سودآوری با روند مثبت در «کسرا»

سرمایه شرکت از ۴ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان به ۵۸۰ میلیارد تومان رسیده و افزایش سرمایه را جزو برنامه کاری مان قرارداده‌ایم

یکی از صنایع که شاید به گوش اغلب ما آشنا بوده، صنعت کاشی و سرامیک است. سرامیک از کلمه Keramos یونانی گرفته شده که به معنی سفالینه یا شی پخته شده است. این در حالی است که آلومینو سیلیکات‌ها که خاک‌های رسی به حساب می‌آیند، از عناصر آلومینیوم، سیلیسیم و اکسیژن ساخته می‌شوند از ماده اولیه سرامیک‌ها به حساب می‌آید. سرامیک‌ها شامل طیف وسیعی از مواد است و کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف همچون صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، کاشی و سرامیک، فولاد و سیمان دارد.از بزرگترین تولیدکنندگان جهانی آلفا آلومینا
( ماده اولیه تولید سرامیک صنعتی است) می‌توان به آمریکا، هند، آلمان و فرانسه اشاره کرد. اما در این میان بزرگترین تولید کننده محصولات سرامیکی صنعتی در ایران و خاورمیانه شرکت سرامیک‌های صنعتی اردکان است که توانسته با دانش بومی جزو شرکت‌های برتر در تولید کننده آلفا آلومینا قرار گیرد. همچنین این شرکت از شرکت‌های پذیرفته شده در بورس است که از سهام‌داران عمده آن می‌توان به بانک اقتصاد نوین، صندوق سرمایه‌گذاری امین آشنا ایرانیان، شرکت گروه مالی سپهر صادرات اشاره داشت. در همین راستا فرصتی پیش آمد تا درباره چشم‌انداز این شرکت و بازار صنعت سرامیک‌های صنعتی با اصغر برهانی مدیر عامل شرکت سرامیک‌های صنعتی اردکان گفت‌وگویی انجام دهیم.

 سرامیک‌های صنعتی اردکان از چه سالی فعالیت خود را آغاز و در چه زمینه‌هایی تولید دارد؟
شرکت از سال 1374 آغاز به فعالیت کرد و هدف‌اش تولید محصولاتی بوده که در ایران تولید نمی‌شد، از طرفی محصولات این شرکت بیشتر در صنایع مهم همچون نفت، گاز، پتروشیمی، سیمان، فولاد و کانی غیر فلزی و... کاربرد دارد و محصولات این شرکت عمدتاً پایه آلومینایی دارد.همچنین تمام تولید محصولات و تجهیزات بر پایه دانش فنی بومی شرکت انجام شده است. از جمله محصولات دیگر کاتالیست ها هستند که بیشتر نیاز نفت و گاز است. به طوری که که با انجام مطالعه اولیه تحقیقاتی که انجام شد توانستیم نیاز کاتالیست‌های واحدهای بازیابی گوگرد (SRU ) شرکت‌های پالایش گاز و نفت را تأمین کنیم.
در عین حال، کاتالیست‌ها پس از تست در مجتمع گاز پارس جنوبی و دریافت کیفیت به صورت صنعتی تولید شدند و در حال حاضر در مجتمع گاز پارس جنوبی، پالایشگاه شهید‌هاشمی‌نژاد مشهد، فولاد مبارکه و... از این کاتالیست‌ها استفاد می‌شود.از طرفی با اعمال تحریم‌ها برای تولید انواع محصولات نیاز آلفا آلومینا با کیفیت بالا داشتیم و تنها چند کشور از جمله آمریکا، آلمان، فرانسه و هند آن را تولید می‌کنند. از این رو با نظر به تحقیقات چندین سال گذشته از بهمن ماه سال قبل بطور علمی جهت تولید آلفا اقدام نموده و پس از 6 ماه به آلفا آلومینا با کیفیت مطلوب در بخش نیمه صنعتی و در حال حاضر به تولید صنعتی دست یافتیم بطوری که توانستیم جزو کشورهای برتر در تولید این ماده شویم و نیاز خود حدود 5 تا 6 هزار تن در سال به این ماده ( آلفا آلومینا ) را بصورت داخلی تأمین کنیم. باید اشاره کنم محل مصرف آلفا آلومینا در بسیاری از صنایع مختلف به عنوان دیرگداز، ضد سایش، مقاوم در مقابل محیط‌های شیمیایی و گازهای خورنده می‌باشد.

