ارتقای جایگاه در تامین و توزیع آهنآلات با رویکرد کسب سودآوری، پیادهسازی حاکمیت شرکتی ، اصلاح ساختار اجرایی، ارتقای بازار معاملات و سهام در بازار فرابورس، برنامهریزی جهت تسریع و متناسب نمودن ساختار مالی متناسب با حجم و اندازه بازار به منظور استفاده مناسب از فرصتهای موجود از طریق افزایش سرمایه از برنامههای آتی شرکت توسعه بازرگانی اهن و فولاد میلاد به شمار میآید. همچنین اکنون فروش و سود عملیاتی خوبی داریم، شرکتهای ما سودده شدند، برای بهبود و کیفیت کارها و تعهدات در همه امور بهترین استانداردها را رعایت میکنیم و در آینده نیز طرح توسعه داریم که برای انجام آنها فعلا عجلهای نداریم و با آرامش آنها را انجام میدهیم. مطالب مذکور بخشی از صحبتهای محمدحسین دیدهور، مدیرعامل شرکت توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد، بهشمار آید. فرصتی فراهم شد تا با این مدیرعامل پیشکسوت حوزه آهن و فولاد، پیرامون بررسی مشکلات صنعت فولاد، چالشها، برنامههای آتی و معرفی نفت میلاد پارس گفتوگویی انجام دهیم.
حدود هفت سال از شروع فعالیت شرکت توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد می گذرد، آیا در این مدت توانسته اید به اهداف از پیش تعیین شده برسید؟
خیر، هنوز به طور کامل به اهداف مورد نظرمان نرسیده ایم، اما برای رسیدن به آن اهداف برنامه هایی را در نظر گرفته ایم. یکی از برنامه های ما ایجاد نظم در معاملات و فروش آهن و فولاد بوده است بهطوریکه افرادی که خریدهای عمده خود را از طریق واسطه های واحدهای صنفی انجام میدهند بتوانند به صورت مستقیم از این شرکت خرید کنند، که هنوز به این هدف دست نیافته ایم. البته باید بگویم یکی از مشکلات بوجود آمده در این راه که خارج از کنترل ما بود بحث مالیات بر ارزش افزوده است که بزرگترین چالش در صنف فولاد محسوب می شود. شاید یکی از دلایل عدم موفقیت شرکت نبود دانش این موضوع بود که در کشورمان مطالعه کمی بر روی آن انجام شده است. هدف شرکت این بود تا بهصورت عمده و تجمیع شده از شرکت های بزرگ مانند ذوب آهن و فولاد سهمیه بگیریم و آن را بهصورت منظم و کنترل شده به خریداران واحدهای صنفی واگذار کنیم. توان بالایی در این امر در شرکت آهن و فولاد میلاد وجود داشت ولی اکنون تمام تلاش مدیران شرکت بر این است تا با افزایش سرمایه بتوانیم به حل مشکلات جاری و حرکت دوباره در راه اهداف از پیش تعیین شده ادامه دهیم. اکنون کارخانه ها با سرمایه جزیی نمی توانند امور اقتصادی شان را بچرخانند بنابراین باید با افزایش و تجمیع سرمایه توسط تک تک سهامداران و با تغییر اساسنامه بتوانیم این افزایش سرمایه را عملی کنیم. اگر این شرکت بتواند به این هدف خود دست یابد، تمام مسائل قانونی اعم از پرداخت مالیات و مالیات بر ارزش افزوده رعایت خواهد شد که کمک به دولت بوده و هم کمک به تولید و صنف فولاد است، صنفی که ما خود را متعلق به آن می دانیم و به مدت 17 سال در آن فعالیت کردیم و هدف ما ارتقای فرهنگی و تعالی صنف در همه امور تخصصی بوده است.به طور کلی باید بگویم هنوز به عدد فروش و سرمایه از قبل تعیین شده نرسیدیم ولی تلاش می کنیم که به این اهداف دست یابیم.
