به گزارش بورس آنلاین به نقل از اتاق ایران، غلامحسین شافعی در نشست هیات نمایندگان اتاق ایران، گفت: بنگاههای اقتصادی کشور زانوی غم در بغل گرفتهاند که با مصائب و مشکلات پایان سال چه خواهند کرد. امیدواریم در این وضعیت وانفسا، برای حل مشکلات پایان سال بنگاهها، مخصوصاً در بخش تولید تدابیری اندیشیده شود.
وی افزود: به تازگی در شورای پول و اعتبار کمیته تشکیل شد که به این مسائل رسیدگی کند. انتظار داریم در این ارتباط برای تصمیمگیریها، نظرات بخشخصوصی نیز اخذ شود.
این مقام مسئول ادامه داد: موضوع دیگری که وجود دارد این است که هرسال درصدی به سهم دریافت مالیات از استانهای کشور افزوده میشود بدون اینکه بررسی شود چه تحولاتی در اقتصاد هر استان رخ داده است و مجموع درآمد آن افزایش یا کاهش یافته است.
شافعی گفت: پیشنهاد بخش خصوصی این بود که برای کم کردن ریسک بخش خصوصی در استفاده از منابع ارزی صندوق توسعه ملی، مقرر شود که در صورت تغییر نرخ ارز، درصد مشخصی از این تغییر بر دوش بخش خصوصی باشد و افزایشهای بیشتر از این درصد را دیگران متقبل کنند.
وی افزود: بخش خصوصی علاوه بر موضوع چک برگشتی، در موضوع ذینفع واحد در بنگاههای اقتصادی و بانکها با مشکلاتی روبروست. برخی فعالان اقتصادی به دلیل اعتمادی که نسبت به آنها وجود دارد و برای استفاده از خلاقیت آنها، بهصورت افتخاری عضو هیات مدیره برخی شرکتها میشوند اما وقتی آن بنگاه با مشکلی مواجه میشود، دیگر بنگاههای شخصی این افراد نیز بسته میشود.
جهش اخیر ارز کاملاً قابل پیشبینی بود
وی با بیان اینکه با افزایش ناگهانی نرخ ارز مواجه میشویم اما از گذشته نیز پند نمیگیریم، تصریح کرد: جهش اخیر نرخ ارز کاملاً قابل پیشبینی بود و از سوی اساتید و فعالان اقتصادی نیز بارها نسبت به وقوع آن اخطار داده شود بود اما گویا ما عادت کردهایم علاج واقعه قبل از وقوع نکنیم و منتظر بمانیم تا کارد به استخوان برسد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: بارها گفتیم اجازه بدهید تفاضل تورم داخلی و خارجی در نرخ ارز اعمال شود تا زمینهای برای جهش نرخ ارز مهیا نشود اما این کار انجام نشد و حالا عدم دخالت تورم در قیمت ارز، از جمله عواملی است که منجر به جهش ارزی شده و نباید بهاشتباه کل این افزایش قیمت را حبابی قلمداد کنیم.
وی افزود: بر اساس یکی از این سیاستها بانکها گواهی سپرده ارزی میفروشند اما با توجه به تجربه تلخی که در این حوزه وجود دارد، این احتمال هست که استقبال چندانی از آن نشود.
حبس 25 میلیارد دلار در خانه ها
شافعی گفت: در تجربه قبلی کسانی که سپرده ارزی افتتاح کردند در زمان تسویه سپرده خود را نه به نرخ بازار بلکه به نرخ ارز دولتی از بانکها گرفتند و متضرر شدند در نتیجه در طرح فعلی نیز تعداد زیادی از افراد به بانکها اعتماد نمیکنند.
وی افزود: حدود 3.5 سال پیش اتاق ایران رسماً و کتباً به بانک مرکزی پیشنهاد داده بود که در ایران بین 20 تا 25 میلیارد دلار ارز خانگی وجود دارد که اگر بانک مرکزی بتواند برای جلب اعتماد مردم اقدام کند، این ذخایر ارزی میتواند دوباره به چرخه اقتصاد کشور بازگردد اما این کار انجام نشد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: فروش گواهی سپرده یکساله با سود 20 درصد که تا دو هفته انجام میشود، در کوتاهمدت شاید بتواند برای کنترل بازار ارز اثرگذار باشد اما صراحتاً به بانک مرکزی اعلام میکنیم که این تصمیم شما بوده و برای اجرای آن نظری از بخش خصوصی دریافت نشده است.
شافعی افزود: این 5 درصد سود اضافهای که بر اساس سیاست بانک مرکزی به گواهیهای سپرده تعلق میگیرد نباید بر دوش فعالان اقتصادی قرار بگیرد و کشیدن جور این 5 درصد با بانک مرکزی است.
نظر شما