در خرید اعتباری سهام، بازار پول به افزایش حضور در بازار سهام می‌اندیشد

 رشد شاخص که با رکوردشکنی مسیر صعودی در پیش گرفته بود تحت تاثیر اتفاقات سیاسی اندکی فروکش کرد. با این حال به کمک حمایت‌های انجام شده از سوی سازمان بورس، شورای تثبیت و غیره توانست به مسیر صعودش باز گردد.در شرایط کنونی برای حمایت هر بیش‌تر از سرمایه‌گذاری در بورس و خارج نشدن سرمایه از این بازار، ابزارهای حمایتی متعددی پیشنهاد شده است.

خرید اقساطی در آینده نزدیک

به تازگی محسن خدا بخش، معاون سازمان بورس و اوراق بهادار، از موافقت بانک مرکزی برای خرید اقساطی سهام در بورس خبر داده است. همچنین فرهاد حنیفی معاون بانک مرکزی نیز با اعلام این موضوع که اعطای تسهیلات بانک‌های مجاز به مشتریان برای خرید سهام نهایی شده و به زودی سهامداران می‌توانند از تسهیلات بانک‌ها برای خرید سهام استفاده کنند، به فراهم شدن این امکان در آینده نزدیک، قطعیت بخشیده است.

 امکان ضررهای هنگفت

بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه فراهم شدن امکان خرید اعتباری سهام و ارائه تسهیلات توسط بانک‌ها به اشخاص به منظور خرید سهام به شکل اقساطی را راهکاری مثبت برای رونق بخشیدن و توسعه بازار دانسته‌اند و آن را مشوقی در جهت جلوگیری از خروج سهامداران از بازار می‌دانند،‌اما عده‌ای دیگر هم این اقدام را یک شمشیر دولبه می‌دانند که از سویی ممکن است مفید باشد و تحت شرایطی نیز احتمال دارد سهامداران را به دامان ضررهای هنگفت بیندازد. برخی نیز معتقدند خرید اعتباری سهام باید به نحوی که در گذشته توسط کارگزاری‌ها انجام می‌شد،‌ ادامه یابد.

باز شدن فضایی گسترده‌ برای جذب نقدینگی

 احمد اشتیاقی، مدیرعامل کارگزاری بانک آینده،‌ در ارتباط با تاثیر فراهم شدن امکان خرید اعتباری سهام بر روند بازار گفت: در بخشنامه‌های قبل بانک مرکزی خرید اعتباری برای سهام ممنوع بود و بانک‌ها مجاز به ارائه تسهیلات برای آن نبودند، در واقع تسهیلاتی که کارگزاران دریافت می‌کردند به عنوان سرمایه در گردش دریافت می‌شدو به عنوان رابطی برای گرفتن تسهیلات و قرار دادن در اختیار مشتریان نبود. البته با توجه به این موضوع به تازگی خبر از موافقت بانک مرکزی با این موضوع به گوش می‌رسد.
اشتیاقی بیان داشت: در صورت اجرایی شدن این تصمیم می‌توان گفت فضای بسیار مناسبی  برای فعالیت کارگزاری‌ها،‌اشخاص حقیقی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هدلینگ‌ها باز خواهد شد. همچنین خرید اعتباری سهام پتانسیل این را دارد که فضای گسترده‌ای را برای بازار سرمایه ایجاد و پشتیبانی مطلوبی را برای بازار سرمایه از لحاظ حجم ورود پول فراهم کند.مدیرعامل کارگزاری بانک آینده با اشاره به اینکه، تاثیر این تصمیم بر بازار سرمایه بسیار مثبت خواهد بود افزود: خرید اعتباری سهام می‌تواند نقدینگی بیشتری را روانه بازار سرمایه کند. البته هنوز جزییاتی از این تصمیم اعلام نشده اما می‌توان گفت این طرح می‌تواند به چند طریق عملی شود.
این فعال بازار سرمایه معتقد است: یکی از راه‌های ممکن این است که اشخاص حقیقی و حقوقی مستقل از کارگزاری‌ها تسهیلات دریافت کنند، یا این اتفاق با واسطه‌گری کارگزاری‌ها انجام خواهد شد.علاوه بر این ممکن است شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ‌هایی که تقاضای زیادی برای این تسهیلات داشتند نیز این تسهیلات را دریافت کنند. اشتیاقی اظهار داشت: به طور کلی تصمیم مذکور می‌تواند فضای مناسبی را در بازار سرمایه ایجاد کند به خصوص در مواقعی که بازار برخلاف ارزندگی که دارد، به دلیل مسائل خاصی با کاهش مواجه می‌شود. همچنین این اقدام  در آن شرایط می‌تواند امکان تزریق پول به بازار را توسط هلدینگ‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری فراهم کند.مدیرعامل کارگزاری بانک آینده با اشاره به اینکه نمونه اتفاقاتی که بازار را دچار آشوب می‌کند در هفته‌های اخیر در پی مسائل سیاسی شاهد بودیم، اظهار داشت: اگر شرکت‌های پشتیبانی بتوانند لاین اعتباری برای چنین مواقع ضروری داشته باشند و به راحتی بتوانند اعتبار بگیرند عملکردشان دو چندان خواهد شد.

  •  گلشن بابادی-خبرنگار
  • شماره 339 هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه 4