برنامه دقیق برای افزایش سرمایه چیست؟ مبلغ و محل تامین این سرمایه چگونه است؟
این موضوع نیاز به مصوبه مجمع سهامداران دارد و در این راستا پیشنهادهای مختلفی شده است، ولی می خواهیم از سرمایه های خرد شروع کنیم . البته سهام شرکت فولاد میلاد مورد توجه بازار قرار گرفته ،بهطوریکه از سال 95 تاکنون از قیمت 68 تومان تا قیمت 350 تومان رشد داشته است و این پتانسیل خوبی برای جذب سرمایههای خرد و افزایش سرمایه خواهد بود. همچنین شرکت نفت میلاد که یکی از شرکت های زیر مجموعه آهن و فولاد میلاد است از سال 96 به سوددهی رسیده و استقبالی خوبی از محصولات این شرکت شده است. بهطوریکه توانسته ایم محصولات آن را به کشورهایی مانند امارات، هند و چین صادر کنیم که باید بگویم برخی از این کشورها درخواست های بالایی دارند که نمی توانیم به دلیل تحریمهای ظالمانه پاسخگو باشیم.
برای نفت میلاد چه برنامههای توسعه ای مد نظر قرار داده اید ؟
برنامه توسعه ای برای نفت میلاد افزایش حجم فعالیت و اندازه شرکت است بهطوریکه در سال 96 این شرکت توانست سرمایه اصلی خود را به طور کامل برگرداند و در حال حاضر به سوددهی رسیده است. شرکت ارزش آفرینان میلاد یکی دیگر از زیر مجموعه های شرکت است که امور کنترل سهام را برعهده دارد و این شرکت نیز به سوددهی رسیده است. به طور کلی همه شرکت آهن و بازرگانی میلاد و زیرمجموعههای آن به سوددهی رسیده اند اما باید در نظر بگیریم در شرایط بعد از تحریم قطعا نوساناتی در بازار وجود خواهد داشت چرا که نوسانات قیمت ها و دلار در همه شرکت ها تاثیرگذار خواهد بود. باید بگویم یکی از شرکت های بازرگانی کاملا شفاف هستیم و تنها شرکت سهامی عام که یک ریال وام بانکی ندارد. در حال حاضر پیشنهادات زیادی برای سرمایه گذاری داریم، از جمله پیشنهاد سرمایه گذاری در کنسانتره سنگ آهن را داریم که جزو تخصص ماست و می توانیم براساس توانمندی خودمان و بدون اتکا به وامهای بانکی این سرمایه گذاری را انجام دهیم ولی هر زمان صلاح بدانیم تصمیم به این کار خواهیم گرفت. در حال حاضر خریدهای خوبی از کارخانجات داخلی داریم و تلاش ما متمرکز بر انجام تعهداتمان است.
با توجه به اینکه رقابت در حوزه فعالیت شرکت نفت پارس میلاد و فروش انواع محصولات آن کمی فشرده است، برای تمایز بر رقبا و فروش محصولات چه برنامهای دارید؟
محصولات شرکت نفت میلاد پارس در نوع خود منحصر به فرد بوده و در حال حاضر میتوان رقبای اصلی خود را شرکتهای بزرگ نفتی جهانی از جمله:shell آمریکا و اورخیم روسیه بدانیم. لیکن با توجه به گسترش تقاضا و تغییر و به روزرسانی استانداردهای جهانی به ویژه در حوزه محیط زیست میتوان برای آن شرکت رقبای جدیدی در آینده تصور نمود. لذا در این راستا شرکت با گسترش تنوع در محصولات با توجه به درخواستهای مشتریان به ویژه مشتریان خارجی و منطبق نمودن محصولات خود با نیازهای ایشان و همچنین افزایش ظرفیت تولید و فعال نمودن بخش تحقیقات و توسعه خود محصولات جدید در دستور کار خود قرار داده است.
تاثیر نرخ دلار و تحریم ها بر روی شرکت چگونه بوده است؟
در بخش فولاد صادرات نداریم و همه فروش شرکت داخلی است به همین دلیل تاثیری بر شرکت آهن فولاد میلاد نخواهد داشت. اما در بخش نفت این تحریم ها تاثیر گذار بوده اند و به علت تعدد بخشنامه های صادره و موضوع انتقال ارز با مشکل مواجه هستیم. واقعیت این است دولت باید مسیر را آماده تر کند چرا که بر اساس آمار رئیس بانک مرکزی از حدود 28 میلیارد دلار صادرات تنها 8 میلیارد دلار آن وارد شده است. براین اساس می توانم بگویم یکی از دلایل عمده آن سردرگمی ایجاد شده برای شرکتهاست که هنوز نمی توانند تصمیمی درستی در این زمینه بگیرند. به نظر میآید با همکاری دولت موضوع بخشنامه های مختلف در بحث صادرات و ارز مشکلات اساسی حل شود.