 تولید (حجم) آلفا آلومینا در کشورهای مختلف چه میزان است و میزان مصرف داخلی چقدر بر آورد می‌شود؟
مصرف آلفا آلومینا بالاست برای نمونه در فرانسه ( کشوری که قبلاً این ماده را از آنجا می‌خریدیم ) حدود 100 هزار تن در سال است و در کشورهای هند، آلمان و آمریکا هم همین طور است. مصرف داخلی علاوه بر مجموعه ما در صنایع نسوزها، کاشی و سرامیک، بهداشتی آرایشی مصرف دارد و میزان مصرف داخلی برآورد اولیه حدود 50 هزار تن در سال پیش‌بینی می‌گردد.

 آیا تحریم‌ها، در زمینه واردات مواد اولیه شرکت مشکل ایجاد کرده است؟
پیشتر که آلفا آلومینا را از خارج می‌خریدیم بخاطر تأخیرات در حمل و نقل و مسئله ارز باعث می‌شد تا خط تولید مجموعه با تمام ظرفیت کار نکند، اما از مهر ماه امسال ( 1397 ) با تولید داخلی این ماده صددرصد ظرفیت خط تولید کار می‌کند. همچنین در نظر داریم در این حوزه با منابعی مثل صندوق توسعه ملی بتوانیم میزان تولید را افزایش دهیم و از طرفی نیازهای صنایع که به شدت به این ماده نیاز دارند را برآورده کنیم.باید اشاره کنم شرکت سرامیک‌های صنعتی اردکان از آخرین فناوری‌ها و ماشین‌آلات به روز دنیا بهره می‌برد. از این رو علاوه بر محصولات مثل کاتالیست‌ها و آلفا آلومینا در بحث مهندسی معکوس و تولید قطعات و نسوزها که از خارج وارد می‌شد کار کرده‌ایم با همکاری شرکت‌های داخلی که در زمینه قالب‌ها، پرس، سیلندر، پمپ‌ها، نسوز و... فعالیت دارند جهت ساخت و رفع وابستگی اقدام کرده‌ایم.

 در زمینه افزایش سرمایه برنامه‌ای دارید؟
به عنوان کسی که 10 سال مدیر عامل این شرکت هستم بر این باورم که تقسیم سود برای شرکت‌هایی که زنده‌اند و دائماً در حال تولید محصولات جدید و توسعه هستند معنایی ندارد به طوری که سرمایه شرکت از 4 میلیارد و 250 میلیون تومان به 580 میلیارد تومان رسیده است و افزایش سرمایه را جزو برنامه کاری‌مان قرارداده‌ایم، به‌طوری‌که هر سال افزایش سرمایه را داشته‌ایم.

 چشم‌انداز آینده شرکت را چگونه می‌بینید؟
هر چند برنامه‌ریزی‌های بلند مدت و خط مشی و استراتژیک شرکت تدوین شده است اما از سویی با توجه به سیاست‌های دولت شاید برای بلند مدت آن گونه که بخواهیم برنامه‌ها جواب ندهد از این رو باید تئوری بازیها را در نظر بگیریم به این معنا که با توجه به شرایط بتوانیم چگونه آن را مدیریت کنیم و استراتژی‌مان را تغییر دهیم. بطور کلی برنامه شرکت به سمت صنایع مطمئن همچون نقت، گاز و پتروشیمی است.

