به گزارش صدای بورس، حمیدرضا کوشکی، کارشناس بازار سرمایه درباره پیش بینی بازار سرمایه در سه ماهه پایانی سال گفت: بازار سرمایه پس از یک دوره رشد با ریزش های مداومی همراه شده و در حال حاضر در وضعیت نوسانی به سر میبرد.
کوشکی انتخابات آمریکا را بر این روند موثر دانست و ادامه داد: دلیل رشد بازار در سالهای اخیر افزایش نرخ دلار بوده است و از طرف دیگر اخبار سیاسی بسیار مثبتی به کشور مخابره میشود و فعالان بازار برای انجام مذاکرات انتظار میکشند ضمن آنکه دستور مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم توجه به FATF پالسی منفی برای بازوی اصلی رشد بازار یعنی نرخ دلار است.
این کارشناس بازار سرمایه درباره کاهش نرخ دلار پس از انجام مذاکرات گفت: ریزش اصلی دلار هنوز اتفاق نیفتاده است و هرچند با افت قیمت دلار بسیاری از شرکتهای بزرگ بازار، سودآوری خود را از دست نمیدهند اما دیگر برای سرمایهگذاری جذاب نیستند زیرا اکثر سرمایه گذاران در بازار سرمایه انتظار بازدهی بیش از ۵۰ درصد را از بازار دارند و این ریزش قیمت این بازدهی را از سرمایه گذاران سلب میکند.
کوشکی در تحلیل تاثیر روند بازار جهانی بر بازار سرمایه گفت: باید توجه داشته باشیم که قیمتها در بازهای کوتاه مدت تغییرات بسیار زیادی را تجربه میکنند پس اگر میخواهیم تاثیر این بازارها را بر بازار سرمایه ببینیم باید به جای توجه به نرخهای فعلی به نرخهای تحلیلی در این بازارها توجه داشته باشیم.
وی در اینباره افزود: ارزشیابی در بازار بحث بسیار مهمی است و باید بین سود و ارزش رابطهای منطقی برقرار و با مشاهده قیمت بر روی تابلو تصمیم بر معامله گرفته شود به عبارتی صرفا با تحلیل P/E نمیتوانیم تصمیم درستی بگیریم زیرا در بازار رکودی P/E هفت یا هشت منطقی است پس صرف توجه به این عامل نمیتوان تصمیم بر خرید یا فروش گرفت.
این فعال بازار سهام درباره وضعیت تحریمها گفت: برخی معتقدند با برداشته شدن تحریمها و بهبود فضای اقتصادی، شرایط بهتری برای بازار سرمایه ایجاد میشود اما این طور نیست بلکه در سالهای اخیر رشد بازار سرمایه ناشی از وضعیت بد اقتصادی در کشور بوده است.
وی در این باره تصریح کرد: اثرات تحریم را بدون محاسبه جوانب مختلف آن نمیتوان در نظر گرفت. با برداشته شدن محدودیت ها هزینههای مبادلات پول و طرحهای توسعهای کاهش مییابند و نکته مثبت برداشته شدن تحریمها هستند اما از طرف دیگر جهشهای قیمتی وجود نخواهد داشت و با تمرکز بر فاکتورهای درون زای شرکتها متوجه میشویم که در بازار رکودی، بسیاری از شرکتها رشد میکنند زیرا همه متغیرها از جنس متغیرهای درون زا خواهند بود که مدیریت و حاکمیت شرکتها تعیین کننده سودآوری و جذابیت آنها هستند. پس باید توجه داشت که حذف تحریمها چه سودهایی برای بازار سرمایه و شرکتها ایجاد و از طرف دیگر چه "نهارهای مجانی" را حذف میکند.
کوشکی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در وضعیت فعلی، بازار سرمایه نوسانی است و سهامداران با اسم نمادها نباید معامله کنند زیرا یکی از دلایل زیان سرمایهگذاران توجه نکردن به شرایط نمادها و شرکتهاست و بدون تحلیل معامله کردن است.
موضوع روز بودجه دیگر مبحثی بود که کوشکی درباره آن توضیح داد: در بودجه ۱۴۰۰ بدنه دولت با قاطعیت بالایی از ۴ میلیون تولید و ۵/۲ میلیون صادرات صحبت میکند. به عبارتی از برداشته شدن تحریمها مطمئن هستند و جنبه دیگر سیاسی کردن بودجه است در بعد اول اگر تحریم ها برداشته شود و فروش نفتی افزایش یابد درآمدهای بسیار زیادی برای شرکتها حاصل و کسری بودجه دولت تامین خواهد شد اما در بازار سرمایه تاثیر منفی خواهد گذاشت زیرا دولت به بازار ورود نخواهد کرد و نداشتن کسری بودجه و ورود منابع ارزی از جهش ارزی که به نفع بازار است جلوگیری میکند. حال اگر تحریم ها برداشته نشود بودجه سال ۱۴۰۰، ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار میلیارد تومان کسری خواهد داشت و در سال آتی قیمتها افسار گسیخته افزایش مییابند؛ بازار و اقتصاد در حال حاضر در انتظار برای برداشته شدن تحریمهاست و اگر این امید و انتظار شکسته شود بازار قطعا سقف ۲ میلیون و ۵۰۰ واحدی را خواهد شکست.
راحیل فراهانی
نظر شما