چرا در بورس کالا فعالیت پررنگی نداشتید؟
فعالیت خود را در بورس کالا شروع کردیم و با برنامه افزایش سرمایه ای که داریم قطعا بعد از این خریدهای بیشتری از بورس کالا خواهیم داشت.
به عنوان عرضه کننده بورس کالا نمیخواهید وارد شوید؟
مشکلی نداریم می توانیم واردات کنیم و از این طریق در بورس کالا عرضه کنیم. ما و فعالان صنف ما بهتر و بیشتر از هر کسی میدانیم که کدام کارخانجات فولادی با کمبود یا افزایش در تولید مواجه هستند و کاملا میدانیم که در بازار چه خبر است. البته در بحث صادرات به عراق، افغانستان و ترکیه تشکیلاتی مانند اتاق بازرگانی این وظیفه را دارد تا مشکلات و مسائل را حل کرده و در جهت هماهنگی های لازم اقدام جدی انجام دهند. باید بدانیم صنعت فولاد، صنعت بزرگی است که می تواند ارز آوری بالایی داشته باشد. همانطورکه رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد و به عنوان یکی از مدیران ارشد صنعت فولاد در همایشی عنوان کرده است؛ افزایش تولید امروز به عنوان یک نگرانی برای صنعت فولاد محسوب می شود، چرا که در بهترین و بالاترین شرایط ساخت وساز در کشور 22 میلیون تن مصرف داشته ایم و حتی بخاطر کمبود مجبور به واردات از چین و کره و ترکیه بوده ایم. اما اکنون با توجه به مقدار تولید بالا در کشور تبدیل به یک کشور صادر کننده شده ایم و برای اینکه کارخانجات در فروش با مشکل مواجه نشوند نیاز است تا هماهنگیها و کارهایی از سوی دولت به عنوان سیاستگذار انجام شود. به طور مثال با ایجاد تشویق های صادراتی امکاناتی را مهیا کند که صادرکنندگان دیگر دغدغه صادرات نداشته باشند و بتوانیم برای صادرات بازاریابی داشته باشیم. باید گفت تحریم های فعلی بسیار ظالمانه است و بخش سیاسی هم درگیر این موضوع است، بهطوریکه امروز با کشورهای همسایه در نقل و انتقال ارز مشکل داریم که این مسائل باید با کمک اتاق بازرگانی و اتحادیهها حل شود. در شرایط کنونی ازدیاد کارخانجات نورد فولاد زیر 5 میلیون تن ظرفیت بزرگترین معضل در بخش فولاد است و در تامین مواد اولیه مشکل داشته و فعالیت آنها مقرون به صرفه نیست. هر استانی به اندازه مصرف خود تولید دارد و حتی بیش از مصرف خود نیز تولید میکنند در حالی که از نظر علمی و اقتصادی کارخانه با ظرفیت تولید زیر 5 میلیون تن صرفه اقتصادی ندارد.
این کارخانجات چگونه مجوز گرفتند؟
به هر طریقی مجوز گرفتند و مطالعه ای کارشناسی برای احداث آنها انجام نشده است. در حالیکه اگر همین بخش های تولیدی کوچک با همدیگر تجمیع سرمایه داشته و تشکیلات عظیم و با صرفه اقتصادی داشته باشند در حال حاضر شاهد شروع چنین اتفاقی هستیم.
درخصوص دستورالعمل معاون اول رئیس جمهوری مبنی بر محدودیت صادرات فولاد چه نظری دارید ؟
اکنون همین دستورالعمل خود یکی از مشکلات است، چرا که بدست آوردن مشتریان کار ساده ای نبوده است در حالیکه با این دستورالعمل به راحتی مشتریان خود را از دست خواهیم داد و آنها اقدام به خرید از کشورهای دیگر می کنند. قطعا برای صادر کردن این دستورالعمل مطالعه شده و این دستورالعمل کارشناسی شده است! اما علت چیست که اکنون در بخش فولاد مازاد تولید داریم؟!
ارزیابی شما در خصوص قیمت گذاری بورس کالا چیست؟
قیمتهای بورس کالا متاثر نرخ ارز و قیمتهای جهانی است، البته مسائل دیگری نیز وجود دارد بنابراین قیمت هایی که ارائه می شود متاثر از بورس های بین المللی است. قیمت مقاطع فولادی از عدد بالایی کاهش پیدا کرد، صادرات را هم محدود کردند، از طرفی هم مازاد تولید داریم و کارخانجات مجبور به دپوی کالا شده اند. کارخانجات فولادی کشور توانمندی های بالایی دارند که ما حتی بیلت هم می توانیم به کشورهای دیگر صادر کنیم، اما قیمت های محاسبه شده در بورس کالا احتمالا مورد رضایت کارخانجات تولیدی نیست و این موضوع می تواند مشکلات آنها را اضافه کند.
موضوع دامنه نوسان در بورس کالا همیشه یک چالش بوده است، درباره وجود یا عدم وجود این دامنه نوسان چه نظری دارید؟
دامنه نوسان قیمت ،گذاشته بودند ولی تجربه ثابت کرد هیچ چیز جز مکانیزم عرضه و تقاضا نمی تواند کارایی لازم را داشته باشد، چرا که مکانیزم عرضه و تقاضا می تواند سبب قیمت تمام شده ارزان در تولید محصول، ایجاد رقابت در بازار و سودآوری برای شرکت ها شود. قیمت دستوری نمی تواند دوام بیاورد و این تجربه ثابت شده است اما سال ها این روش غلط را انجام می دهیم و به نتیجه مطلوبی نرسیدیم.
برنامه ای برای ارتقای نماد شرکت آهن و فولاد میلاد از بازار پایه به دیگر تابلوها ندارید؟
برای سال آینده این موضوع را در برنامه در نظر گرفته ایم، البته هنوز درخواست نداده ایم ولی از سال قبل برنامه ریزی های آن را انجام دادیم. علیرغم اینکه نماد شرکت در تابلوی ب بازار پایه معامله می شود اما نقدشوندگی بالایی دارد و بطور متوسط روزانه 4 میلیون سهم شرکت مورد معامله قرار می گیرد. ضمن اینکه این شرکت به سوددهی عملیاتی نیز رسیده است.برای به سوددهی رسیدن شرکت از مشاوران و افراد کارشناس مختلف استفاده کردیم و سیستمها را اصلاح کردیم و بهترین استانداردها را اعمال می کنیم. اعتقاد دارم استفاده از افراد کارشناس و مدیران توانمند در تشکیلات هزینه نبوده بلکه یک سرمایه گذاری است که در بهره وری بالای شرکت تاثیرگذار است و امروزه پیشرفت شرکت را مدیون مشاوران و مدیران خود هستیم.
چشم انداز فروش و درآمد عملیاتی شرکت را تا پایان سال چگونه ارزیابی می کنید؟
اکنون فروش و سود عملیاتی خوبی داریم، شرکت های ما سود ده شدند، برای بهبود و کیفیت کارها و تعهدات در همه امور بهترین استانداردها را رعایت می کنیم و در آینده نیز طرح توسعه داریم که برای انجام آنها فعلا عجله ای نداریم و با آرامش آنها را انجام می دهیم.
در اواخر سال میلادی گذشته قراردادی با شرکت پایه گستر سهند با موضوع صادرات کالا به مدت 45 روزه منعقد شد و از این بابت گفته شده مبلغی هنوز وصول نشده است؟ آخرین وضعیت وصول مطالبات از این شرکت در چه مرحلهای است؟
از طریق وکیل حقوقی شرکت اقدامات لازم حقوقی به منظور وصول مطالبات به عمل آمده است و طی چند مرحله حضور در دادگاه، پیگیری تا حصول نتیجه مطلوب مورد انتظار شرکت ادامه دارد.
حاکمیت شرکتی و نظام روابط سهامداری در آهن و فولاد میلاد در چه سطحی قرار دارد؟
سهامداران شرکت صاحبان شرکت هستند و در مجامع آنها میزبان هستند نه ما، و ما باید عملکرد خود را توضیح دهیم، ماهانه نیز جلساتی با سهامداران برگزار می کنیم که مورد استقبال سهامداران نیز قرار گرفت. به طور مرتب با سهامداران در تماس هستیم، چرا که منافع مشترک بین این افراد و شرکت وجود دارد که باید از آنها استفاده کرد. همه اطلاعات مالی و عملیاتی شرکت بر روی کدال منتشر می شود و شفافیت در شرکت آهن و بازرگانی میلاد حرف اول را می زند.
- شماره ۲۸۷ هفته نامه بورس - صفحه ۱۴
نظر شما