 گزارش تفضیلی که از طرف ناشران ( بورس ) منتشر می‌شود چه مشکلی دارد؟
به نظر بنده قبلاً در این گزارشات اهداف و بودجه شرکت‌ها مشخص بود اما در حال حاضر به دلیل مشکلات اقتصادی این موارد کمرنگ شده است و با اینکه بورس یک بازار قوی می‌تواند باشد که سرمایه‌ها را جذب کند و از افزایش تورم، کاهش ارزش پول ملی و کاهش درآمد ناخالص جلوگیری کند اما متأسفانه بازار سرمایه ایران این گونه نبوده است. چرا که از قدرت کافی در برابر مراکز دولتی همچون بانک‌ها برخوردار نیست و این ضعف بورس است. از طرفی با سیاست گذاری درست به جای بالا بردن سود سپرده‌ها می‌توان با وارد کردن شرکت‌ها به بورس هزینه دولت را کاهش داد. بازار سرمایه در کنار بانک‌ها و بازار معاملات یکی از مکان‌های سرمایه‌گذاری افراد به شمار می‌رود و چنانچه بتواند به گونه‌ای این افراد را جذب کند افراد رغبتی به سپرده‌گذاری در بانک‌ها نخواهند داشت و این مسأله می‌تواند به بهبود شرایط اقتصادی و تولید کشور و اشتغال پایدار و درآمد از محل کسب و کار بجای درآمد کاذب هم کمک کند.

 هلدینگ سرامیک‌های صنعتی اردکان شامل چه شرکت‌هایی می‌شوند؟
هلدینگ سرامیک‌های صنعتی اردکان شامل شرکت در اردکان، شرکت مهندسی معدنی زرین پودر نوین کسرا معدن در خرانق استان یزد، شرکت گلوله‌های سرامیکی دیبا سرام نوین کسرا در میبد و با تولید آلفا آلومینا در آینده شرکت فرعی سوم نیز راه‌اندازی خواهد شد.

 شرکت در دی ماه با رشد درآمد 59 درصدی نسبت به آذر ماه همراه شد، به نظر شما میانگین فروش شرکت در زمستان بیش از پائیز خواهد بود؟
بله، با نظر به تولید آلفا آلومینا و افزایش ظرفیت تولید مشخصاً افزایش تولید و فروش را در پی خواهد داشت.

 آیا رشد نرخ محصولات در زمستان تداوم دارد؟
با توجه به موارد اشاره شده، بله ادامه دارد.

 گزارش 9 ماهه شرکت بیانگر بهبود شرایط عملیاتی شرکت و رشد درآمد سرمایه‌گذاری‌ها است، پیش‌بینی از گزارش 12 ماهه در خصوص تداوم روند سودآوری چیست؟
نظر به اینکه در شش ماهه اول از لحاظ مواد اولیه به دلیل تحریم‌های موجود شرکت با مشکل جدی رو‌به‌رو بود، در حال حاضر با تولید آلفا آلومینا، در نظر است مشکل بطور کلی و برای همیشه حل شود. همچنین با افزایش تولید و فروش همانگونه که در گزارش 9 ماهه ارائه شد بیانگر ادامه روند سودآوری است.

 برای سال آینده با توجه به شرایط اقتصادی، چشم‌انداز سودآوری را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
نظر به تأمین مواد اولیه و حفظ کیفیت محصول و رفع وابستگی خارجی مواد اولیه برای سال آتی چشم‌انداز سودآوری با روند مثبت ارزیابی می‌شود که شرایط کلان اقتصادی و تصمیم‌گیری پی در پی دولت در مورد مسائل اقتصادی و ریسک‌های مرتبط در این خصوص نیز تأثیر‌گذار خواهد بود.

 با توجه به رکود بازار ساخت و ساز برنامه شرکت برای تداوم فعالیت و بهبود حاشیه سود چیست؟
در حال حاضر باتوجه به افزایش نرخ ارز، افزایش صادرات و تولیدات انواع محصولات، این موضوع با روند رو به افزایش و تقاضا برای انواع محصولات مبدل شده است. ضمن اینکه سیاست‌های اصلی شرکت توسعه بازار به سمت صنایع مطمئن‌تر با حاشیه سود بالاتر از سنوات گذشته مد نظر بود.

