توسعه علم مالی با تمرکز بر ارتباط دانشگاه و صنعت

هفته‌نامه بورس: فعالیت‌های غیر رسمی انجمن مالی ایران ، از سال ۱۳۸۹ و با نشست‌های علمی اساتید برتر دانشگاه‌های کشور به شکل میزگرد‌های تخصصی آغاز شد که با توجه به سابقه جهانی انجمن‌های علمی- تخصصی مالی، احساس نیاز به وجود انجمنی تخصصی در کشور بوجود آمد که با پیگیری این اساتید، مجمع موسس انجمن در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۹۳تشکیل و انجمن مالی ایران، به عنوان تخصصی‌‌ترین انجمن علمی فعال در حوزه مالی کشور، به شکل رسمی پا به مرحله ظهور نهاد.

از جمله مؤسسین این انجمن می‌توان به اساتید بنام مالی کشور رضا راعی، شاپور محمدی، محمد اسماعیل فدایی نژاد، حسن قالیباف اصل، طهماسب مظاهری و سعیدی اشاره کرد. هم‌اکنون این انجمن با هدف توسعه علم مالی کشور با مرکزیت شهر تهران در حال فعالیت است. ریاست این انجمن برعهده رضا راعی استاد تمام دانشگاه تهران و دبیری آن بر عهده علی نمکی (مدیرکل ذخایر و سرمایه‌گذاری سازمان تأمین اجتماعی)است.
هفته‌نامه ‌بورس در خصوص نحوه شکل‌گیری، اهداف و برنامه‌های آینده این انجمن، نحوه عضوگیری در کمیته‌ها و مباحث مطرح شده در 9 کمیته زیرمجموعه با علی نمکی، دبیر انجمن‌مالی ایران و عضو هیات‌مدیره تامین‌سرمایه امین گفت وگویی داشته که شرح آن را در ادامه می‌خوانید؛

هدف از تشکیل انجمن مالی ایران چه بود؟

بهتراست پاسخ را اینگونه آغاز کنیم که اساسا انجمن‌های علمی چرا تشکیل می‌شوند و هدف آنها چیست؟ انجمن‌های علمی، محلی برای توسعه علم و ایجاد هم‌افزایی و ارتباط بین دانشگاه‌ و صنعت هستند. در حقیقت انجمن به دنبال توسعه علم و حرف (مشاغل) مرتبط با آن علم با رویکرد هم‌افزایی و ایجاد انسجام بین بخش‌های مختلف آن علم هستند. انجمن مالی ایران هم از این امر مستثنی نبوده است. ایده اولیه این انجمن به سال 138۹برمی‌گردد. اواخر آن سال با هدایت استادم دکتر راعی، مظاهری و تعدادی از اساتید همچون مهندس مظفر پایه‌های اولیه انجمن برقرار شد. در ادامه راه اساتید بزرگواری همچون دکتر قالیباف اصل، دکتر رستمی و دکتر شاپورمحمدی به جمع این بزرگواران اضافه شدند. ولی ثبت انجمن زمان برد و در اسفندماه سال 1393 مجمع موسس انجمن برگزار و عملا فعالیت جدی انجمن از نیمه دوم سال 1394 آغاز شد. دلیل طولانی‌شدن تاسیس این انجمن، گرفتن مجوز نهایی از وزارت علوم بود که درحال‌حاضر تمامی مجوزهای علمی از وزارت علوم، اخذ و با ثبت انجمن در اداره کل ثبت شرکت‌ها، فرآیند تاسیس نهایی شده است. بنابراین انجمن مالی ایران یک سال‌ونیم است که بصورت جدی فعالیت می‌کند. در این مدت، بیشترین تمرکز انجمن بر روی انسجام‌بخشی به فعالیت‌های بنیادی بوده است.

 در خصوص فعالیت‌ها و برنامه‌های فعلی و آینده این انجمن توضیح دهید؟

اساسا این انجمن با محوریت دانشگاه‌های مهم کشور از جمله دانشگاه ‌تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، الزهرا ، تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفته است که البته بیشتر بار اجرایی آن بر دوش دانشجویان فعال رشته مالی کشور است. تا به حال در یک سال‌ونیم گذشته اقدامات زیربنایی و هماهنگی برای حوزه‌های مختلف زیرمجموعه انجمن از جمله تامین فضای فیزیکی ، تدوین برنامه راهبردی انجمن، ساختاردهی و راه‌اندازی کمیته‌های علمی، راه اندازی سایت انجمن و حضور در شبکه‌های اجتماعی و اقداماتی از این دست صورت گرفته است. در انجمن مالی ایران، تعدادی کمیته تشکیل شده است که هر کمیته مسئول انجام اقدامات در حوزه تخصصی خودش است. این کمیته‌ها در اصل بازوهای اجرایی این انجمن هستند که رسالت اصلی آنها توسعه علم، پیگیری موضوعات مختلف از جمله برگزاری دوره‌ها، همایش‌ها و تحقیقات علمی و ایجاد رابطه گفتمانی بین بخش‌های مختلف علم و حرفه مالی است. در حقیقت با توجه به توسعه علم مالی در سال‌های گذشته و تفکیک آن به حوزه‌های تخصصی‌تر، سعی کردیم که این انجمن هم در همین حوزه‌ها فعالیت داشته باشد. در هیات‌مدیره انجمن، 9 کمیته کاری را تدوین کردیم که عبارتند از؛1- بانکداری، 2- بیمه، 3- بازارسرمایه، 4- تحلیل محیط کسب‌وکار، 5- حقوق مالی و اخلاق حرفه‌ای، 6- مدیریت ریسک و مهندسی مالی، 7- مالی و فناوری اطلاعات8- مالی رفتاری 9- مالی و ادیان

