تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۰

دونالد ترامپ با شعار بازگرداندن عظمت آمریکا، دست به تغییرات گسترده و اجرای سیاست‌های مالی، سیاسی و ژئوپلیتیک در عرصه داخلی و بین‌المللی کرده است.

به گزارش صدای بورس، در صحنه بین‌المللی از آسیا تا اروپا و آمریکا، ترامپ همه کشورها را به اعمال تعرفه‌های سنگین تجاری تهدید کرده و بازارهای جهان را به هم ریخته است. به دلیل قدرت اقتصادی آمریکا، بسیاری از کشورها ترجیح می‌دهند تا با ترامپ به توافق برسند. در عرصه داخلی نیز بسیاری از نمایندگان کنگره، سیاستمداران و صاحبان کسب‌وکارها به دنبال جلب رضایت او برای بقا هستند. اما با همه قلدری‌ها و شاخ و شانه کشیدن‌های ترامپ، در قلب صحنه اقتصادی آمریکا مردی با چهره‌ای آرام اما مصمم حضور دارد که در برابر آقای رئیس جمهور ایستاده و ترسی از تهدیدهایش ندارد. او، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو است.

بر اساس تعاریف رایج، مهم‌ترین وظیفه بانک‌های مرکزی در سراسر جهان، حفظ ثبت سیستم مالی و پولی کشور است. در واقع، مسئولیت بنیادی بانک‌های مرکزی، تضمین ثبات پولی و تثبیت بازارهای مالی است. انجام این وظیفه با استفاده از ابزارهای مختلف، به ویژه نرخ‌های بهره امکان‌پذیر است. به دلیل بزرگی اقتصاد آمریکا و جایگاه آن در مبادلات تجاری جهان، همچنین به دلیل نقش مهم دلار در قیمت‌گذاری و معاملات کامودیتی‌ها و استفاده گسترده از آن به عنوان ذخیره ارزی، هرگونه تغییر در نرخ‌های بهره بانک مرکزی آمریکا، به دلیل تاثیر مستقیم بر ارزش دلار، اثرات دومینویی بر اقتصاد و تجارت جهانی بر جا می‌گذارد. این تغییرات که با توجه به عملکرد و داده‌های اقتصادی اعمال می‌شوند، بر اقتصاد آمریکا نیز اثرگذار است. به همین علت، رئیس فدرال رزرو در انجام آن بسیار محتاط است.

نخستین برخورد ترامپ با رئیس فدرال رزرو در اولین روزهای ورود به کاخ سفید بود. ترامپ که تلاش می‌کرد با امضای ده‌ها فرمان اجرایی، قدرت و قاطعیت خود در عرصه‌های داخلی و خارجی را به رخ بکشد، به سد محکم پیرمردی برخورد که نگاه سرد و قاطعانه‌ای داشت. رئیس جمهور آمریکا دستور کاهش نرخ‌های بهره برای رونق اقتصادی را صادر کرد اما جروم پاول با استناد به داده‌های اقتصادی و مالی، این دستور را نادیده گرفت. ترامپ او را تهدید به اخراج کرد، اما با واکنش منفی مدیران فدرال رزرو روبه‌رو شد و عقب‌نشینی کرد. سپس درخواست استعفای او را مطرح کرد و باز هم به در بسته خورد. طبق قانون، رئیس جمهور حق اخراج یا برکناری رئیس بانک مرکزی را ندارد.

جروم هایدن «جی» پاول، حقوقدان و متخصص بانکداری سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۱۸ به عنوان شانزدهمین رئیس فدرال رزرو انتخاب شد. او که از نظر سیاسی یک جمهوریخواه است، تا می ۲۰۲۶ در این سمت باقی خواهد ماند. پاول از ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ عضو هیئت مدیره فدرال رزرو بود.

  • حبیب علیزاده - روزنامه‌نگار

  • شماره ۵۹۹ هفته نامه اطلاعات بورس