 از آنجا که افزایش نرخ ارز، افزایش تعرفع گمرکی، قیمت نهاده‌های تولید و سایر هزینه‌ها در رشد بهای تمام شده موثر است و در گزارش 6 ماهه خود را نشان داده، شرکت برای کنترل آنها در سال جاری و آتی چه برنامه‌ای دارد؟
با توجه به اینکه تأمین مواد اولیه و سایر نهاده‌های خط تولید عمدتاً به صورت ارزی تأمین می‌شده که به شدت تحت تأثیر نوسانات نرخ ارز است، یکی از برنامه‌های شرکت در قالب کاهش هزینه‌ها و بهره وری خط تولید و کسب حداکثری سود از سنوات قبل، استفاده از مواد اولیه و قطعات و لوازم مصرفی داخلی با جایگزینی واردات بوده که یکی از مهمترین آن تولید آلفا آلومینای داخلی است. بر این اساس توانسته‌ایم نوسانات قیمت نهاده‌های تولید را کنترل و کاهش دهیم که به طور یقین در سال جاری و آتی در گزارشات اثر سود آوری خود را نمایان می‌کند.
 
 بدهی ارزی شرکت در خصوص تسهیلات مالی دریافتی از صندوق ذخیره ارزی در خصوص خریدهای خارجی قبلی به کجا رسیدو آیا شرکت مشمول قانون رفع موانع تولید برای تسهیلات در پرداخت بدهی ارزی هست؟
درخواست تسویه حساب به نرخ روز گشایش به بانک عامل اعلام شده که منتظر تأئیدیه بانک جهت تسویه حساب بر اساس قانون رفع موانع تولید مصوب هیات وزیران مورخ مهر ماه سال جاری هستیم.

  به طور میانگین ارز مورد نیاز برای خرید ماده اولیه در چه نرخی تهیه می‌شود؟
با توجه به خرید بخش عمده مواد اولیه این شرکت در سنوات گذشته از خارج از کشور این موضوع همواره یک تهدید جدی برای این شرکت بود، که با تولید آلفا آلومینا توسط شرکت این تهدید به یک فرصت با نظر به افزایش نرخ ارز تبدیل شده است.

  با بهره‌برداری از خط تولید کنسانتره و قرارداد شرکت چادرملو، پیش‌بینی برای رشد سودآوری شرکت در سال آتی چیست؟
با توجه به تمدید قرارداد شرکت چادرملو و ایجاد خط فرآوری پیش‌بینی می‌شود در سال آتی بر اساس تولید و تحویل به شرکت چادرملو در شرکت فرعی، رشد سودآوری خواهیم داشت.

 پروژه اکتیو آلومینا در چه مرحله‌ای است و برای افزایش ظرفیت تولید چه برنامه‌ دارید و برای تکمیل خط تولید و افزایش ظرفیت از چه محلی اقدام به سرمایه‌گذاری خواهید کرد؟
پروژه اکتیو آلومینا در حال حاضر در مرحله تولید صنعتی است که جهت تولید 750 تن تکمیل شده و با توجه به تقاضای بازار نیاز به سرمایه‌گذاری و افزایش ظرفیت دارد.

 سرمایه‌گذاری در شرکت دیبا سرام برای شرکت چه میزان سودآوری داشته است؟
با توجه به تکمیل سبد محصول برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از اهمیت ویژه برخوردار است و همچنین سایر محصولاتی که شرایط تولید در آن مجموعه را دارد برنامه‌ریزی و تولید اقدام خواهد شد.

 

  • فرحناز سپهری- خبرنگار
  • شماره ۲۹۳ هفته نامه اطلاعات بورس - صفحه ۹ و ۱۰
کد خبر 403851

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha