش‌ها، نرخ دلار می‌تواند به محدوده ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان حرکت کند.

از سوی دیگر، احمد جانجان، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با صدای بورس دو مسیر متفاوت برای بازار ارز ترسیم کرده بود. سناریوی نخست، نبود تنش و امکان کاهش نرخ دلار به محدوده ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان، مشروط به بهبود انتقال ارز و ثبات سیاسی بود. اما در سناریوی دوم، با تشدید تنش‌ها و افزایش فشارها بر مسیرهای ارزی، جهش دلار به بالای ۱۰۰ هزار تومان و حتی دستیابی به محدوده ۱۳۶ تا ۱۵۰ هزار تومان پیش‌بینی شده بود.

اکنون، با رسیدن نرخ دلار به آستانه ۱۰۰ هزار تومان و تداوم فضای بی‌ثبات سیاسی و اقتصادی، نشانه‌ها بیشتر با سناریوهای افزایشی دو کارشناس همخوانی پیدا کرده است. بازار در وضعیتی قرار گرفته که حتی نبود تنش تازه نیز تضمینی برای بازگشت نرخ به کانال پایین‌تر ندارد، چراکه عوامل بنیادی مانند سیاست‌های ارزی گذشته، شکاف نرخ آزاد و دولتی و فشار تورمی همچنان پابرجاست.

به نظر می‌رسد نیمه دوم سال ۱۴۰۴ برای بازار ارز ایران، همان‌طور که سعادت و جانجان تاکید کرده‌اند، دوره‌ای با فشار رو به بالا و احتمال تثبیت در سطوح بی‌سابقه قیمتی باشد؛ موضوعی که هم فعالان اقتصادی و هم سیاست‌گذاران ارزی ناگزیرند در محاسبات خود لحاظ کنند.