به رشته مالی در کشور در سال‌های اخیر به شکل جدی‌تری پرداخته شده است. همزمان با این اتفاق، وجود یک انجمن حرفه‌ای نیز نیاز بود که انجمن مالی ایران با حضور اساتید مطرح دانشگاه‌های کشور تاسیس شد.

در این انجمن سعی شده در راستای هم افزایی بین صنعت و دانشگاه‌، پل ارتباطی میان آنها شویم و محلی برای حضور اساتید و دانشجویان در رشته مالی و رشته‌های مرتبط باشیم. اولین مجمع در سال 1393 برگزار شد که اعضای هیات مدیره 7 نفره آن عبارتند از رضا راعی، اسماعیل فدایی نژاد، سعدی، قالیباف اصل، شاپور محمدی، بت شکن، طهماسب مظاهری و بنده هم دبیر این انجمن هستم.

وظیفه دبیر انجمن رسیدگی به امور جاری انجمن و گزارش به هیات‌مدیره برای پیگیری پیشرفت امور، جهت تصمیم‌گیری است. سعی داشتیم که افرادی هیات‌مدیره را تشکیل دهند که در این انجمن و حوزه‌های مختلف علم‌ مالی کشور تاثیرگذار هستند. شاید در کشور کمتر جمعی با این درجه تخصص در رشته مالی وجود داشته باشد بطوری‌که هر کدام از اعضای هیات‌مدیره انجمن از تجربه بسیار بالایی در حوزه مالی کشور برخوردار هستند. بعد از مدتی شروع فعالیت انجمن، کمیته‌ها سامان‌دهی و تقریبا 6 کمیته فعال شدند، بنا بود تا حدود 2 سال بعد از تاسیس به وضعیت انجمن سر و سامان داده شده و کمیته‌های این انجمن شکل گیرند. بنابراین تاکنون بیشترین زمان را صرف اقدامات بنیادی کرده‌ایم. یکی از مهم‌ترین موضوعات، نیاز به فضای مناسب برای فعالیت انجمن بود. در همین راستا با کمک، ریاست محترم دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، حسنقلی پور، فضایی جهت فعالیت‌های این انجمن در دانشکده مدیریت در اختیار قرار گرفت.

در یک سال‌ونیم گذشته فعالیت‌های انجمن در راستای انسجام‌بخشی بین کمیته‌ها و ثبات هر چه بیشتر انجمن بوده و اکنون توسعه فعالیت‌ها در دستور کار  است. برای رسیدن به اهداف انجمن، نیاز به ابزار داریم، این ابزار کمیته‌ها هستند و همه فعالیت‌ها باید در قالب کمیته‌ها انجام شود.درحال‌حاضر کمیته‌های بیمه، حقوق‌ مالی، مهندسی مالی، مالی و فناوری اطلاعات، بازار سرمایه و تحلیل محیط کسب‌وکار فعال شده‌اند. از سوی دیگر توسعه علم مالی با انجام پژوهش و انتشار نتایج آنها در مجلات پیگیری می‌شود. امسال امتیاز مجله‌ای را به زبان انگلیسی اخذ کردیم که دکتر قالیباف‌اصل، سردبیر این مجله هستند. فعالیت اصلی انجمن در سال جاری، تقویت هر چه بیشتر کمیته‌های مالی رفتاری و بانکداری است. بطور کلی فعالیت‌های کمیته‌ها در قالب همایش، میزگرد و هم‌اندیشی و برگزاری دوره‌های مختلف خواهد بود. در سال گذشته بیش از 20 دوره مختلف در قالب شش کمیته فعال برگزار شده و هدف این است که با فعال‌شدن دو کمیته دیگر، بطور جدی‌تر به توسعه علم مالی پرداخته شود.  علت تمرکز ما بر فعال‌کردن کمیته بانکداری این است که وضعیت و مسائل مرتبط با حوزه بانکداری یکی از موضوعات بسیار مهم و جدی آینده اقتصادی کشور است. در این راستا امسال اولین همایش انجمن با محوریت حوزه بانکداری برگزار خواهد شد.

صنعت بانکداری کشور در شرایط فعلی نیاز به بررسی و توجه جدی‌تر دارد که انجمن مالی ایران هم به عنوان نهادی دانش محور با رویکرد افزایش ارتباط بین دانشگاه و صنعت سعی در توسعه، بسط و بررسی موضوعات مرتبط با صنعت بانکداری خواهد داشت.  در کنار این موضوع فعالیت‌های 6 کمیته دیگر را نیز توسعه خواهیم داد. در ضمن در خصوص همه این موارد در سایت انجمن(ifsa.org.ir) اطلاع‌رسانی شده و سایر موارد متعاقبا اعلام خواهد شد.

 عضوگیری در کمیته‌ها به چه نحوی است؟

ما 4 نوع عضو داریم، 1) پیوسته، 2) وابسته که خود بر دو نوع حقیقی و حقوقی ‌است، 3) دانشجویی و 4) افتخاری.

به طور کلی تعدادی از افراد عضو پیوسته هستند که حداقل باید دانشجوی دکتری در رشته‌های مرتبط باشند. این افراد حق رای در مجمع عمومی را دارند. عضویت دیگر، عضویت وابسته است که این نوع عضویت یا به شکل حقیقی است یا حقوقی. عضوهای وابسته، دانشجوی دکتری نیستند، اما باید فارغ‌التحصیل رشته مالی یا رشته‌های مرتبط بوده و می‌توانند از مزایای این انجمن استفاده کنند. تعدادی از افراد هم عضو وابسته حقوقی هستند که این نوع عضویت مرتبط با شرکت‌ها و موسسات هستند و شامل همه شرکت‌های علاقه‌مند به توسعه علم و حرفه مالی است. شرکت‌های عضو انجمن می‌توانند از تخفیف‌های مرتبط با دوره ها و مجلات انجمن استفاده کنند. همچنین اولین شماره مجله برای این شرکت‌ها رایگان توزیع خواهد شد. سایر مجلات هم با تخفیف 50 درصدی در اختیار ایشان قرار خواهد گرفت. این موارد تعدادی از مزایایی است که همه شرکت‌های عضو می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. نوع دیگری از عضویت نیز به نام عضویت دانشجویی وجود دارد، این افراد دانشجویان رشته مالی یا رشته‌های مرتبط هستند، بجز دانشجویان دکتری. تمام دانشجویان رشته مالی و رشته‌های مرتبطی همچون اقتصاد و حسابداری می‌توانند عضو این انجمن شوند. کما این‌که هیات‌موسس انجمن هم از اعضای رشته‌های مرتبط هستند ولی تمرکز اصلی این انجمن در رشته مالی است.

تعدادی هم عضو افتخاری وجود دارد که تاکنون فردی به عنوان عضو افتخاری نداشته ایم. قرار بر این است که این افراد از بین مشاهیر رشته مالی انتخاب شوند و افرادی خواهند بود که در حوزه این علم زحمت بسیار کشیده و انجمن قصد دارد که با عضو کردن افتخاری آنها از زحماتشان تقدیر کند. در هر صورت تلاش انجمن این است که بتواند در دانشگاه‌های مختلف کشور ارتباط ایجاد کند، درآنها نمایندگی داشته و بر توسعه بلندمدت علم مالی تمرکز کنند.

 در جلساتی که در این انجمن برگزار می‌شود، چه مباحثی مهم تر است که مطرح شود؟

انجمن دو رویکرد کلی در جلسات خود دارد؛ یا

1) سعی شده که محور گفت وگوها و هم‌اندیشی‌ها، مباحث و مسائل روز کشور باشد. چون هدف انجمن این است که رشته مالی از بحث بازار مالی گسسته نباشد و یا

2) بحث‌ها و موضوعات علم مالی باشد که در قالب کارهای پژوهشی تولید و منتشر می‌شود.

 پیش‌بینی شما  در خصوص آینده علم مالی کشور چیست؟

البته مصاحبه امروز قرار بود که در رابطه با انجمن‌مالی ایران باشد و خیلی به حاشیه نرویم و فقط به طور کلی  عرض می‌کنم که با وجود بحث‌های متعددی که در حوزه علم مالی کشور وجود دارد، دیدگاه من به آینده این رشته در کشور مثبت است. اگر با نگاه مثبت‌اندیشانه و با تلاش و جدیت بزرگوارانی همچون دکتر راعی، دکتر محمدی، دکتر قالیباف اصل و سایر اساتیدی که بر گردن من و بسیاری از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان مالی حق دارند، نبود این رشته به این نقطه امروز نمی‌رسید و امیدوارم که با کمک انجمن مالی ایران و سایر انجمن‌ها و نیز دانشگاه‌های کشور و حمایت حوزه‌های فعال در بازارهای مالی از جمله بورس-ها، بانک‌ها و صنعت بیمه این رشته و حرفه با توسعه روزافزون همراه باشد.

کد خبر 389236

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =