باران آشتیانی _ احتراما، پیرو بخشنامه 94/351189 مورخ 29 بهمنماه سال 94، مبنی بر لزوم رعایت نرخهای سود علی الحساب سپردههای بانکی، بر اساس مصوبه یک هزار و دویست و پانزدهمین جلسه مورخ 27 بهمن ماه سال 94 شورای پول و اعتبار، به استحضار میرساند بررسیهای انجام شده بیانگر آن است که متاسفانه برخی از بانکها و موسسان اعتباری همچنان از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وابسته به خود یا سایر بانکها اقدام به پرداخت نرخهای سود بالاتر از نرخهای مصوب نموده و اجرای مصوبه فوقالذکر را با چالش جدی مواجه کردهاند. بدینوسیله ضمن تاکید بر رعایت مفاد بخشنامه فوق برای کلیه سپردهگذاران خرد و کلان نظام بانکی، یادآور میگردد پرداخت نرخهای سود بالاتر از نرخهای مصوب به سپردههای هریک از انواع صندوقهای سرمایهگذاری، تخلف از مقررات ذیربط میباشد و پرداخت اینگونه سودها موجب بیانضباطی و برهمزدن تعادل بازار پول میگردد. از اینرو مقتضی است دستور فرمائید سود علی الحساب پرداختی به کلیه انواع سپردههای اشخاص نزد آن بانک یا موسسه اعتباری صرفنظر از مبلغ سپرده، براساس نرخهای مصوب فوق، محاسبه و پرداخت شود.
یکی از هزاران آشفته بازاری که دولت دهم به عنوان میراث خود برای دولت یازدهم برجای گذاشت، نظام از هم گسسته پولی و بانکی بود. به همین دلیل دولت تازه کار یازدهم در اولین اقدامات خود برنامه گسترده اصلاح نظام پولی و بانکی را به اجرا گذاشت؛ در همین راستا تیم اقتصادی دولت تلاش کرد تا بتواند با دستورکار قرار دادن سیاستهای انقباض پولی، نقدینگی افسار گسیخته جامعه را جذب و به دنبال آن نرخ تورم را کاهش دهد تا بتواند پس از آن هزینه تمام شده پول را برای تزریق به صنایع و تولید کاهش دهد.در همین راستا بانک مرکزی در چند مرحله سود بانکی را از 22 به 15 درصد کاهش داد که نشان از عزم جدی دولت در کاهش هزینه پول برای صنعت داشت. این درحالی صورت گرفت که برخی بانکها از پتانسیل بازار سرمایه استفاده کرده و با ایجاد صندوقهای مشترک سرمایهگذاری، به دور زدن سیاستهای بانک مرکزی اقدام کردند، به گونهای که بخش عمدهای از سرمایه در بورس را با سودهای بالاتر از نظام بانکی جذب صندوقهای یاد شده کردند، که این امر با واکنش بانک مرکزی مواجه شد. بانک مرکزی در بخشنامهای صندوقهای سرمایهگذاری مشترک متعلق به این دست از بانکها را از این اقدام منع کرد.
هرچند صندوقهای با مدیریتی مناسبتر که از پتانسیل بازار سرمایه برای کسب بازدهی بیشتر، استفاده کردند، سعی کردند تا همچنان سود معقولتر از نظام بانکی را به سرمایهگذارانشان اختصاص دهند، اما صندوقهای بانک محور که بخش عمده سرمایهشان را در بانکها سپرده کردند، مجبور شدند سود سرمایهگذاری در این صندوقها را به شدت کاهش دهند، به صورتی که صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر که پیش از این وعده سود 20 درصد سالانه را به سرمایهگذاران خود داده بود، در مجمع مورخ 13 تیرماه خود، این سود را به 18 درصد کاهش داد. این مسئله درحالی رخ داد که سرمایهگذارانی که واحدهای سرمایهگذاری صندوقهایی همانند امین آشنا ایرانیان، با کسب سود بیش از 29 درصد سالانه در تیرماه، سرمایهگذاران در بورس را غافلگیر کرد. به این ترتیب کاهش سود در بازار سرمایه به ویژه برای صندوقهای سرمایهگذاری بانک محور با این اقدام صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر کلید خورد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اقدامات دولت در حرکت گام به گام خود برای نظام بخشیدن به بازار پولی و مالی، با موفقیت در بازار سرمایه نیز آغاز شده است.
نظر شما